En Sıcak Konular

Güney Kıbrıs'ın eurosunda 'ulusal sembol': Haç

20 Temmuz 2007 13:00 tsi
Güney Kıbrıs'ın eurosunda 'ulusal sembol': Haç  
Avrupa Birliği'ne 2004 yılına giren Kıbrıs Rum Kesimi, yılbaşından itibaren para birimi olarak euro kullanmaya başlayacak. Ancak Kıbrıs Rum Kesimi eurolarından birinin arka yüzünde yeralan "İsa'dan Önce 3000 yılına ait Pomos heykelciğinin" haç biçimin

HAÇ, MUFLON KEÇİSİ VE YELKENLİ GEMİ

Yılbaşında euroya geçecek olan Kıbrıs Rum Kesimi madeni paralarının bir yüzü ortak euro sembollerini, diğer yüzü ise ulusal sembolleri taşıyacak. 1 ve 2 euroluk madeni paranın "ulusal sembolü" olarak "haç" biçiminde, ancak İsa'dan Önce 3 bin yılından kaynaklanan Kıbrıs tarihöncesi sanatının karakteristik örneklerinden biri olduğu bildirilen "Pomos" heykelciği seçildi. Heykel'in Paphos bölgesindeki Pamos köyünde bulunduğu kaydedildi. Heykelin haç biçimli olması, Kıbrıs'ta tartışmaları gündeme getirdi. Euro'nun ulusal yüzlerinde Rum ve Türk alfabeleriyle "Kıbrıs" kelimeleri yer alıyor. Türkçe'ye Kıbrıs'ın ikinci resmi dili olduğu gerekçesiyle yer verildiği de belirtildi. Para çizimleri 50 tasarımcının çalışmaları arasından seçildi. Hristiyanlıkla ilgisinin olmadığı belirtilse bile, şimdilik sadece Kıbrıs Rum Kesimini ilgilendiren, bir olasılıkla gelecekte Kuzey Kıbrıs'ın da benimseyebileceği bir "euro"nun arka yüzünde "haç" işaretinin olması Türkleri de şaşırtıyor.

PAÇA ÇORBASIYLA ÜNLÜ

Kıbrıs Rum Kesimi'nde tedavüle girecek 1, 2 ve 5 sentlik madeni paraların arka yüzünde ise Kıbrıs'ın "paça çorbasıyla" da ünlü sevilen muflon keçileri yer alacak. Ürünleriyle Kıbrıs kültürünün vazgeçilmezleri olan adaya özgü keçiler bölgedeki doğal yaşamın da karakteristik temsilcisi sayılıyor.

Kıbrıs Rum Kesimi 10, 20 ve 50 sentlik madeni paralarının arka yüzünde ise ada toplumunun denizle ilişkisini, ticaret ve denizcilik etkinliklerine verdiği önemi simgeleyen Kyrenia yelkenli gemisi yer alacak. 1970'lerin başında adını aldığı bölgede denizden çıkarılan gemi İsa'dan Önce 4'üncü yüzyıla tarihleniyor. Kıbrıs Merkez Bankası üç sembolün adanın "doğasını, tarihini ve uygarlığını" temsil etmesi açısından seçildiğini belirtti. Paraların "ulusal" yüzlerindeki semboller Kıbrıs Rum Kesimi hükümeti tarafından da onaylanmıştı. Paralar Finlandiya'da basılacak.

Bu arada AB Komisyonu'nun AB organlarına gönderdiği raporda Kıbrıs Rum Kesimi'nin euroya geçme hazırlıklarını hızlandırması gerektiği bildirildi. Türkiye'ne YTL'ye geçişte yaşanmasından kaygı duyulan tüketici aleyhine fiyat yuvarlaması örneğinde olduğu gibi bir durum yaşanmaması için Güney Kıbrıs'ın euroya geçişinde dikkatli çalışma yapılması da istendi.

EURO'YA GEÇECEK DİĞER ÜLKELER

AB Komisyonu Malta'da euroya geçiş çalışmalarının çok iyi yürüdüğüne değindi. Malta eurolarının ulusal yüzlerinde, sekiz köşeli malta haçı, ülke amblemi ve tarihöncesi İmnajdra Sunağı yer alıyor.

Slovakya'nın da euroya geçişte hızlı ve ayrıntılı hazırlıklar yapması istendi. Bu ülkenin kullanacağı paralardaki ulusal yüzde ise ikili haç, Bratislava Kalesi ve Krivan tepesi bulunuyor.
 
zaman



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,770 µs