En Sıcak Konular

Marmaris'in denizi temiz çıktı

20 Kasım 2012 12:44 tsi
Muğla'nın Marmaris ilçesindeki İçmeler sahilinde denize girenlerin kaşındığı iddiası üzerine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden bilimsel bir kurulun, 12 ay boyunca 18 noktada yaptığı 11 bin 600 tahlilin sonuçları açıklandı.

Kurul, "Marmaris'te deniz temizdir." raporu verdi.
 
MÜ Su Ürünleri Fakültesi ile Marmaris Çevrecileri Derneği arasında imzalanan protokol çerçevesinde yapılan Marmaris ve Çevresi Körfezi Deniz Suyu Analiz Çalışması tamamlandı. Fakülteden beş öğretim görevlisi, beş araştırma görevlisi, 4 ile 6 kişi arasında değişen lisans ve lisansüstü öğrenci grubundan oluşturulan ekip, 12 ay boyunca 18 noktada, 10 saat denizde kalarak su altı çekimleri yaptı. Uluslararası standarta uygun olarak farklı derinliklerde örnekleme ve ölçüm noktaları seçilerek deniz suyundan numuneler alındı. Bunlar, MÜ laboratuvarlarında tahlil edildi. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan başkanlığındaki araştırma ekibinde deniz bilimleri, su kalitesi, balık yumurta ve larvaları, sucul omurgasızlar, koliform bakterileri, deniz biyolojisi, denizanaları, balıklar ve istilacı türler konusunda uzmanlar yer aldı.

Prof. Dr. Tarkan, "Deniz çalışmaları, her ay ölçüm, analiz ve gözlemlerle sürdü. Körfezde bir yıllık döngüyü yakalamak için 12 ay süreyle örnekleme yapıldı. Bu yöntemle her ay değişen su kalitesi ve oşinografik değişimler yakalanmış oldu." dedi. Küresel ısınmanın etkisi, denizlerdeki akıntılar ve gemi balast sularıyla bazı canlıların Marmaris kıyılarına kadar geldiğini gözlemledikleri belirterek, "Hiç bilinmeyen bazı türlere de rastladık. Şunu ifade edebilirim ki ulaştığımız sonuçlar, dünyada otoritelerce kabul görmüş standart değerlerin çok altındadır. Marmaris'te deniz temizdir." şeklinde konuştu. Denizlerin akciğerleri sayılan ve birçok deniz canlısına evsahipliği yapan deniz çayırlarının (posidonia oceanica) korunması gerektiğinin altını çizen Tarkan, "Her gün yüzlerce teknenin demir atması, körfezde maalesef deniz çayırlarını tahrip etmekte, bir nevi çölleşmeye neden olunmaktadır. Bu nedenle körfez içinde demir atma yerine, tonozlama sisteminin bir an önce hayata geçirilmesi gereklidir." ifadelerini kullandı.

Güney Ege Otelciler Birliği Müdürü Cahit Sarıbey ise şunları söyledi: "Ağustosta, 'İçmeler'de denize giren kaşınıyor.' şeklinde basında yer alan haberlere tepki göstermekte ne kadar haklı olduğumuz, bilimsel olarak kanıtlanmış oldu. Bu çalışmayı yapanlara ve destek verenlere teşekkür ediyoruz. Bir bardak suda fırtına koparanlar, sanırım bu sonuç karşısında mahçup olmuşlardır. Denizimiz tertemizdir, bunun değerini bilmemiz, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir turizm için denizi ve doğayı korumamız lazım."

cihan




 

Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,773 µs