En Sıcak Konular

Katalan basını: Mas'a sert ceza

26 Kasım 2012 10:33 tsi
İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde yapılan erken seçimlerin sonucunda birinci parti çıkmasına rağmen büyük oy kaybına uğrayan Yönelim ve Birlik (CIU) partisi ve onun lideri Artur Mas, ülke basınında manşetlere taşındı.

Katalan gazeteleri ''Mas'a sert ceza'' başlığını atarken, İspanyol gazeteleri arasında ''Güle güle Mas. İspanya, Katalanların hoşuna gidiyor'' manşetini atanlar oldu. Katalonya'nın en prestijli gazetelerinden La Vanguardia, ''Katalonya başkanı, istediği oyun çok uzağında kaldı. Mas, geleceğini zora soktu'' yorumunda bulundu. Gazetenin baş makalesinde ''Mas, 12 milletvekili kaybetmesine rağmen Katalonya özerk yönetim başkanı olarak kalmaya devam edecek. Yeni parlamento düzeni Mas'ı, diğer partilerden destek aramaya aynı zamanda tüm Katalanları etkileyen ekonomik kriz üzerinde düşünmeye itecek'' denildi.

Diğer Katalan gazetelerinden El Periodico, ''Beklenmeyen düşüş'', Ara, ''Mas, güneşi göremeyecek'', bağımsızlık yanlısı siyasi partileri öne çıkaran El Punt Avui ise ''CIU 50 ERC 21 ICV 13 CUP 3= 87, Hata yapmayın'' başlığını attı.

İspanyol gazetelerine bakıldığında da El Pais, ''Mas'ın planı, sandıkta batıyor'', El Mundo, ''Mas tarihe geçti'' başlıklarını atarken, İspanyol milliyetçisi gazetelerden La Razon, ''Güle güle Mas. İspanya, Katalanların hoşuna gidiyor'', ABC de, ''Mas, kamuoyu yoklamasını kaybediyor'' ifadelerini manşetlerine taşıdı.

Yapılan genel yorumlarda, ekonomik krizle mücadele yerine bağımsızlık savaşına giren Mas'ın, ''başarısız'' olduğu savunuldu. İspanyol hükümetinin, Katalonya'dan çıkan sonuçlara ''sevindiği, bağımsızlık planının rafa kaldırıldığını düşündüğü'' yazılırken, Mas'ın seçim sonrası yaptığı konuşmada, ''önümüzdeki zor yola rağmen egemenlikle ilgili kamuoyu yoklaması olacak'' diyerek, bağımsızlık sürecini bitirmediği vurgulandı.

Yüzde 69,6 ile Katalonya tarihinin en yüksek katılımının olduğu seçimlerin sonucunda, 135 sandalyeli Katalan parlamentosunda 50 milletvekiline sahip olan CIU'nun gelecek 4 yılda Katalonya'yı yönetmek için, dışarıdan destekli de olsa, bağımsızlık yanlısı sert bir siyaset yapan ve milletvekili sayısını 11 artırarak 21'e çıkartan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ile anlaşmaya mahkum olduğu öne sürüldü.

aa





Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,914 µs