En Sıcak Konular

Destici, Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti

23 Kasım 2012 17:33 tsi
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, mevcut Siyasi Partiler Kanunu'nun değişmesi gerektiğini belirtti.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, ''Seçime 15 siyasi parti girmiş olmasına karşın Türkiye'de bu yardımı sadece 3 tane siyasi parti alıyor. Bunun adilce dağıtılması lazım'' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Destici ve beraberindeki parti yöneticileri ile CHP Genel Merkezi'nde görüştü.

Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin ardından Destici, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de demokrasinin tam olarak yerleşebilmesi için Siyasi Partiler Kanunu'nun mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirterek, bu yöndeki görüşlerini Kılıçdaroğlu'na ilettiklerini ifade etti.  

Geçmişten beri bu Meclis'in yeni bir anayasa yapamayacağını söylediğini bunun da sebebinin mevcut Siyasi Partiler Kanunu ve seçim yasası olduğunu savunan Destici, şöyle konuştu:

''Çünkü Meclis'teki siyasi partilerin mevcut anayasadan beslendiklerini ve bu sistemden güç aldıklarını defalarca  dile getirdim. Adaletsiz bir seçim sistemi var. Anayasa'nın 68. maddesi çok açık, 'siyasi partilere hakça ve yeteri miktarda yardım yapılır'. Ancak seçime 15 siyasi parti girmiş olmasına karşın Türkiye'de bu yardımı sadece 3 tane siyasi parti alıyor. Bunun adilce dağıtılması lazım. Bütün seçime katılan siyasi partilere aldıkları oya göre yardım yapılması lazım. Futboldaki havuz sistemi bile bundan daha adil.''

Türkiye'de mevcut seçim sisteminin büyük bir istikrarsızlık yaşanmasına da neden olduğunu iddia eden Destici, başta terör olmak üzere temel problemlerin hiçbirisinin çözülemediğini söyledi.

Sorunların ancak siyaset kurumu ile çözülebileceğini bunun için de siyasetin önünün açılması gerektiğini vurgulayan Destici, ''Bununla ilgili geçtiğimiz hafta Sayın Başbakan'a da sunduğumuz, partimiz organlarınca hazırlanan, iki turlu, dar bölgeli ve herkesin temsil edilebileceği, birinci tura bütün siyasi partilerin katıldığı, ikinci turda ilk 4 partinin, diğer partilerin de amblemleriyle birlikte iş birliği yapabildikleri ve milletvekillerinin de tercihli olarak belirlendiği bir seçim sistemi önerdik. Kendileri bu çalışmadan memnuniyet duyduklarını ifade ettiler'' dedi.

CHP'nin ilkesel olarak idam cezasına karşı olduğunu bildiklerini anlatan Destici, Kılıçdaroğlu'na bu konudaki görüşlerini de ilettiklerini belirtti.

Parti olarak konuyla ilgili 27 ilde yaptıkları çalışma sonuçlarını da Kılıçdaroğlu'na sunduklarını ifade eden Destici, şunları söyledi:

''Burada milletin yüzde 98,5 oranında özellikle iki suç grubu için, birincisi bizzat eyleme katılan teröristler için, ikincisi de küçük yaşta çocukları kaçırıp tecavüz ettikten sonra öldürenler için olmak üzere mutlaka idam cezasını milletin talep ettiğini kendilerine aktardık. Hazırladığımız kanun teklifini de kendilerine sunduk. Kendisinin de bu şekilde daraltılmış olması ilgisini çekti. Ben biliyorum ki CHP'de siyasi idamlara karşı, biz de siyasi idamlara karşıyız. Hiç kimse siyasi idam istemiyor, biz de istemiyoruz. Bunlardan bedel ödemiş bir siyasi hareketiz biz. Ama biz çerçeveyi çok dar bir şekilde çizdik, kanun teklifi haline de getirdik. CHP heyetine de Kemal Bey'e de bunu sunduk. Onun da ilgili çekti bu şekilde daraltılmış olduğu ve kendi iç bünyelerinde değerlendireceklerini söyledi.''

Destici, hiç bir siyasi partinin kapatılmaması gerektiğini vurgulayarak, ''Ama Avrupa kriterleri de anayasamızda, hukukumuzda, Venedik Kriterleri de şunu söylüyor; 'Teröre ve şiddete bulaşan partiler kapatılır'. Şu BDP'nin kapatılması lazım. Avrupa'da olsa 3 ay açık kalmaz. Hukukun uygulanmadığını görüyoruz, burada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ne iş yapıyor bilmiyorum gerçekten, mutlaka harekete geçmesi lazım'' dedi.

Destici, dokunulmazlıklar konusunda, gazetecilerin sorusu üzerine, ''Biz, PKK'lılarla sarmaş dolaş olan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını istiyoruz. 'Vatandaşın bu konuyla da ilgili yüzde 98 oranında bir talebi var' dediğimizde, Sayın Kılıçdaroğlu, kendisi de 'Biz de kaldırılmasını istiyoruz' dedi. Ama CHP'nin genelde dokunulmazlığın kaldırılmasıyla ilgili bir görüşü var zaten, biz de aynı kanaatteyiz. Kürsü hariç dokunulmazlıkların kaldırılmasını savunuyoruz'' diye konuştu.

Destici, önümüzdeki günlerde de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi de ziyaret edeceklerini söyledi.

Görüşmede, CHP Genel Başkan Yardımcıları Emrehan Halıcı ile Gökhan Günaydın da yer aldı.

 AA



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,646 µs