En Sıcak Konular

Çelik: Evren ve Şahinkaya milletle alay etti

23 Kasım 2012 13:32 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 1980 darbesinin iki komutanı Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanması sürecinde kamuoyunda gündeme gelen farklı görüşlerle ilgili açıklamada bulundu.

Evren ve Şahinkaya'nın mahkemede verdikleri ifadelerin sahte kahramanlık olarak niteleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, bu durumu Türk milleti ile alay etmek olarak yorumladı.

Evren ve Şahinkaya'nın tavrını kamuoyunun büyük bir pişkinlikle takip ettiğini ve söyledikleri şeylerin bütün vatandaşların tüylerini diken diken ettiğini dile getiren Çelik, "Biz darbeye teşebbüs etmedik, biz darbeyi yaptık diyorlar. Ona ihtilal diyorlar. Açıkçası ihtilal halk hareketidir. Tabandan gelen ve büyük değişimler oluşturan hareketlere ihtilal diyoruz. 12 Eylül'de yapılan bir darbedir. Tam bir askeri darbedir. Sayın Evren ve Şahinkaya biz teşebbüs etmedik gerçekleştirdik diyorlar. Bu şuna benzer. Bir insana cinayete teşebbüs ettiniz mi diyorsunuz. Bu hayır diyor. Ben cinayete teşebbüs etmedim taammüden adam öldürdüm diyorum. Bilerek isteyerek tasarlayarak adam öldürdüm diyor. Bu sözün bundan hiçbir farkı yok. Ben bunu bir pişkinlik olarak değerlendiriyorum. Hem kel hem fodul tavır denir buna. Ve kamuoyu bunu büyük bir ibretle takip ediyor" dedi.

Evren ve Şahinkaya'nın hem yaşları itibariyle büyük cezalar alması, cezaevlerinde sürünmelerinin kimseler tarafından beklenmediğini dile getiren Çelik, şunları kaydetti; "Bu 12 Eylül davası sembolik bir davadır. Mühim olan Milli güvenlik konseyi olan bu 2 kişinin ceza almasından ziyade 12 Eylül darbesinin yargılanmasıdır. Mahkum edilmesidir. Bugüne kadar bütün darbeler kamu vicdanında muhakeme edilmiştir. Kamu vicdanın mahkumiyet verilmiştir.

12 Eylülde yapılan referandumda vatandaş 26 maddelik anayasa değişikliğini kabul edince 12 Eylülcülerin yargılanamaz zırhı ortadan kaldırılmıştır. Başkaları başka türlü yorum yapmıştır. Efendim bu zaman aşımına uğradı dediler. Biz o kanaatte değildik. Başlanmayan bir sürecin bitmesi söz konusu değildir. Bağımsız Türk mahkemeleri bu süreci başlattılar. Ancak tekrar altını çiziyorum. Sayın Evren ve Şahinkaya'nın v ermiş oldukları ifadeler bugün olsa yine yaparız demeleri bana kalırsa birer sahte kahramanlık gösterisidir. Türk milletiyle alay etmektir. Elbette bağımsız mahkemeler bu konuda kararlarını vereceklerdir. Ama en bu tavrı ve duruşu çok yadırgadığımızı ifade etmek isterim. Bu suçüstü yakalanan bir insanın pişkinliğinden başka bir şey değildir. Bütün kamuoyu da böyle düşünüyor. Ama basında bu iki ihtiyardan ne istiyorsunuz şeklinde vatandaşların merhamet duygularını galeyana getirme teşebbüsleri var. Mesele bu iki ihtiyardan öç alma meselesi değil. Mesele bir zihniyetin yargılanmasıdır. Bundan sonra Türkiye'de bu ve benzeri teşebbüslerin önüne geçmektir. İbreti alem dava olmasıdır. Tabi ki duruşma ertelenmiştir. Kararı bağımsız yargı verecektir. Halkımız 12 Eylül'ü yargılamıştır. Mahkum etmiştir bu zihniyeti. Yok efendim biz kurucu iktidardık, ondan bizi tarih yargılayacak. İste tarih geldi. 32 yıl sonra yargılanıyorsunuz. Tarih budur. Ve her eline silahı alan güç bendedir diyen ben kurucu iktidarım derse bunu bir yere götürremezsiniz. Sayın Evren ve Şahinkaya'nın dediği budur Darbe teşebbüslerinde ya Talat Aydemir gibi başarısız olur asılırsınız, yada başarılı olur halka kendinizi halka zorla cumhurbaşkanı seçtirirsiniz. Ben ikincisini yaptım. Bunu yapması bunun meşruiyetini göstermez. Kuvvetli haklı diye bir kavram yoktur. Haklı kuvvet vardır. Eline her silahı alan ben kurucu iktidarım diyemez. Bu yargılama Türk hukuk tarihi açısından önemli bir yargılama. Nihai kararı bağımsız yargıya bırakacağız."

Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,672 µs