En Sıcak Konular

Yunanistan Ziraat'in şube açmasına izin verdi

20 Temmuz 2007 11:53 tsi
Yunanistan, Ziraat Bankası'nın bu ülkede şube açmasına izin verdi. Böylece ilk kez Yunanistan'da bir Türk bankası faaliyet gösterecek.

İznin çıkmasıyla gözler Anadolu Bank satışı için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) çevrildi. BDDK, Ziraat'in Yunanistan'a şube açmasına izin verilmediği için, Anadolu Bank'ın Yunanlılara satışına izin vermemişti.

Ziraat Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, mayıs ayında Atina ve Gülümcine'de şube açma talebini BDDK'ya ileten Ziraat Bankası'nın geçen aylarda Yunanistan Merkez Bankası'ndan bu talebi için sözlü onay aldığı anımsatıldı. 9 Temmuz'da Yunanistan Merkez Bankası'nın yazılı onayının BDDK aracılığıyla Ziraat Bankası'na iletildiği belirtilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

YUNANİSTAN'DAKİ İLK TÜRK BANKASI

"Ziraat Bankası, Türkiye ve Yunanistan ekonomilerinde son yıllarda görülen gelişmeler paralelinde iki ülke arasındaki ticari ilişkilere katkıda bulunmak ve önemli bir artış gösteren ticaret hacminden daha fazla Pazar payı almayı hedefliyor. Aynı zamanda Banka, Türkiye ve yurtdışı birimlerini Yunanistan iş ve finans çevrelerine tanıtarak işlemlerine aracılık etmeyi de amaçlıyor. Banka'nın Avrupa'nın 29 noktasında bulunan network'üne daha da büyük bir ivme katma stratejisi çerçevesinde, Yunanistan'da açılacak şubelerin en kısa zamanda faaliyete geçmesi için tüm altyapı ve kuruluş çalışmalarını başlattı."

Ziraat'in Yunanistan'da faaliyet gösterecek ilk Türk bankası olacağının altı çizilen açıklamada, Türkiye'nin en yaygın yurtdışı teşkilatına sahip olan Ziraat'in 18 ülke ve 49 noktada faaliyet gösterir hale geleceği kaydedildi.

BDDK TAVIR ALMIŞTI

Yunanistan bankalarının Türkiye'ye yoğun girişi üzerine Ziraat Bankası da, Yunanistan'da banka açmak için başvuruda bulunmuş ancak Yunanistan Merkez Bankası ilk etapta onay vermemişti. Bunun üzerine BDDK da Yunanlıların Türkiye pazarına girmelerine tepki göstererek satılan bankaların onay sürecini uzatmıştı. Bu doğrultuda yüzde 47 hissesi Kasım 2006'da Yunanlı Alpha Bank'a satılan Anadolu Bank'ın satışına BDDK'dan onay çıkmamıştı. Anadolu Bank'tan önce de, Tekfenbank'ın Yunanlı EFG Eurobank'a satışı, kurul üyeleri arasında krize neden olmuş, kriz izinde bulunan bir üyenin çağırılmasıyla aşılabilmişti.

Yunanistan sermayesine satılan bankalar sayesinde bu ülkenin Türkiye'de 350'yi aşkın şubesi bulunuyor. Anadolu Bank'ın satışının onaylanması ile Yunan bankalarının Türkiye'deki şube sayısı 390'a yaklaşacak.
 
zaman



Bu haber 306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,993 µs