iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Ankara'ya denge oyunu

21 Kasım 2012 11:31 tsi
Ankara'ya denge oyunu İran, Türkiye'nin nüfuzundan rahatsızmış! iyibilgi özel

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Başbakanı Neçirvan Barzani, son on gündür İran ve Türkiye arasında mekik dokuyor. 11 Kasım’da Dışişleri ve Ticaret Bakanı ile birlikte Tahran’ı ziyaret eden Barzani, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile görüştü. Rudaw haber sitesine açıklama yapan Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden Fareed Assasard adlı bir yetkili, bu ziyaretin Kuzey Irak yönetiminin dış ilişkilerindeki dengesizliği gidereceği için büyük önem taşıdığını açıklamış. Assasard'a göre o dengesizlik de şu: Türkiye’nin bölgedeki yatırım piyasası ve serbest ticaret alanlarında giderek nüfuzunu arttırması, İran’ın kendisini dışlanıyor gibi hissetmesine sebep olmuş. Ayrıca Suriye konusunda Esed rejimine karşı Kuzey Irak yönetiminin aldığı tavır da, İran’ı son zamanlarda rahatsız etmiş. “Kürtlerin Tahran ile ilişki kurmak istemediğini” dahi düşünmüşler. Dolayısıyla Barzani’nin ziyaretinin çok kritik bir zamana denk geldiğini söyleyen yetkili, İran ile ticari ilişkilerin geliştirilmesinin, diplomatik alanda da pozitif etkileri olacağını belirtmiş.

Barzani’nin Tahran ziyaretinden iki gün sonra da İran’dan yüksek düzeyde bir resmi heyet, Erbil’de düzenlenen ekonomi konferansına katılmış.Kendisini "dışlanmış" hisseden İran, çok değil, daha Eylül ayında İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlarından sorumlu kolu Küdus Gücü'nün komutanı General Kasım Süleyman'ı Erbil'e göndermişti. Anlaşılan o ki, İran'ın Kuzey Irak hassasiyeti hala geçmemiş.

Kuzey Irak yönetimi bir taraftan Tahran’ın gönlünü alırken, öteki taraftan Ankara’yı da unutmuyor.

Neçirvan Barzani, Tahran ziyaretinden tam 5 gün sonra Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde Başbakan Erdoğan ile 2 saat 10 dakikalık bir görüşme yaptı. Görüşmenin içeriğine ilişkin bir açıklama yapılmadı. Görüşmeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı biliniyor.

Bu arada Kuzey Irak yönetimi İran ve Türkiye ile denge politikasını kurarken, Bağdat yönetimi ile arası gittikçe açılıyor. Son olarak Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Bağdat’ı terk ederek Kuzey Irak’ta Süleymaniye kentine geçtiği biliniyor. Burada Kürdistan Yurtseverler Partisi (YNK) medya birimi çalışanlarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Talabani, Kerkük, Diyala ve Selahaddin'i kontrol etmek için kurulan Dicle Gücü ile ilgili rahatsızlığını dile getirmişti.

Bağdat yönetiminden gelen son açıklamalar, krizin daha da derinleşeceğini gösteriyor. Başbakan Maliki’nin danışmanı Ali Musavi, Talabani’nin Dicle Gücü ile ilgili bir rahatsızlığı varsa bunu anayasaya bağlı kalarak çözmesi gerektiğini ancak Maliki’nin Dicle Gücü’nü dağıtmak gibi bir niyeti olmadığını söylemiş. Musavi, Maliki’nin Irak silahlı kuvvetlerinin başkomutanı olduğunu da hatırlatmış.

Erbil ile Bağdat arasındaki gerginlikte Ankara'yı yakından takip eden Tahran nasıl bir rol oynayacak, esas soru bu.

İkinci soru da şu: Yardımcısı Haşimi’den sonra Irak Cumhurbaşkanı Talabani de yakın zamanda Türkiye’ye uzun soluklu bir ziyarette bulunabilir mi? Ya da İran'a?..

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 2,686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,942 µs