En Sıcak Konular

Uzlaşma Komisyonu'nda CHP'den pankart

29 Kasım 2012 14:01 tsi
CHP, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki çalışma odasına erken yaşta evliliklere dikkati çekmek için ''Gelin, küçük kızlarımızı koruyalım; gelin göndermeyelim'' başlıklı afiş astı.

Çocuklara Yönelik Ticari Cinsel Sömürüyle Mücadele Ağı'nın başlattığı kampanya çerçevesinde hazırlanan ve üzerinde ''Gelin göndermeyelim! Ülkemizde her yıl yüzlerce küçük kız başlık parası karşılığında çocuk yaşta evlendiriliyor. Evlilik adı altında yürütülen bu cinsel ve ticari istismarı durdurmak elimizde. Gelin, küçük kızlarımızı koruyalım; gelin göndermeyelim'' yazılı afiş, CHP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu için çalışmalarını yürüttüğü odanın kapısında yer alıyor.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, afişi odalarının kapısına asma gerekçesini; ''genç evliliklerle ortaya çıkan çocuk istismarını önlemek için etkili bir kampanya yürütmek, halkı bilinçlendirmek, bunun örf, adet değil; çocuk istismarı olduğunu kamuoyuna anlatmak'' şeklinde açıkladı. Türmen, bunu gören diğer komisyon üyelerinin de kendileriyle aynı duyarlılığı paylaşmalarını istediklerini ifade etti.

Türmen, partisinin, çocuk haklarına karşı özel bir duyarlılığı olduğunu belirterek, çocuk hakları için komisyona, en geniş kapsamlı önerileri CHP'nin verdiğini söyledi.

-''Evlilik yaşı 18 olsun''-

Bu duyarlılıklarının bir sonucu olarak Türkiye'de yürütülen çocuk evlilikleri önlemek için yürütülen kampanyaya destek verdiklerini dile getiren Türmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu kampanya önemli bir kampanya. Çocuk yaşta evlendirmeler aslında bir cinsel, ticari istismar. Türkiye'de yaygın bu uygulamayı önlemek için bir toplumsal bilinçlenme yaratmak lazım. Bu kampanya ona hizmet ediyor. Bu kampanya Uluslararası Çocuk Merkezi, ECPAT ve Çocuklara Yönelik Ticari Cinsel Sömürüyle Mücadele Ağı yürütüyor. Bu üç kuruluşun yürüttüğü kampanya, bizim çocuk haklarıyla ilgili verdiğimiz maddelere de paralel. Önerilerimiz, bu kampanyadaki amacı da hedefliyor, içine alıyor. Bu konudaki duyarlılığımızı daha iyi ifade edebilmek için bu afişi odamızın kapısına astık. Görenler de aynı duyarlılığı bizimle paylaşsınlar diye, Türkiye'de bu konuda ciddi bir bilinçlendirme ortaya çıkabilsin.''

Türmen, afişi yeni astıklarını ve komisyon üyelerinin de konuya ilgi duyacaklarını umut ettiklerini kaydederek, kampanyanın ne olduğunu, afişten ne kastedildiğini, hangi amaçla astıklarını anlatmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.

Cenevre'de toplanan Çocuk Hakları Komitesi'nin Türkiye'ye önerdiği gibi evlilik yaşının 18 olması gerektiğini vurgulayan Türmen, Ceza Kanunu ve Medeni Kanun'da, evlilik yaşının 18'e çıkarılması için kanun teklifi verdiklerini anlattı.

Teklifin yasalaşmasıyla, bu tür evlilikleri bir parça önlemiş olacaklarını belirten Türmen, devletin bu konuyu önlemek için etkili kampanya yürütmesi, yükümlülüğünü yerine getirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 
 AA
 

Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,996 µs