En Sıcak Konular

Çeçen cinayetleri çözülüyor

21 Kasım 2012 13:54 tsi
Çeçen sığınmacılarla ilgili çalışmalar yürüten İMKANDER İstanbul'da polisin gerçekleştirdiği operasyonlar hakkında bir açıklama yaptı.

İstanbul'da geçen yıl üç Çeçen komutanın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Ali Osaev'in öldürülmesi olayına adı karışan Rus asıllı Zona kod adlı Ruslan Papaskiri'nin diğer Çeçen cinayetlerine de karıştığı tespit edildi. Zona'nın Zeytinburnu'nda öldürülen Ali Osaev'in cinayet anına ilişkin kamera görüntülerinde göründüğü belirlendi. Zona ile birlikte gözaltına alınan diğer şüpheliler peruk takmış olmalarına rağmen teşhis edildi.


ADLİYEYE SEVK EDİLDİLER

Bir ay önce geçtiği Suriye'den Türkiye'ye giriş yaparken yakalanan Zona'nın Türkiye'deki ilişkilerini de ercek altına alan savcılık, İstanbul'da kendisini karşılayan Ali V. ve M. D. isimli kişileri de soruşturmaya dahil etti.

Zona'nın Ali V.'nin evinde kaldığı belirlendi. Ali V.'nin evinde 3 adet Sig Sauer marka silah, üzerinde de 8 bin Euro ve 9 bin 50 TL bulundu. Gözaltına alınan şüphelilere Başakşehir, Ümraniye ve Zeytinburnu'nda işlenen Çeçen cinayetleri ve Çeçenistan eski Müftüsü Şemseddin Batukaev'e suikast girişimi de soruldu. Cinayetleri, Zona liderliğindeki bir örgütün işlediği üzerinde duruluyor. Şüphelilerin emniyette suçlamaları reddettiği, Zona'nın susma hakkını kullandığı kaydedildi. Adliye sevk edilen şüphelilerden Zona kod adlı Papaskiri tutuklandı, bir kişi serbest bıkarıldı.



İMKANDER'den açıklama

Kafkasyalı sığınmacıların sorunlarıyla ilgilenen İMKANDER'de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dernek yapılan operasyonun sevindirici olduğunu ama soruşturmanın derinleştirilerek sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Dernek tarafından yapılan açıklama:

ÇEÇEN CİNAYETLERİ GENİŞLETİLEREK SORUŞTURULMALIDIR

İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nin eşzamanlı olarak yürüttüğü bir operasyon sonucu İstanbul’da işlenen Çeçen cinayetleriyle ilgili olarak 6 kişi gözaltına alınmış ve Rus istihbaratının elemanı olduğu düşünülen Gürcistan uyruklu Zona lakaplı Ruslan Babasgiri çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştır.

İstanbul’da 4 yıl içerisinde işlenen ve 5 Çeçen muhacirin ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri içerisinde ilk defa somut delillerle, katil zanlılarından birisine ulaşıldığı görülmektedir. 2009 yılında evinin önünde öldürülen Ali Osaev’in katil zanlısı olduğu ve diğer cinayetlerde de parmağı olduğu iddisıyla tutuklanan Zona’nın 2011 yılında suikast teşebbüsünden son anda kurtulan Çeçenistan eski Şeyhülislamı Şemseddin Batukayev’e yönelik saldırı planında silah tedariği konusunda yardımcı olduğu Emniyet tutanaklarında yer almıştı. Zanlıların evlerinde yapılan aramalarda istihbarat örgütlerinin kullandıkları ifade edilen Sig Sauer marka Avusturya malı 3 adet silah da bulunmuştur. Bu silahların hangi yeni suikastlarda kullanılacağı da araştırılmalıdır.
Daha önce Paris Savcılığı'nın Rus istihbaratı ve Kadirov tarafından oluşturulan bu suç şebekesinin faaliyetleri hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği "adli yardım" talebi yeniden gözden geçirilmeli, bu soruşturma; Katar, Avusturya ve Fransa'da işlenen cinayetlerle birlikte değerlendirilmeli ve Uluslararası bir soruşturma hüviyeti kazanmalıdır.

İstanbul Emniyeti’nin sürdürdüğü bu soruşturmanın tüm Çeçen cinayetlerinin aydınlatılması açısından önemli bir ilerleme olduğu açıktır. Ancak, yapılan bu çalışmalar haklarında kırmızı bülten çıkartılmasına rağmen yakalanamayan Rus ajanlar Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov’a ulaşılamaması sebebiyle eksik kalmaktadır. Mevcut soruşturmanın genişletilerek sürdürülmesi, Rus ajanlarının ve Türkiye'de onlara yardım ve yataklık yapanların yargı önüne çıkartılması en büyük ümidimizdir.
Bağımsız, birleşik, İslami Kafkasya mücadelesine gönül veren, Kafkasyalı savaş muhaciri ailelere her türlü maddi-manevi desteği sağlamaya gayret eden İMKANDER camiası olarak bu soruşturmaların ve mahkeme sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz. Murat ÖZER / İMKANDER Genel Başkanı (Press Medya) 

Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,748 µs