En Sıcak Konular

23 Temmuz sabahı piyasalar güne nasıl başlayacak ? İşte 3 senaryo:

20 Temmuz 2007 12:43 tsi
23  Temmuz sabahı piyasalar güne nasıl başlayacak ? İşte 3 senaryo: Türkiye tarihinin belki de en önemli seçimine 48 saaten az bir süre kaldı. Sonuçların merakla beklendiği 23 Temmuz sabahı piyasalar güne nasıl başlayacak?. İşte 3 senaryolu yanıt:

Piyasa analisti Salih Neftçi'nin kaleminden

Seçim sonrası piyasa öngörüleri…

Bugün tek bir konumuz var. Pazartesi günü piyasaların nasıl açılabileceğini tartışacağız. Yüksek riski...Hatta payını hesaba kattıktan sonra yatırımcılar bu ve bunun gibi öngörülere bakıp pozisyonunu bu günden alabilir. Önemli bir fırsat. 

Ama…

Bunda büyük risk olduğu ve Pazartesi günü bir sürprizle karşı karşıya kalmamız olasılığı da unutulmamalı. Zaten bu nedenledir iki aşağıda bir normal senaryomuz var… Bir de sürpriz senaryosu.

1. Normal Senaryo: Büyük yükseliş olasılığı

Diyelim ki seçimlerde AKP yüzde 38 ile yüzde 48 arasında bir oy aldı ve Meclise 275 ile 330 arasında bir milletvekili sayısıyla girdi. Tek başına iktidara geldi. Ama Anayasayı tek başına veya DTP ile birlikte değiştirebilecek rakama ulaşamadı. Biz buna normal senaryo diyoruz.

Bu senaryoda Mecliste 4 parti görüyoruz. AKP, CHP, MHP ve DTP.

Ayrıca bu senaryoda CHP'nin şu anda beklenenin biraz altında MHP'nin de şu anda beklenenin epeyi üzerinde oy alması da yer alıyor.

Bilindiği gibi piyasa bu senaryoyu şimdiden satın aldı deniyor. Bunu biz de yazdık. Evet, piyasa bu senaryoyu şimdiden satın aldı. Ama bu senaryo gerçekleşirse Pazartesi günü yine de iyi bir yükseliş yaşanacak, daha da önemlisi bu yükselişin arkası gelecektir. Bunu engelleyecek esas gelişme dışarından çok kötü bir haber gelmesidir. Bu da kredi piyasaları ile ilgli olabilir. Ama dün bizim piyasalar kapandıktan sonra kredi piyasalarından aslında iyi haberler geldi. Devam eder mi ...bilmiyoruz. Gelecke hafta buna da değineceğiz.)

Diğer bir deyimle, dışarıdan kötü haberler gelmedikçe gelecek hafta yatırımcı açısından büyük bir fırsat oluşturacaktır.

2. Sürpriz senaryoları: Gecikmeli bir yükseliş…

İki çeşit sürpriz olabilir. AKP'nin oy oranı beklenenden çok daha yüksek çıkar yüzde 50'ye vurur. 350'nin üzerinde milletvekili çıkarır. Bu gibi bir sonuç piyasaları kısa bir süre tedirgin edebilir. Birkaç saat veya birkaç gün diyelim. Ama oyuncular alım hazırlığında. Böyle bir durumda bile belli bir yükseliş yaşanacaktır. Ama gecikmeli yaşanacaktır. Özellikle Erdoğan seçimden sonra ılımlı gider ve iyi bir kabine kurarsa. (Buna da gelecek hafta değineceğiz. Medya'nın hesaba katmadığı bir gelişme.)

Ama bir ikinci sürpriz olasılığı daha vardır. Burada AKP beklenenin çok altında oy alır. Örneğin yüzde 35'in altında kalır. Mecliste de çoğunluğu elde edemez. Bunun da olasılığı düşüktür. Bu gerçekleşirse piyasalar yine tedirgin olur. Bu tedirginlik yine kısa sürer. Birkaç gün veya hafta diyelim. Ancak... Arkasında yine alım gelecektir. Gecikmeli bir yükseliş yaşanır.

3. Olumsuz senaryo

Yatırımcı açısından Tek bir olumsuz senaryomuz var. Ama olasılığı sıfır gibi bir şey. Bu senaryoda Meclise 4'ten falza parti girer ve kimin kimle koalisyon yapacağı ilk başta kestirilmez olur. Hükümetin istikrarsız bir ortama sürükleneceği beklentisi doğar.

Bu senaryo piyasaları düşürür. Olasılığı çok düşüktür.

Sonuç

Piyasalar en ideali satın almış bile olsa...Neresinden bakarsanız bakın seçim sonrasında biz piyasaların ibresini yukarı görüyoruz. Ayrıca gelecek haftadan itibaren bunun diğer nedenlerini de tartışacağız.

Riski üstlenmek yatırımcıya kalmış. Hata payı da ortada.

 Finansonline.com



Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,723 µs