En Sıcak Konular

Mursi'den tarihi kararlar

23 Kasım 2012 13:49 tsi
Mursi, anayasal düzenlemeler çerçevesinde yeni kararlar aldı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, anayasal düzenlemeler çerçevesinde yeni kararlar aldı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, kararları şöyle sıraladı:

"Devrimi koruma kanunu gereği, Mübarek dönemi yetkilileri aracılığıyla işlenen, göstericileri yaralama, öldürme ve öldürmeye teşebbüs suçlarında yeniden soruşturma açılacak ve yargılamaya gidilecektir."

MURSİ'NİN KARARLARI MUTLAK!

"Cumhurbaşkanının göreve geldikten sonra aldığı kararlar ve anayasal düzenlemeler, yeni anayasa tamamlanana ve millet meclisi seçimleri gerçekleşene dek nihai kabul edilecek ve herhangi bir merci tarafından durdurulamayacak ve lağv edilemeyecektir. Bu düzenleme hali hazırda yargıda bekleyen kararları da kapsayıcıdır."

BAŞSAVCIYI MURSİ BELİRLEYECEK

"Görev süresi dört yıl olacak olan başsavcı, yargı mensupları arasından Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenecektir. Başsavcının 40 yaşının altında olmaması ve görevi devralması için genel kurallara haiz olması gerekmektedir. Başsavcıya ilişkin bu kararlar, halihazırda bu göreve tayin olan kimse için geçerli olacaktır."

"30 Mart 2011 anayasal düzenlemesindeki 60. Maddedeki 'anayasa tasarısı en geç 6 ay içinde hazırlanır' ibaresi 'anayasa tasarısı en geç 8 ay içinde hazırlanır' ibaresiyle değiştirilmiştir."

"Yargı kurumlarının Şura Meclisi'ni ve Anayasa Komisyonu'nu feshetme yetkisi yoktur."

'GEREKLİ İCRAAT VE TEDBİRLER'

"25 Ocak devriminin veya halkın hayatının, vatanın birliğinin ve güvenliğinin tehlikeye girmesi halinde, yahut devlet kurumlarının görevlerini yapamaz hale getirilmesi durumunda, Cumhurbaşkanı bu tehlikelerle mücadele için kanunun belirlediği gerekli icraat ve tedbirleri alacaktır.''

Sözcü Yasir, bu kararlar doğrultusunda Mursi'nin Başsavcı Abdülmecid Mahmud'u görevden alarak yerine Talat İbrahim'i atadığını açıkladı. Sözcü Yasir, yeni düzenleme doğrultusunda 25 Ocak Devrimi yaralılarına ve şehit ailelerine istisnai maaş bağlanılacağını da belirtti.

MUHALEFET TEPKİLİ

Alınan bu kararlara muhalefetten sert tepki geldi. Bugün başkent Kahire'de büyük bir protesto geösterisi çağrısı yapıldı.

"YENİ FİRAVUN"

En sert tepkiyi Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Baradey gösterdi. Yeni kararların aslında Mursi'ye kanunun üzerinde yetkiler verdiğini savunan Baradey, Twitter hesabından "Mursi bugün tüm devlet gücünü eline geçirdi ve kendisini Mısır'ın yeni firavunu olarak atadı. Devrime indirilen bu büyük darbenin vahim sonuçları olacaktır." dedi.

Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Tehani el Cibali ise"Mursi'nin artık gayrimeşru Cumhurbaşkanı" olduğunu söyledi.

Mısır Hakimler Kulübü de, Mursi'nin kararlarını görüşmek için acilen toplandı. Toplanrı sonrası birlikten yapılan açıklamada, "Hukuk devleti tehlikede" deniliyor.

MÜSLÜMAN KARDEŞLERDEN DESTEK

Mursi'nin de üyesi Müslüman Kardeşler Örgütünden ise kararlara destek verildi. Müslüman Kardeşler üyesi yüzlerce kişi dün gece, Mısır'ın başkenti Kahire'de Mursi'nin yeni anayasal düzenlemelerine destek gösterisi düzenledi.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mursi'nin kararlarını eleştiren muhalefet partileri halkı bugün düzenlenmesi planlanan protesto gösterilerine katılmaya çağırdı.

Mursi'nin kararlarını destekleyenler ise Mısırlıları 'Tahrir' meydanına davet etti.



Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs