iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

NATO kim? Siz, biz, hepimiz!..

21 Kasım 2012 12:41 tsi
NATO kim? Siz, biz, hepimiz!.. Yine "harala-gürele"ye geldi.. Patriotlar niye geliyor?. Neden ihtiyacımız var?. Ama asıl soru şu: bu kimin fikri?. Çünkü fikir kimin ise... iyibilgi Ankara

Suriye sınırına tercümesi "vatan-sever" olan Patriot savunma füzelerinin yerleştirilmesine ilişkin tartışma “sessiz bir tartışma” halinde başladı. NATO’ya başvuruldu mu, başvurulacak mı, böyle bir konu var mı yoksa gazeteciler üfürüyor mu, hatta hükümet yetkililerinden bile farklı sesler çıktı.

Bu süreçte aynı istikrarlı yanıtı veren tek bir yapı vardı, o da NATO yöneticileri ve kimi Batılı ülkeler. Zaten NATO veya Patriot dediğinizde ABD anlaşılması da gerektiğinden, “Türkiye böyle bir talepte bulunursa ciddiye alırız, olumlu gözle inceleriz” minvalindeki açıklamalar peşi-sıra geldi.

Buradan da anlaşıldı ki, Patriotlar geliyor. Bugünkü nokta ise Ankara’nın resmi başvurusunu yapmak üzere olduğu.

İyi ama gerekçe nedir? Bu soruya verilen kimi yanıtlar açık kimi yanıtları da sizin okumanız gerekiyor.

İlk gerekçelerden biri şu: “Suriye’nin elinde Sovyetler zamanından kalma kimyasal silahlar ve fırlatıcılar var.” Anlaşılıyor ki Patriotlar Esad’ın bir çılgınlık anında, “madem ben gidiyorum, yansın bu dünya” düşüncesiyle Türkiye’ye füze saldırısı bulunabileceği ihtimaline binaen getiriliyor.. Deniyor!

Bu olur mu olmaz mı ayrı konu. Fakat 20 aydır süren Suriye krizinde bu önleme gerek duyulmayışı ve şimdi hızla ihtiyaç duyulması daha çok ABD seçimleri sonrası Şam yönetimine yönelik “hızlandırılmış muhalefet” süreciyle ilgili olabilir.

Seçim biter bitmez yeni bir muhalif yapı inşa edilmesi, bu yapının daha çok silahla donatılacağı iddiaları, yine bu muhalefetin, “Suriye’nin tek resmi temsilcisi” olarak dünya ülkeleri tarafından tanınmaya başlaması ve kapsamlı bir istihbarat servisinin bile kurulması sürecin hızlandığını işaret ediyor.

Bununla beraber ABD’nin bir askeri müdahalede bulunmayacağı da anlaşıldığından, bir Amerikan tavsiyesi olarak Suriye’nin kuzeyindeki muhalif hâkimiyetin “korunması” gerekiyor.

En yakın Türkiye’den izlendiği (!) biçimiyle, sınıra yakın yerlerin Suriye hava kuvvetleri tarafından bombalanmasının önüne geçilmesi gerekiyor. İşte Patriotlar bu noktada devreye giriyor. Bir caydırıcı baskı unsuru olarak! Fazlası değil ve BMGK kararı olmadığından dahası olamıyor.

Sonuç olarak, Patriotlar caydırıcı bir silah düzeneği olarak Suriye hava-füze saldırıları karşısında “siyasi bir baskı” olarak sınıra kurulacak gibi.

Peki fikir kimin sorusunu da kendimiz "okuyalım": Neden Patriotlar geliyor sorusuna, "Nato muhtemeliyat hesaplarında var" deniyorsa, "NATO diyor" anlamı çıkar. NATO kim? Bu sorunun resmi yanıtı geniş: "hepimiz"! 

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,961 µs