En Sıcak Konular

Füze denemesi alarma geçirdi

2 Aralık 2012 10:03 tsi
Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesi yapacağını açıklaması Japonya'da hareketlenmeye yol açtı.

Japon basınına bilgi veren hükümet kaynakları, Kuzey Kore'nin bu kararından vazgeçmesini istediklerini belirtti. Yetkililer, Komünist yönetim altındaki Kuzey Kore'nin bu girişimiyle ilgili geniş bilgi toplamaya çalışacaklarını ve füzeden bir parçanın ülke topraklarına düşme ihtimali karşısında alarma geçeceklerini kaydetti. Hükümet kaynakları Kuzey Kore'yi bu kararından vazgeçirmek için ABD, Güney Kore ve Çin ile yakın bir çalışma içinde olacaklarını da vurguladı.

İKİLİ GÖRÜŞME İPTAL

Kuzey Kore'den gelen açıklama sonrası Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda da Çin'in başkenti Pekin'de çarşamba ve perşembe günü yapılacak ikili görüşmeleri iptal etti. Savunma Bakanı Satoşi Morimoto da üst düzey yetkililerle acil olarak bir araya geldi. Bakanlığın, füze hakkındaki bilgileri gözden geçirdiği ve füzeye karşı nasıl hazırlanacağına yönelik planları incelediği kaydedildi.

Kuzey Kore Merkez Haber Ajansı'nın geçtiği haberde, Chosun Uzay ve Hava Teknik Üssü sözcüsünün Aralık ayının 10'u ila 22'si günleri arasında uzaya uydu fırlatacaklarını duyurdu. Geçen nisan ayında başarısızlıkla sonuçlanan uydu fırlatılmasına atıf bulunan sözcü, o tarihten itibaren çalışmalara daha da ağırlık verdiklerini söyledi. "Ülkemizin geliştirdiği teknolojinin başta halkımız olmaz üzere herkesin görmesi gerekiyor." diyen sözcü, "Geçen seferki (Nisan ayındaki) işlemde meydana gelen olayların hepsinin tekrar gözden geçirdik. Çalışmalarımıza daha çok ağırlık verdik." diye konuştu. Sözcü, uydu fırlatma işlemini komşu ülkeleri etkilemeyecek şekilde gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

ABD: Kuzey Kore'nin uydu fırlatması barışa tehdit olur

Amerikan yönetimi, Kuzey Kore'nin uydu fırlatması durumunda bunun çok provokatif bir adım olacağı uyarısını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, bu girişimin bölgesel barış ve güvenliğe bir tehdit oluşturduğunun öne sürdü.

Kuzey Kore'nin, uzaya uydu göndereceği açıklamasının kıtalar arası füze denemelerine bir kılıf olarak değerlendiriliyor. Nuland, balistik füze teknolojisi kullanılarak yapılacak bu eylemin, BM Güvenlik Konseyi kararlarının doğrudan ihlali anlamına geleceğini vurguladı.

Kuzey Kore, Aralık ayı ortalarında uzaya bir uydu göndermeyi planladığını açıklamıştı.

cihan

ROKET PARÇASI JAPONYA'YA DÜŞEBİLİR
Japonya Savunma Bakanı Naoki Tanaka, füze birimlerine, Kuzey Kore'nin gelecek ay fırlatacağı roketin Japonya üzerinden geçmesi halinde roketi durdurması talimatını verdi. Tanaka, talimatı ulusal güvenlik konseyi toplantısında iletti.

Savunma Bakanı, hafta içinde ordu komutanlarına füze birimlerinin hazırlanması emrini vermişti. Kuzey Kore'nin 14-16 Nisan'da ülkenin batı kıyısından fırlatacağını açıkladığı ''Unha-3'' roketinin Japonya'nın batısından geçeceği sanılıyor. Japonya, fırlatmanın başarısız olması halinde roket parçalarının Japonya'ya düşmesinden endişe ediyor. Kuzey Kore roketle uydu göndereceğini bildiriyor ancak Amerikalılar, Japonlar, Güney Koreliler ve diğer ülkeler roket göndermenin uzun menzilli füze denemesine kılıf olduğunu düşünüyor.

Japon yetkilileri, AEGIS donanımlı üç destroyerin Pasifik ve Doğu Çin Denizi'ne gönderileceğini, Okinava Adası'na da Patriot füze fırlatıcıları yerleştirileceğini belirtmişti. Bir füze savunma biriminin de Tokyo'da konuşlandırılmasının muhtemel olduğu kaydedilmişti. Güney Kore de kendi topraklarından geçmesi halinde Kuzey Kore roketini vurabileceğini bildirmişti. 

AA



Bu haber 952 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,534 µs