En Sıcak Konular

Avrupa, ekonomik krizin pençesinde inliyor

21 Kasım 2012 13:36 tsi
Tarihinin en ağır ekonomik krizinden birisini yaşayan Avrupa'da bir ay içinde 100 bin kişi işsiz kaldı.

Son bir ayda 26 uluslararası firma yeniden yapılanma çevresinde işçi çıkarma yoluna giderken, krizin vurduğu sektörlerin başında finans ve otomotiv geliyor.

Avrupa'nın genelinde geçtiğimiz bir ay içinde 100 bin kişinin işten çıkartıldığı kaydedildi. Buna bağlı olarak HSBC ve Ford gibi dev şirketlerin tasarruf paketi çerçevesinde eleman indirimine gitmesi ekonomik krizin sadece küçük ve orta çaplı şirketleri vurmadığının göstergesi. Avrupa'da bir ay içinde toplam 26 uluslar arası şirket işçi çıkarma yoluna giderek küçüldü. En ağır darbeyi finansal sektör alırken, finans çalışanların yarısının işlerinde olma tehlikesi ile karşı karşıya oldukları ifade ediliyor. Ekonomik kriz bankaların küçülmesini zorunlu hale getirirken, bankacılık faaliyetlerini de ciddi darboğaza sokmuş gözüküyor. Son olarak Belçika'da Belfius bankası 900 personelin işine son vereceğini duyurdu. İngiliz HSBC bankasında durum çok daha vahim. HSBC, dünya genelinde 30 bin çalışanı ile yollarını ayırmaya hazırlanırken, gözlemciler krize en agresif tepkinin bu bankadan geldiği notunu düşüyorlar. Eylül ayında 266 bin 700 çalışanı bulunan HSBC'in birkaç yıl önce personel sayısı 300 bine dayanıyordu.

Otomotiv sektöründe de ekonomik krizin yansımaları her geçen gün daha acımasızca hissediliyor. Ford, Avrupa'da üç fabrikanın kapısına kilit vurmaya hazırlanırken bu, 16 bin 500 kişinin işsiz kalacağı anlamına geliyor. Fabrikalardan birisi, Belçika'nın Genk şehrinde bulunuyor ve gelecek yıl başında buranın kapanmasıyla 4 bin Ford çalışanı işsiz kalacak.

EN ÇOK KUZEY AVRUPA'DA ÇALIŞANLAR İŞTEN ÇIKARTILIYOR

Avrupa'yı kasıp kavuran ekonomik kriz, dikkat çekici bir şekilde krizden doğrudan etkilenen Güney Avrupa ülkelerinden ziyade nispeten daha güçlü ekonomilere sahip Kuzey Avrupa ülkelerinde işçi kıyımlarına neden oluyor. Yeniden yapılanma yoluyla işçi çıkarımlarına giden 26 uluslar arası şirketten altısı İskandinav ülkelerinde bulunuyor. İsviçre'de üç, İspanya'da iki şirket bünyesinde reforma giderek personel azaltmasına gitti. İsviçre'de kimya devi Lonza 500 çalışanın işine son vereceğini duyururken, bunlarından 400'ü Visp adlı kasabadaki fabrikadan gerçekleştirilecek. Kasabadaki en büyük işveren konumunda olan Lonza'nın bu kararı kasabada ekonomik hayatın durma noktasına geleceği değerlendirmeleri yapılıyor. Öte yandan İspanya Havayolları Şirketi İberia de ülkede var olan yüzde 25'lik işsizliğe paralel olarak çalışanların dörtte birinin işine yakın zamanda son vermek zorunda kalacaklarını duyurdu. Danimarkalı yel değirmeni şirketi Vestas'da alternatif enerji fiyatların arttığı gerekçesiyle 23 bin olan personel sayısını 16 bine çekmeyi planlıyor. Avrupa'da bir ayda 100 bin kişinin işsiz kalmış olması yetkilileri endişelendirirken, gelecek aylarda işten çıkarmaların süreceği beklentisi devam ediyor.

Eurostat'ın son verilerine göre Avrupa genelinde inşaat sektörü Eylül ayında 1,4 oranında geriledi. Endüstri üretimi ise 2,5 oranında düşüş kaydetti. Bununla beraber mağazalarda satışlar da toplam 0,2 oranında bir gerileme tespit edildi. Avrupa Birliği'ndeki işsiz ortalaması yüzde 11,6'ya çıkarken, Euro bölgesindeki 17 ülkede 18,5 milyon kişi işsiz durumda. Sırf Eylül ayında işsizler ordusuna 146 bin kişi eklenmişti.

cihan




Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,551 µs