En Sıcak Konular

IMF'den büyüme tahmini

21 Kasım 2012 08:26 tsi
IMF'den büyüme tahmini
IMF, Türkiye'nin bu yıl ve 2013'te yüzde kaç oranında büyüyeceği tahmininde bulundu.

Konuyla ilgili bilgi notuna göre IMF, Türkiye'nin reel GSYİH'sının bu yıl yüzde 3, gelecek yıl da yüzde 3.5 oranında olacağı tahmininde bulundu.

Bu yıl tüketici fiyatlarında 12 aylık enflasyon oranının yüzde 7.5, 2013 yılında da yüzde 6.2 civarında olacağı tahminine yer verilen açıklamada, cari işlemler dengesinin GSYİH'ya oranı, 2012 için yüzde -7,5, gelecek yıl için de yüzde -7,2 olarak gösterildi.

IMF, ayrıca, Türkiye'nin GSYİH'sının bu yıl 1 trilyon 419 milyar lira, gelecek yıl ise 1 trilyon 585 milyar lira olacağını belirtti.

Açıklamanın ''arka plan'' başlıklı bölümünde, Türk ekonomisinin, 2010 ve 2011 yıllarında genel eğilimin çok üzerinde bir büyüme gösterdikten sonra, bu yıl daha sürdürülebilir yüzde 3 büyüme oranına yavaşladığı belirtildi.

Ülkede 2011 yılında uygulanan daha sıkı para politikası ve makro ihtiyati politikaların ardından iç talep ve ithalat yavaşlarken, büyümenin daha dengeli hale geldiği kaydedilen açıklamada, ihracatın da, yeni pazarlara başarılı yönelimler neticesinde iyi performans göstermeye devam ettiği tespitine yer verildi.

IMF açıklamasının ''İcra Direktörleri Kurulu'nun Değerlendirmesi'' başlıklı bölümünde de, İcra Direktörleri'nin, Türk yetkilileri, cari işlemler açığı ve enflasyondaki düşüşlerle birlikte, 2012 yılında daha sürdürülebilir ve dengeli büyüme için zemin hazırlamalarından dolayı takdir ettiği dile getirildi.

IMF açıklamasına göre, enflasyonun hedef bandının üzerinde olmaya devam ettiğine ve enflasyon beklentilerinin yüksek düzeyde seyretmeyi sürdürdüğüne dikkat çeken direktörler, Merkez Bankası'nın, daha ileriye dönük bir para politikası duruşu benimsemesi ve iç talep, ücretler ve sermaye akışlarındaki gelişmeleri yakından izlemesi tavsiyesinde bulundu.
 
IMF'den kamu bilgi notu başlığı altında yapılan açıklamada, IMF İcra Kurulu'nun, Türkiye ile 4'üncü madde gözden geçirmelerini 16 Kasım'da tamamladığı belirtildi. 

aa
 

Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,955 µs