En Sıcak Konular

Toplum GDO'lu ürünlerden endişe duyuyor

21 Kasım 2012 17:41 tsi
Toplum GDO'lu ürünlerden endişe duyuyor Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) yayımladığı ''Türkiye'de GDO'lar ve Toplumsal Muhalefet'' başlıklı araştırmaya göre, Türkiye toplumu, genetiği değiştirilmiş organizmalardan (GDO) genel düzeyde haberdar

Araştırmada, 1990'lı yıllarda Türkiye'de, genetiği değiştirilmiş çeşitlerin tescili, üretim izni, sertifikasyonu ve tüketimi konularında çeşitli tarihlerde çıkarılan talimat ve yönetmelikler dışında kapsamlı bir mevzuatın olmadığı ifade edildi.

 Mayıs 2004'te uluslararası çevre örgütü Greenpeace'in Arjantin'den yola çıkan Global Wind adlı GDO'lu soya yüklü geminin rotasının Türkiye olduğunu bildirmesinin ardından GDO'ların Türkiye medyasında büyük çapta yer bulduğu belirtilen araştırmada, ''GDO'lar son 15 yıldır gerek biyogüvenlik mevzuatının oluşturulması gerekse sivil toplum kampanyaları ile Türkiye'nin gündeminde yer alıyor'' ifadeleri kullanıldı.

 Araştırmada, Türkiye'nin, biyoçeşitliğinin korunmasına dair ulusal stratejilerin belirlenmesi, eylem plan ve programının oluşturulmasına dair Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'ne 1997'de imza atmasına ve Cartagena Biyogüvenlik Protokolü'ne 2004'te taraf olmasına rağmen 2010'a kadar Biyogüvenlik Kanunu'nu çıkarmadığı bildirildi.

 Mart 2010'da çıkarılan kanun ile Türkiye'de GDO'ların ekimine yasak getirildiği vurgulanan araştırmada, ithalat izninin Biyogüvenlik Kurulu'nun risk ve sosyo-ekonomik değerlendirmesine bağlı kılındığı kaydedildi.

 -Toplumsal muhalefetin katkısı-

 Araştırmada, Türkiye toplumunun, GDO'lardan genel düzeyde haberdar olduğu bu ürünlerden yüksek oranda endişe duyduğu ifade edildi.

 Çevrecilerin, üreticilerin, tüketicilerin ve bilim insanlarından oluşan koalisyonun GDO'lu ürünlerin ekiminin ve ithalinin yasaklanması için yürüttüğü toplumsal muhalefetin, konunun geniş kesimlerince bilinmesine ve ulusal mevzuatın geliştirilmesine katkı sunduğu bildirilen araştırmada, ''Bu durum, Biyogüvenlik Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra şirketlerin GDO'lu gıda ithali başvurularının geri çekilmesinde rol oynadı'' ifadelerine yer verildi. 

A.A.



Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,246 µs