En Sıcak Konular

Silahın ucu kime dönük?

29 Kasım 2012 11:29 tsi
Silahın ucu kime dönük? Türkiye'nin reddettiği yöntemi, Ruslar kime karşı kullanacak?

Rusya'nın Sesi Radyosu, dün önemli bir haber yayınladı. "Rusya ordusunda komando birliği oluşturulacak" başlığıyla verilen haber Türkiye ve Ortadoğu açısından önemli bir gelişmeye işaret ediyor. Haberin satırbaşları şöyle:

"Rusya ordusunda özel birliğin oluşması bekleniyor. Bunlar, Birçok ülkede “komando” olarak adlandırılıyor. Rusya Genel Kurmayı ve Genel İstihbarat Müdürlüğünden bir grup general tarafından Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya ilgili proje sunuldu. Bir ay önce bu proje, her hangi bir açıklama yapılmadan eski Savunma Bakanı Anatoliy Serdükov tarafından reddedilmişti." Bahsi geçen eski savunma bakanının bu ay başında bizzat Devlet Başkanı Putin tarafından görevden alındığını hatırlatalım. Görevden alınmasında bu olayın ne kadar rolü olduğunu bilmiyoruz. Peki bu komandoların görevi ne olacak? İşte cevabı:

"Komandoların görevleri, ülkenin sınırları dışında rehin tutulan Rusya vatandaşlarını kurtarmak, lokal ihtilaf bölgelerinden Rusya vatandaşlarını tahliye etmek, yasadışı silahlı grupları ortadan kaldırmak, savaş halinde düşmanın politik ve askeri yönetimini yok etmek ve düşmanın topraklarındaki stratejik tesisleri tahrip etmek olarak belirtildi."

Ortadoğu'nun sıcak çatışma ihtimali yüksek bölgelerinde ne kadar Rus vatandaşı var ki, böyle bir birlik kurulması düşünülüyor? Yoksa esas amaç yasadışı silahlı grupların tasfiyesi mi? Peki bu gruplar kimler? Rusya'nın sınırdışında tasfiye etmek isteyeceği silahlı gruplardan hangileri Türkiye'de bulunuyor?

İşin ilginç yanı şimdi geliyor. Bu birliğin oluşturulması için bakın kimlerin desteği düşünülüyor?

"Generaller, komando komutanlığının yapısını belirlemek için Fransa, İngiltere ve Almanya’nın deneyimi ve taktik timler oluşturmak için ABD’nin deneyimine başvurmayı önerdiler. Proje hazırlayanlara göre başlıca görevler, “Senej” adlı özel tim tarafından yerine getirilmelidir. Şimdilik, “Senej” timi şahsen Savunma Bakanına tabidir. Askeri bölgelerden birinin özel tugayı ile hava ulaştırma kuvvetleri operasyonlar sırasında ateş desteği verecek."

"Rusya Savunma Bakanlığı’ndaki kaynağın bildirdiğine göre Özel operasyonlar komutanlığının ve özel timlerin oluşturulması düşüncesi 5 yıl önce öne sürüldü. Şimdi bu proje yeniden gündeme geliyor. Asıl amaç, öncelikle sıcak bölgelerde bulunan Rusyalıların kurtarılması. Sosyal ve Politik Araştırmalar Merkezi Müdürü Vladimir Yevseyev, Rusya’nın Sesi radyosuna bu hususta şunları söyledi:

“Şimdi, özellikle Orta Doğu’da, durum son derece öngörülemez hale geldi. Kimse, ihtilafların oldukça uzun süreceği olasılığını reddedemez. Şimdi tanık olduğumuz gelişmeler büyük can kaybına neden oluyor. İhtilaflara katılanlar çok hırslandıkları için, hiçbir şey onları durduramaz. Bu tür koşullarda acil tedbirler alınmazsa Rusya vatandaşları yaşamını yitirebilir.
Resmi kanallarla Rusyalıların kurtarılamayacağından eminim. Bu bakımdan komando birliğinin kurulmasına ilişkin teklif tamamen doğru bir teklif olarak nitelendirilebilir.” "

Esas amaç, Rus vatandaşlarının sıcak çatışma bölgelerinden kurtarılması imiş. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta, Rusya, Filistin-İsrail çatışmasının tırmanması durumunda bölgede bulunan Rusyalıları tahliye etmek için Gazze Şeridi kıyılarına Karadeniz Filosu’na bağlı gemileri göndermişti. Yukarıda sorduğumuz üzere amaç Rus vatandaşları mı yoksa "yasadışı silahlı gruplara" silahlı operasyon mu? Cevap hangisi olursa olsun esas amaç Rusya'nın Ortadoğu'da varlığını hatırlatması gibi gözüküyor. Sadece KGB üzerinden değil Savunma Bakanlığı kontrolünde operasyonel bir güç oluşumuna tanıklık ediyoruz.

ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone'nin Ankara'ya PKK'nın yönetim kadrosunu tasfiye konusunda Bin Ladin'in öldürülmesinde kullandıkları yöntemleri önerdiklerini ancak hükümetin bu teklife "hukuka aykırı" yönlerinden dolayı sıcak bakmadığını biliyoruz.

Acaba bizim reddettiğimiz teklifi Ruslar mı değerlendiriyor?

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 2,512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,396 µs