En Sıcak Konular

Şener: Kıbrıs'ta iki devletli çözüm için çaba harcayacağız

20 Temmuz 2007 11:41 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Kıbrıs’da iki devlet esasına dayanan çözüm yönündeki çabalarını sürdüreceklerini bildirdi.

Abdüllatif Şener, 20 Temmuz 1974 Barış ve ÖZgürlük Bayramının 33. yılı dolayısıyla Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Kıbrıs’ta siyasi açıdan birbirine eşit iki halk, iki demokrasi ve iki devlet mevcuttur. Bu gerçekleri esas alan iki tarafın siyasi eşitliğini kabul eden ve iki devlet esasına dayanan bir çözüme ulaşma yönündeki çabalarımızı her geçen gün artan bir gayretle sürüdüreceğiz" dedi.
     
Şener, 24 Nisan 2004 referandum öncesinde uluslararası camianın, Kıbrıslı Türklerin 40 yıldır maruz kaldığı haksızlıkların giderileceği yönünde verdiği sözlerin tutulmadığını, bunun en hafif haliyle gaflet olduğunu söyledi.
     
Şener, Kıbrıs Türkünün barışçı olduğunu 2004 referandumunda gösterdiğini ve bu tavrın devam ettiğini, ancak bunun haklardan taviz verileceği anlamına gelmediğini kaydetti.
     
Rumların uzlaşmaz tavrı nedeniyle Kıbrıs sorununun devam ettiğini belirten Şener, referandum öncesinde uluslararası camianın, Kıbrıslı Türklerin 40 yıldır maruz kaldığı haksızlıklarının giderileceği yönünde verdiği sözlerin hala tutulmadığını, bunun en hafif haliyle gaflet olduğunu belirtti.
    
 Kıbrıs sorununun çözüm yerinin, belli temel ilkeler doğrultusunda, BM olduğunu belirten Şener, Kıbrıs’ta iki devlet esasına dayanan çözüm yönündeki çabalarını sürdüreceklerini anlattı.
     
Kısa süre önce kimlik tespiti yapılarak askeri törenle gömülen kayıp 13 Alaminyolu şehidi ve tüm şehitleri de rahmetle andığını dile getiren Şener, Kıbrıs Türklerinin çektiği acıları ve şehitleri unutmayacaklarını söyledi.
     
20 temmuzun 33. yılında Kıbrıs Türkleriyle birlikte olmaktan onur duyduğunu ifade eden Şener, Barış Harekatının Kıbrıs’ın tarihinde bir dönüm noktası olduğunu kaydetti. "20 Temmuz hepimiz için ulusal bir gün ve ulusal bir bayramdır, bunun haklı gururunu duymaktayız" diyen Şener, Kıbrıs Türklerinin bugün huzur ve güven içinde yaşadığını bunda en büyük payın, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve kahraman Mücahitlerin olduğunu söyledi. Şener, Kıbrıslı Türklerin huzur ve güvenliği için üzerine düşeni yerine getirmeye devam edeceğini dile getirdi. Rum tarafının bölgede barışı tehdit eden girişimlerinin yakından takip edildiğini kaydeden Şener, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarını korumaya muktedir olduğunun altını çizdi. Şener, Türkiye’nin kararlılığını sınamaya kalkışmasını kimseye tevsiye etmediğini vurguladı. Kıbrıs’ta barışın, çözümün, huzurun temelinde KKTC’nin ekonomik olarak güçlenmesi ve Kıbrıs Türk halkının refah seviyesinin yükselmesinin yattığını ifade eden Şener, tüm baskı, kısıtlama ve ambargolara rağmen, Kıbrıs Türk ekonomisini bugünlere getiren Kıbrıs Türkünün daha iyi yarınlara ulaşacağına emin olduğunu kaydetti. KKTC’yi cazip bir yatırım mekanı haline getirmek için ortak projeler yürütüldüğünü anlatan Şener, projelerin hızla tamamlandığını ve bunlara yenilerinin eklendiğini kaydetti. Şener, Türkiye’nin her zaman Kıbrıs Türkünün yanında olacağının altını çizerek, sıkıntıların geçici, KKTC’nin ise kalıcı olduğunu vurguladı. Şener, genç cumhuriyetin, Doğu Akdeniz’de barışın simgesi olmaya devam edeceğini kaydetti.
     
milliyet

Bu haber 291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,437 µs