En Sıcak Konular

Bütçe zirvesi anlaşmazlıkla sonuçlandı

23 Kasım 2012 19:38 tsi
Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanlarının 2 gün süren bütçe zirvesi anlaşmazlıkla sonuçlandı.

2014-2020 dönemini kapsayan 7 yıllık yeni AB bütçesini şekillendirmek için toplanan AB liderleri, ortak bütçeye net katkı yapan ve bütçeden net katkı alan üyeler şeklinde gruplaşınca müzakereler tıkandı.

Zengin üyeler, AB Komisyonu'nun 7 yıl için 1 trilyon 25 milyar avroluk bütçe önerisini kriz nedeniyle yüzde 20'ye kadar varan oranlarda kırpmak isterken bütçeden net katkı alan Doğu Avrupalılar ve borç krizindeki ülkeler Brüksel'den gelen fonların azalmaması için karşıt cephe oluşturdu.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, gelecek yıl başlarında toplanacak yeni bir bütçe zirvesinde anlaşma sağlanabileceğini söyledi.

AB'nin geçen yılki bütçe gerçekleşmelerine göre yıllık 130 milyar avroluk bütçeye en fazla net katkıyı 11 milyar avroyla Almanya; 7,3 milyar avroyla İngiltere; 6,5'ar milyar avroyla İtalya ve Fransa; 3,8 milyar avroyla Hollanda; 1,6 milyar avroyla İsveç; 1 milyar avroyla Danimarka; 0,8 milyar avroyla Avusturya ve 0,7 milyar avroyla Finlandiya yapıyor.

Öte yandan AB bütçesinden yılda 11 milyar avroya yakın net katkı alan Polonya'nın başını çektiği eski Doğu Bloku ülkeleriyle Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi borç krizindekiler kendi paylarına da yansıyacak şekilde pastanın büyümesini istiyor.

AB içinde cömert tarımsal desteklerden en fazla faydalanan Fransa ve İspanya çiftçilerine sübvansiyonların kısılmaması için mücadele ederken İngiltere, Hollanda, İsveç, İtalya ve hatta Almanya, AB bütçesine yapacakları katkıda indirim talep ediyor.

AB'nin 2007-2013 dönemini kapsayan mevcut 7 yıllık bütçesi 994 milyar avroyken AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, liderlere uzlaşma önerisi olarak yeni bütçenin 973 milyar avro düzeyinde tutulmasını teklif etse de sonuç alamadı.

Bu arada Avrupa Parlamentosu Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt, AB bütçesi üzerinde anlaşamayan liderlere tepki göstererek, "Bütçe kavganız, pazarlığın oyunun bir parçası olduğu Türk pazarına benzedi" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, AB üyelerinin bütçeye net katkı yapanlar ve bütçeden net katkı alanlar olarak gruplaşmasının müzakerelere faydası olmadığını belirterek 2013 başlarında uzlaşma umudunu dile getirdi.

aa


Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,408 µs