En Sıcak Konular

Aktarlardan alınan ıhlamura dikkat!

26 Kasım 2012 12:57 tsi
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ekrem Sezik, aktarlardan alınan ıhlamurlar konusunda uyarılarda bulundu.

Sezik, "Aktar ve baharatçılardan alınacak ıhlamurun katıştırılmış olmasının yanında, mikroorganizma ve mikroorganizmaların meydana getirdiği zararlı maddeleri taşıması riski de çok yüksek." dedi.
 
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ekrem Sezik, yaptığı açıklamada kış aylarının gelmesi ile grip ve nezleye karşı ıhlamura olan rağbetin arttığına dikkat çekti. Ihlamurun, ıhlamur ağaçlarının toplanıp kurutulmuş çiçekleri olduğunu söyleyen Sezik, "Aktar ve baharatçılarda çuval veya kutuların içinde, 'çiçek ıhlamur', 'ıhlamur', 'yaprak ıhlamur' gibi çeşitleri bolca satılır. Ancak unutmamak gerekir ki, aktar v.b dükkânlardan alınacak ıhlamurun katıştırılmış olmasının yanında, mikroorganizma ve mikroorganizmaların meydana getirdiği zararlı maddeleri taşıması riski de çok yüksektir. Bu nedenden dolayı aktar v.b dükkânlardan alınacak ıhlamura hem kalite hem de taşıyabileceği mikroorganizmalar bakımından güvenilemez. Her zamanki gibi, bilinen firmaların poşet ıhlamurları kullanılmalıdır." diye konuştu.

IHLAMURU KAYNAR SUDA UZUN SÜRE BEKLETMEYİN

Sezgin, ıhlamurun kaynar suda uzun bir süre bekletilmesi halinde yapısındaki maddelerin değişmesine paralel sarı olan rengin kırmızıya dönüp kendine has kokusunun da kaybolmaya başladığına dikkat çekti. "Bu, istenmeyen bir durumdur." diyen Sezgin, "Eğer yaprak taşıyan bir ıhlamur kullanılırsa, ilk demleme anından itibaren çözelti kırmızı renkli olur. Peki kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yararlı etkisi, yapısındaki maddeler değiştiği için, çok çok azalmıştır. Ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolur. Kısacası içilen sıvı artık ıhlamur çayı değildir." uyarısında bulundu.

cihan


Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,442 µs