iyibilgi Ankara iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

İran-Türkiye: Külçe operasyonu...

20 Kasım 2012 11:40 tsi
İran-Türkiye: Külçe operasyonu... Ağustos ayında bir gece bir ülke Türkiye'den en çok altın alan ülke haline geldi. Bir başka ülke en az altın alan ülkeye geriledi. Derler ki, 'ama altınlar hâla aynı yerde'.. İyi de operasyonu yapan kim?.. iyibilgi Ankara

Türkiye’nin altınla ilişkisi son 10 yılda çok değişti. 2001 yılından günümüze altın üretimi 10 katına çıktı. (1,4 tondan 17 tona!) Türkiye’nin resmi söylemine bakarsanız, Avrupa’da hiçbir ülke bizim elimize su bile dökemiyor. Tüm Avrupa’da üretilen altının yüzde 50’ye yakını Türkiye’de üretiliyor.

Fakat işin politik yönleri de var. Özellikle İran konusunda. Batılıların bu meseleden rahatsız oldukları anlaşılıyor ama sonuçta Türkiye’nin lehine gibi gözüküyor.

Şu kadarını söylemek kafi gelebilir: 2012 yılının ilk sekiz ayında İran’a ihraç edilen altının değeri 11 milyar dolar!

Dedik ya, Batılı ülkeler bu işten çok hoşlanmıyorlar ve yine anlaşılıyor ki, bu işin nasıl gerçekleştiğini de merak ediyorlar. Kimi yabancı basın organları, İranlı satıcılardan ve bazı şirketlerden bahsediyor ama ortada somut bilgi yok. Tabii şunu söyleyelim; İran ambargo altında bir ülke ama Türkiye’nin yaptığında uluslararası hukuku zorlayan bir durum yok. Bu ekonomik bir işlem.

İran’dan büyük miktarda enerji alıyoruz ve parasını ambargo yüzünden ancak TL ile ödeyebiliyoruz. Döviz veremiyoruz. Ama TL’yi alan ülkenin bunu nasıl harcadığına da karışamayız!

Ankara da bu büyük ticaretin Batılı ülkeleri rahatsız ettiğinin farkında. Fakat bu ticaret Türkiye için önemli. Öyle ki, bu ticaretle Türkiye’nin dış ticaret açığının %20 düştüğü söyleniyor.

Yine de rahatsızlığı ortadan kaldırmak mümkün mü? Alman Die Welt Gazetesi’ne göre, geçtiğimiz Ağustos ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nin o zamana kadar sadece 7 milyon dolar olan Türkiye’den aldığı altın miktarı bir anda 2.3 milyar dolara fırladı. BEA, Türkiye’nin en büyük ihracatçısı haline dönüştü. İran ise “külçe” gibi gerilere düştü.

Altının körfeze yönlendirilmesi sorunu çözdü mü bilinmez. Zira bir başka bilgi, doğrudur değildir bilinmez, altının BAE’nden yine İran’a aktarıldığını söylüyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,845 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,684 µs