En Sıcak Konular

Kenan Evren: Bugün olsa yine darbe yapardık

21 Kasım 2012 16:09 tsi
Kenan Evren: Bugün olsa yine darbe yapardık 12 Eylül Davası'nda yargılanan Kenen Evren ve Tahsin Şahinkaya, iddianamenin okunmasının ardından savunlarını yaptı. Evren, 'Yine olsa yine yapardım' derken, Şahinkaya 'Bizi siz yargılayamazsınız' dedi.

Kenan Evren savunmasında şunlar söyledi:

Biz, ihtilal yaptık, ihtilale teşebbüs etmedik. Herkesin ihtilal ile ihtilale teşebbüsün aynı şey olmadığını bilmesi gerekir.

Darbenin yapılış nedeni Türk milletine bildiriyle açıklandı.

Yaptıklarımız suç değildir. Aynı ortam olsa yine aynısını yapardık.

Ben 12 Eylül'ün hesabını millete verdim.

Sorulara yanıt vermeyeceğim. Beni tarih yargılar..

Kenan Evren'den inanılmaz ifadeler


12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın 10. duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

12 Eylül davasına ilişkin duruşmada Tahsin Şahinkaya savunmasına başladı. 12 Eylül davası sanığı Ali Tahsin Şahinkaya, yazılı savunmasını okuyor. Şahinkaya, ''Bizler o gün için en doğru olanı yaptık. 12 Eylül müdahalesi Türk ve dünya tarihinde yerini almış büyük bir olaydır. Tarihi olayları ancak tarih yargılar"  dedi.

12 Eylül davası sanığı Ali Tahsin Şahinkaya, savunmasını tamamladı, ''herhangi bir soruya cevap vermeyeceğini'' söyledi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkamesi, 12 Eylül davası sanığı Ali Tahsin Şahinkaya'ya, ''Bireysel olarak bir darbe yapmanın gerektiğine ne zaman inandınız? Bu kararınızı kimlerle paylaştınız? Darbe yapılması yönündeki karara hangi tarihli toplantıda, hangi komuta kademesi ile hangi komutanlarla karar verdiniz? Sizin dışınızda kalan, yani emir komuta zinciri dışındaki TSK görevlilerince veya TSK dışında bir silahlı güç tarafından darbe yapılsaydı, buna o dönemdeki tepkiniz ne olurdu?'' sorularını yöneltti.

Şahinkaya, ''Müsaadenizle cevap vermeyeceğim efendim'' dedi.

"ABD ONAYLI MI?"

12 Eylül davası sanığı Ali Tahsin Şahinkaya, mahkemenin, ''12 Eylül 1980 askeri darbesinin yapılmasında ABD veya bir başka ülkenin bilgisi veya onayı var mıdır?'' sorusu üzerine, ''Arz etmiştim efendim, (yanıt) vermeyeceğim'' dedi.

ŞAHİNKAYA'DAN BAŞLANSIN

12 Eylül davasına ilişkin duruşmaya aranın ardından yeniden başlandı. Müdahil avukatlardan Arif Ali Cangı, ''Sanıklar arasındaki astlık ve üstlük ilişkisi dikkate alındığında, sanıkların savunmasına Ali Tahsin Şahinkaya'dan başlanmasını'' istedi.

Duruşmaya müdahiller ile avukatları ve sanık Evren'in avukatı Bülent Hayri Acar katıldı. Sanıklar Evren ve Şahinkaya duruşma salonuna gelmedi. Ekrana sanık Kenan Evren ile Şahinkaya'nın görüntüsü yansıtıldı. İki sanığın da dünkü giysilerin aynısını giydiği görüldü.

Telekonferans yöntemiyle ifade verecek olan sanıkların, dün kimlik tespiti yapılarak 82 sayfalık iddianame okunmuştu.

12 Eylül davasına ilişkin duruşmada, müdahil avukatlardan Fikret Babaoğlu söz alarak, sanıkların sistematik işkence ve kötü muamele suçları yönünden de savunmalarının yapılması gerektiğini öne sürdü. Mahkeme heyeti, Cumhuriyet savcısı ve sanık avukatının da talebi doğrultusunda talebin reddine karar verdi.

12 Eylül darbesine ilişkin davada, sanıklardan Kenan Evren'in savunmasına geçildi. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, Evren'e, iddianamedeki suçlamaları özetledikten sonra sonra, ''Haklarınızı anladınız mı? Savunmanızı kendiniz mi yapacaksınız? Avukatınızla mı yapacaksınız?'' diye sordu.

KENAN EVREN: BİLDİRİYLE AÇIKLADIK

12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren kendilerinin ihtilâl yaptıklarını teşebbüs etmediklerini ikisinin farklı şey olduğunu neden yaptıklarını da o dönem millete bildiriyle açıkladıklarını söyledi. Evren ayrıca bu mahkemenin bizi yargılama yetkisi yoktur dedi.


AA



Bu haber 999 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,256 µs