En Sıcak Konular

Meydanlarda liderlerin teknoloji yarışı

20 Temmuz 2007 13:06 tsi
Meydanlarda liderlerin teknoloji yarışı Parti liderleri, pazar günü yapılacak seçimlere hazırlanırken teknolojinin en son imkanlarından faydalanıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Deniz Baykal, platforma dönüştürülen tırdan seçmenlerine sesleniyor.

Sandığa gitmeye iki gün kala, siyasi parti liderleri il il dolaşarak meydanlarda gövde gösterisini sürdürüyor. Türkiye'de bilişim teknolojisinde son yıllarda yaşanan sıçrama, seçim meydanlarında da kendini hissettiriyor. Liderler, vatandaştan oy isterken, teknolojinin son imkânlarından faydalanıyor.

Konuşmanın yapılacağı alanda, sabahın erken saatlerinden itibaren parti il teşkilatlarının hummalı çalışması başlıyor. Tespit edilen meydana, ünlü popçuları kıskandıracak ses sistemiyle donatılmış platform kuruluyor. Günlük kirası 6 bin doları bulan dev ekranlar yerleştiriliyor. AK Parti lideri ve Başbakan Tayyip Erdoğan için üç dev ekran kiraladıklarını belirten partinin bilgi işlem sorumlusu, 24 metrekare genişliğindeki en büyük ekranı kullandıklarını söylüyor. Cumhuriyet mitinglerinde dikkat çeken söz konusu dev ekranları CHP de kullanıyor. Partinin basın müşaviri Baki Özilhan, dev ekranları il teşkilatlarının belirlediğini söylüyor ve ekliyor: "Bilişimin bize sağladığı her imkânı kullanıyoruz." Teknolojiye önem verdiğini her fırsatta dile getiren Erdoğan, halka hitap ederken, elektronik yazı ekranı (promter) ile konuşmayı tercih ediyor. DP Genel Başkanı Mehmet Ağar da başbakan gibi konuşurken ekrandan faydalanıyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise önlerindeki not defterine bakarak konuşuyor.

AK Parti lideri Erdoğan, konuşmalarını anında platforma dönüşecek şekilde tasarlanan TIR'larda yapıyor. Avrupa'dan getirilen bu TIR'larda dinlenme bölümü ve duş da bulunuyor. TIR'ların yanına kurulan dev ekranlara özel kameraların desteği ile sahneden ve alandan görüntü taşınıyor. CHP lideri Baykal da seçmene hitap ederken benzer bir yöntem kullanıyor. Baykal'ın konuşma metinlerini anında deşifre ederek 440 gazeteciye gönderdiklerini belirten CHP Basın Müşaviri Özilhan, meydanlarda internet üzerinden canlı yayın yaptıklarını anlatıyor. DP lideri Ağar ise genellikle otobüs üzerinden seçmeni selamlamayı tercih ediyor. MHP Genel Başkanı Bahçeli, halka otobüsün üzerinden seslenen bir diğer lider. Çift kamera ile konuşmaları kayda geçiren Bahçeli'nin görüntüleri, talep edilmesi halinde uydu üzerinden televizyon kanallarıyla paylaşılıyor. Mitinglerin bazıları internet sitesi üzerinden yayınlanıyor.

Konuşmacının 200 metreden çok net görülmesini sağlayan dev ekranların günlük kirası 6 bin dolardan başlıyor. Ancak partiler, fiyatı 4 bin 800 Euro'ya mal olan geniş ekranları satın almayı tercih ediyor. Sistemin kurulumu şirketler tarafından gerçekleştiriliyor. Özellikle su geçirmediği için tercih ediliyor. Aynı zamanda 6 bin kandil ışık şiddeti dolayısıyla görüntü çok net gerçekleşiyor.

PARTİLERİN TEKNOLOJİ VAATLERİ
AKP: Bilişimde 'yola devam'

AK Parti, iktidarı döneminde e-Dönüşüm Türkiye Projesi'ni uygulamaya koydu. Genişbant internet (ADSL) hizmeti başlarken, abone sayısı 4,4 milyona ulaştı. e-imza, evrensel hizmet ve internet suçlarıyla ilgili düzenlemeler yapıldı. İnternet kullanıcı sayısı 2006'da 20 milyona yükselirken, bilgisayar sayısı da 8 milyona çıktı. Okullara ADSL bağlandı, öğretmen atamaları, tayin ve terfiler ile öğrencilerin okul kayıtları elektronik ortamda yapıldı. 3 olan teknopark sayısı 23'e çıkarıldı. Ayrıca 11 Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) hizmete açıldı. Ar-Ge'ye ayrılan doğrudan kamu kaynağı, 2002'ye göre dört buçuk kat yükseldi. AK Parti, iktidarını sürdürmesi halinde yazılımın istihdam yoğun bir alan haline getirileceğini ve her üniversitede bir teknopark kurulacağını belirtiyor.

CHP: Kamuya yerli yazılım

Türkiye'yi 'Bilişim Reformu' ile bilgi toplumuna dönüştürmeyi hedefleyen CHP, Bilişim Reformu kapsamında; birey ve kurumların makul fiyatlarla kullandığı güçlü internet ve iletişim altyapısı oluşturacağını vaat ediyor. Devlet her eve internet erişimi sağlarken, yazılım üretimi, Ar-Ge kapsamında stratejik alan olarak belirlenecek. Kamunun yazılım ihtiyacı olabildiğince yerli yazılım kaynağından karşılanacak. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde, 2013'e kadar, yazılım ve Ar-Ge'ye dayalı üretim faaliyetleri Gelir ve Kurumlar Vergisi'nden muaf tutulacak. Dört yılda temel ve orta eğitim kurumlarının tüm sınıfları bilgisayar donanım ve yazılım ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma ve internet bağlantısına sahip olacak.

MHP: Milli oyun yazılımına teşvik

MHP, Türk Telekom'un altyapı tekelinin ortadan kaldırılacağını, kaliteli, çeşitli ve ucuz telekomünikasyon hizmeti için Özel İletişim Vergisi'nin kademeli olarak azaltılacağını bildiriyor. Bilim, Teknoloji ve İletişim Bakanlığı kurulacağını açıklayan parti, e-yaşam tarzının bir gereği olarak herkese akıllı kart verecek, tüm işlemlerin tek merkezde yapılması için 'Tek Durak İş Merkezleri' kurup yaygınlaştıracak. Bütün kamu elektronik ortamda hizmet verecek, her eve internet, herkese internet projesi hayata geçirilecek. Bütün eğitim kurumları ve kütüphanelerin internet erişimi geliştirilip ücretsiz kullanım olacak. Üniversitelerin yanı sıra organize sanayi bölgelerinde de teknokentler açılacak.

DP: Her şehre bilişim lisesi

Seçmenin karşısına 'Çare Var' sloganlarıyla çıkan Demokrat Parti, biyoteknoloji, nanoteknoloji, uzay ve yenilenebilir enerji teknolojileri konularına öncelik vereceğini deklare ediyor. Parti, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı kuracağını ifade ederken, genel bütçe içinden eğitim, Ar-Ge, bilim ve teknolojiye ayrılan payın iki katına çıkarılacağını belirtiyor. DP'nin hedefi her ile en az bir tane bilişim ve teknoloji meslek lisesi kurmak.

Zeliş Yıldıral / ZAMAN

 

 



Bu haber 319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,891 µs