En Sıcak Konular

Gazze'de ateşkes

21 Kasım 2012 19:11 tsi
Gazze'de ateşkes Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, İsrail ile Filistinli grupların ateşkes konusunda anlaştığını açıkladı. Haber İsrail tarafından da doğrulandı.

Mısırlı ve Hamaslı yetkililer, ateşkesin, yerel saatle 21.00'den itibaren uygulanmaya başlayacağını söyledi.

Filistinli bir yetkili, ateşkes uyarınca İsrail'in Gazze Şeridi'nde tüm askeri faaliyetini durduracağını, Filistinlilerin de İsrail'e roket saldırılarına son vereceğini bildirmişti.

Ateşkes saat 21.00'da başlıyor
 
Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la düzenlediği basın toplantısında, saat 21.00 itibarıyla İsrail'le Filistinli gruplar arasında ateşkesin başlayacağını belirtti.
 
ABD Dışişleri Bakanı Clinton ise ''ABD, İsrail'le Filistinli gruplar arasındaki ateşkesi, füze saldırılarının ve şiddetin sona ermesini memnuniyetle karşılıyor. Bölge halkları, korku duymaksızın yaşamayı hak ediyor'' dedi.
 
Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Yasir Ali, ''Mısır'ın ateşkes anlaşmasının uygulanması sürecinde İsrail ve Hamas'la görüşeceğini'' bildirdi.

Ateşkes anlaşma metni

Mısır tarafından basın mensuplarına dağıtılan ateşkes anlaşması metninde, ''İsrail, Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'ne yönelik havadan ve karadan yürüttüğü saldırılarını durduracak. Filistinli gruplar, İsrail'e yönelik roket atışlarını sona erdirecek. İsrail kontrolünde bulunan Gazze sınırı, 24 saat sonra insan ve mal geçişine açılacak'' ifadelerine yer verildi.

İsrail: Ateş kesilecek ama abluka kalacak

İsrail yönetiminin, ateşkesi kabul ettiği fakat Gazze ablukasını kaldırmaya yanaşmadığı belirtildi.

Netanyahu: Ateşkese fırsat tanıyoruz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından Gazze'de ateşkese bir şans tanımaya karar verdiğini açıkladı.

Binyamin Netanyahu, ateşkesin başarısız olması durumunda daha güçlü ve kapsamlı operasyonların gerekebileceği imasında bulundu.

İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Netanyahu, Obama'nın tavsiyesiyle ateşkes teklifine bir şans verme kararı aldı. Netanyahu'nun bu şekilde daha güçlü operasyonlar gerekli olmasın diye durumun istikrara ve sükunete kavuşmasına fırsat tanıdığı belirtildi.

Obama'dan Netanyahu'ya ateşkes takdiri
 
Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, Obama görüşmede, Netanyahu'yu Mısır'ın ateşkes önerisini kabul etmesinden dolayı takdir etti. Açıklamada, Obama'nın, öneriyi kabul etmesi için Netanyahu'ya tavsiyede bulunduğu belirtildi.
 
Görüşmede Obama, İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını yinelerken, hiçbir ülkenin sivillere karşı roket saldırılarına tahammül etmesinin beklenemeyeceğini vurguladı.
 
Açıklamada, Obama'nın, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, sürdürülebilir bir ateşkes ve bu soruna daha kalıcı bir çözüm bulunması yönünde yeni Mısır Hükümetiyle çalışmaya dönük gayretlerinden duyduğu takdiri dile getirdiği kaydedildi.
 
Obama, Mursi ile görüştü

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile de bir telefon görüşmesi yapan ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmede Mursi'ye, sürdürülebilir bir ateşkese varılmasına dönük çabaları ve ateşkes teklifi üzerindeki müzakerelerde gösterdiği kişisel liderlikten dolayı teşekkür etti.

Ateşkes öncesi 50 nokta bombalandı
 
İsrail ordusu, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ateşkes anlaşmasını kabul ettiklerini açıklamasının beklendiği saatlerde Gazze'de 50 noktayı daha vurduğunu duyurdu.
 
Açıklamada, ''İsrail, vatandaşlarına zarar verenlere saldırmaya devam edecektir'' denildi.
 
Mofaz: Bu turun galibi Hamas
 

İsrail Meclisi'nde en çok sandalyeye sahip muhalif Kadima Partisi Lideri Shaul Mofaz, İsrail'le Filistinli gruplar arasındaki ateşkese ilişkin, ''Bu turun galibi Hamas, kaybedeni ise İsrail'dir'' değerlendirmesinde bulundu.

BM'de danışma toplantısı
 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, İsrail ile Filistinli gruplar arasında ateşkesin sağlandığı bilgisi üzerine danışma toplantısı yapılacak.
 
Toplantıya BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un telekonferans yöntemiyle bağlanarak bölgedeki son durum hakkında bilgi vermesi bekleniyor.
 
İsmail Heniye
 
Gazze'deki Filistin Yönetimi Başbakanı İsmail Heniye de yaptığı açıklamada, ''Filistin Hükümeti, İsrail ve Filistinli gruplar arasında sağlanan ateşkesten memnun'' dedi.

cihan - aa



Bu haber 789 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,812 µs