En Sıcak Konular

Genelkurmay belgelerine göre PKK'nin silah listesi!

19 Temmuz 2007 20:41 tsi
Genelkurmay belgelerine göre PKK'nin silah listesi! Genelkurmay Başkanlığı, PKK’nın kullandığı silah ve patlayıcıları ülke ülke belirledi. Bunlar arasında Amerika’dan Almanya’ya, Çin’den İtalya’ya kadar her ülkenin silah ve patlayıcısı var. Son dönemlerde PKK, kaynağının belli

Irak'ın Kuzeyi'de bulunan PKK'nın Kandil Dağı'ndaki kamplarına Amerika'nın silah getirdiğinin teslim olan teröristler tarafından gündeme getirilmesinden sonra başlayan "silah tartışması" devam ederken, Genelkurmay Başkanlığı'nın, "Terör Örgütlerinin Kullandığı Silahların Menşei" araştırmasını öteden beri yaptığı, silahları üreten ve kayıtlarda aldı görünen ülkelere bunların PKK’nın eline nasıl geçtiğine ilişkin soru yönelttiği de anlaşıldı.

PKK’nın önemli karargahı olarak belirtilen Kandil Dağı’na, ABD silahlarının getirildiği, teslim olan teröristlerin ifadelerinde yer aldı. Saygı Öztürk'ün Tempo Dergisi'ndeki haberine göre, bu ifadeler doğrultusunda, ABD makamlarından bu konuda bilgi istenirken, gündeme PKK’nın kullandığı ABD kaynaklı silahlar da getirildi.

Genelkurmay Başkanlığı’nın belgelerine göre, ele geçirilen silah ve patlayıcıların kaynağının belli olmaması için son dönemlerde PKK’nın silahların seri numaralarını silmeye başladığı da belirtildi. Seri numaraları silinmeyenlerin hangi ülke kaynaklı olduğu kesin olarak belirleniyor

Denetimsiz bir biçimde transferleri yapılan küçük ve hafif silahların çeşitli yollarla terörist grupların kontrolüne geçtiğini belirten yetkililer, bu konuda uluslararası kuruluşların yürüttüğü çalışmalara da Türkiye'nin tam destek verdiğini söylediler.

SİLİYORLAR

Terör örgütlerinin Türkiye'ye yönelik eylemlerinde kullandıkları silahların "menşei araştırması"nın önceki yıllarda yapılanlardan çok farklı olmadığını belirten askeri yetkililer, ele geçirilen silahların bir kısmına ait bilgilerin ya silah üreticileri ya da kaçakçılar tarafından özellikle silindiğini  söylediler. Son dönemlerde “siliciler” arasına PKK’da katıldı.

Silinan seri numaraları yüzünden ele geçirilen silahların tamamının menşeilerini saptamanın zor olduğunu belirten yetkililer, seri numarası belli olmayan bu silahların, kataloglardan karşılaştırma yöntemiyle menşeileri hakkında sonuca güçlükle ulaşılabildiğini söylediler.

İŞTE PKK’NIN ELİNDEKİ SİLAHLAR

Yakalanan silahlardan menşei tam olarak belirlenenlerin önceki yıllarda elde edilen sonuçlarla da benzerlik gösterdiğini kaydeden yetkililer, buna ilişkin şu bulguları aktardılar:

"Hafif silahların çoğunluğu başta Rusya olmak üzere eski doğu bloku ülkeleri ve Çin menşeili. Bir kısım silahlar ise Almanya, İtalya, İngiltere, İspanya, ABD gibi ülkeler tarafından üretildikten sonra, doğrudan veya dolaylı yollarla terör örgütlerine aktarılıyor. Arazide yeri tespit edilen ve emniyet gerekçesiyle yerinde imha edilen mayınlardan büyük çoğunluğunu ise İtalyan menşeili olduğu anlaşılıyor."

GENELKURMAY BELGELERİNE GÖRE PKK SİLAHLARI

PKK'ya dönük operasyonlarda ele geçirilen binlerce silahın menşei araştırması Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılıyor. Bu konuda yapılan menşei araştırmasına göre menşei tam olarak belirlenen silah ve patlayıcıların ülkelere göre dağılımı şöyle yer aldı:

KALAŞNİKOFLAR: Ele geçirilen ve menşei tam olarak belirlenen 4 bin 500 Kalaşnikof silahının yüzde 71,6'sının Rusya, yüzde 14.7'sinin Çin, yüzde 3,6'sının Macaristan, yüzde 3.6'sı da Bulgaristan orijinli.

KANNASLAR: Ele geçirilen toplam 5 bin 713 suikast silahı Kannas, BKC, Dragunov, Arbiki, G-3, M-16, G-1 , mavzer gibi silahlardan 959'unun menşei tam olarak belirlendi. Bunların yüzde 45.2'sinin Rusya, yüzde 13.2'sinin İngiltere, yüzde 9.4'ünün de ABD orijinli olduğu saptandı.

ROKETLER: PKK'nın eylemlerde de yaygın olarak kullandığı roketlerden ele geçirilen 1.610'u üzerinde inceleme yapıldı. Bunlardan ancak 313'ünün menşei belirlenebildi. Bunların da yüzde 85'inin Rusya, yüzde 5.4'ünün Irak , yüzde 2.5'unun Çin menşeili olduğu anlaşıldı.

TABANCALAR: Ele geçirilen 2 bin 885 tabanca ve makineli tabancalardan 2 bin 208'inin menşei ortaya çıkarıldı. Bu silahların yüzde 21.9'unun eski Çekoslovakya, yüzde 20.2'sinin İspanya, yüzde 19.8'inin İtalya orijinli çıktı.

EL BOMBALARI: Ele geçirilen 3 bgin 490 el bombasından 136'sının menşei belirlendi. Bunların yüzde 72'sinin Rusya, yüzde 19.8'inin ABD, yüzde 8'inin ise Alman menşeili olduğu görüldü.

MAYINLAR: Bulunan 11 bin 568 mayından 8 bin 15'inin menşei araştırması sonuçlandı. Bu mayınların yüzde 60.8'inin İtalya, yüzde 28.3'ünün Rusya, yüzde 6.2'sinin Almanya kaynaklı olduğu anlaşıldı.

 

saygı öztürk-hürriyet



Bu haber 4,983 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,048 µs