En Sıcak Konular

Çin, Kuzey Kore'yi yakından takip ediyor

2 Aralık 2012 15:55 tsi
Çin, Kuzey Kore'yi yakından takip ediyor Kuzey Kore'nin müttefiki Çin, Pyongyang yönetiminin bölgeyi alarma geçiren uydu fırlatma faaliyetini ve ilgili tüm tarafların bu konudaki tutumlarını yakından izlediğini açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang, Pekin'de bugün basına verdiği demeçte, Kuzey Kore'nin uzaydan barışçı amaçla faydalanma hakkına sahip olduğu söyledi. Sözcü, "Ancak bu faaliyetlerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarına uyması gerekir.'' dedi. İlgili tarafların, Kore Yarımadası'ndaki barış ve istikrarın korunması için daha çok çaba harcamaları gerektiğini belirten Qing, "İlgili taraflar son gelişmeler karşısında temkinli olmalı, böylece durumun daha da kötüleşmesini önlemeleri gerekir." görüşünü ifade etti.

ÇİN, KUZEY KORE'Yİ YUMUŞATAN TEK ÜLKE

Çin, Pyongyang yönetiminin siyasi olarak tek müttefiki durumunda ve dünyanın en fakir ülkelerinden Kuzey Kore'nin ekonomisinin çökmemesi için ana gıda ve yakıt kaynağı konumunda bulunuyor. Bununla beraber Pekin, siyasi kaos ve sınır kapısına mülteci akınına yol açacak bir patlamaya neden olabileceği korkusuyla, Kuzey Kore'nin davranışlarını yumuşatma ve makul seviyeye çekmek için elinden gelen çabayı gösteriyor.

Kuzey Kore'nin resmi ajansı KCNA, Kwangmyongsong-3'ün ikinci versiyonunun, Cholsan kasabasındaki Sohae Uzay Merkezi'nden Unha-3 taşıyıcı roketle 10-22 Aralık tarihleri arasında fırlatılacağını duyurdu. Gözlemciler, Pyongyang'ın uzaya uydu göndereceği açıklamasını kıtalar arası füze denemelerine bir kılıf olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan son gelişmeler üzerine Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda da Çin'in başkenti Pekin'de çarşamba ve perşembe günü yapılacak ikili görüşmeleri iptal etti.

Kuzey Kore'nin hamleleri, ABD, Japonya ve Güney Kore'yi endişeye sevk ediyor. Söz konusu fırlatma, babası Kim Jong-il'in bir yıl önce ölümünün ardından iktidarı devralan oğlu Kim Jong-un'un ikinci uydu denemesi olacak.

Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,506 µs