En Sıcak Konular

Caretta-Caretta'ya 'uydu' takibi

19 Temmuz 2007 17:37 tsi
Ekolojik Araştırmalar Derneği ve Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından desteklenen ''Köyceğiz-Dalyan'daki Deniz Kaplumbağalarının Araştırılması ve Korunması Projesi'' kapsamında bir caretta-carettaya ''uydu izleme cihazı'' takıldı.

Proje kapsamında Dalyan'da bir restoranda düzenlenen tanıtım toplantısına Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu ve caretta-carettaların korunması için mücadele verdiği ve onlar için şarkı bestelediği bildirilen June Haimoff, Ortaca Kaymakamı Salih Yüce, Köyceğiz Kaymakamı Halil Çomaktekin ve Dalyan Belediye Başkanı Suat Tufan ile davetliler katıldı.

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) ve Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında uydu takip cihazı takılacak olan caretta-caretta, özel bir ekip tarafından sahile çıktığında yakalandı. Caretta-carettanın uydu takip cihazının takılacağı sırt kısmı bir görevli tarafından temizlendi.

Bazı caretta-caretta uzmanları, caretta-carettaya kamera ışıkları altında cihazın takılmasına tepki gösterdiler. Tepkilerin artması üzerine uydu takip cihazının caretta-carettaya takılması işleminin kamera ışıklarından uzak bir yerde yapılması kararı alındı. Gazeteciler ve vatandaşlar bölgeden uzaklaştırıldı.

GECE SAAT 3'TE DENİZE ULAŞTI
Uydu takip cihazı takılması işlemi, yaklaşık 1 saatte tamamlandı. Bırakıldığı noktadan denize gece saat 3'te ulaşan caretta-carettanın yolculuğu su altı kamerası olan bir ekip tarafından bir süre izlendi.

TÜRKİYE'DE İLK
EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, ''uydu izleme cihazı'' takılan caretta-carettanın bir yıl boyunca aralıksız takip edileceğini belirterek, ''Cihaz su altında çalışmıyor. Caretta-caretta su yüzeyine çıktığında uydu cihazı devreye giriyor. Takılan uydu takip cihazı 13 bin YTL değerinde. Caretta-carettayı yakından izleme şansımız olacak. Türkiye'de ilk defa bir caretta-carettaya uydu izleme cihazı takıldı. Takılan cihazın pil ömrü 1 yıl'' diye konuştu. Türkiye ve Dalyan'ın deniz kaplumbağaları açısından önemine de değinen Canbolat, Dalyan'ın caretta-carettaların Türkiye'deki en önemli üreme alanı olduğunu ifade etti ve uydu izleme cihazı takılan caretta-caretta'nın denizdeki hareketlerinin, ''http://www.seaturtle.org'' adresinden izlenebileceği de bildirildi.  

gazeteport



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,818 µs