En Sıcak Konular

İran gazı yatırımı 2008'de başlıyor

19 Temmuz 2007 16:03 tsi
İran gazı yatırımı 2008'de başlıyor TPAO'nun İran gazı için 2008'de yatırıma başlayacağı, gazın çıkarılmasının 3.5 milyar dolara mal olacağı belirtildi. TPAO'nun bu yatırımda AB'den ve İran'dan şirketlerle ortak çalışabileceği kaydedildi.

Türkiye ile İran arasında geçen hafta imzalanan doğalgaz ön anlaşması çerçevesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) İran'da yatırıma gelecek yıl başlaması öngörülüyor.
Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Güney Pars sahasındaki gazı çıkarmak için toplam 3.5 milyar dolarlık bir yatırım gerekiyor. Bu, Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülkenin şirketi ve İran'dan bir şirketle ortak olarak yapılabilir" dedi.
İran ile Türkmen gazının da Avrupa'ya satışının önünü açan anlaşmaya göre, 14 trilyon metreküplük rezerve sahip Güney Pars'taki üç saha ihalesiz olarak Türkiye'ye verildi. Bu sahaları TPAO işletecek ve günlük 56 milyon metreküp, yıllık ise 20.4 milyar metreküplük üretim yapılabilecek.
Bu projeye ilişkin çalışmaların 4-6 ay içinde tamamlanması planlanıyor. Yetkili, İran'la yapılan anlaşmada Güney Pars sahalarının işletilmesinin "gerçek anlamda bir kazanım" olduğunu vurgulayarak, "Bu sahalardaki inşaatın da 2008 yılında başlaması planlanıyor. Bu konuda ayrıntılar İranlılarla görüşülerek ortaya konulacak" dedi.
TPAO'nun bu projede yanına mutlaka güçlü ve bölgede iş yapan büyük şirketlerden birini alacağı görüşünü dile getiren bir başka yetkili ise, "Buradan çıkarılacak doğalgazın satışı konusu gelecek ay sonuna kadar netleşecek" dedi.
Anlaşmaya göre ayrıca İran'dan Türkiye'ye uzanacak 2 milyar dolarlık 2 bin kilometrelik yeni boru hattının her iki ülke tarafından ortak olarak yapılması planlanıyor.


'Türkiye geçişle yetinmez'
İran'la yapılan anlaşmaya ABD karşı çıkarken, Türkiye AB'den destek almayı planlıyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri ve analistler, son gelişmeyle birlikte Nabucco hattının yapılabilirliğinin arttığını, öte yandan Türkiye'nin Hazar ve Ortadoğu kaynaklarının Avrupa'ya ulaştırılmasından transit geçiş ücreti almakla yetinmeyeceğini, kuracağı ortak şirketlerle gazın ticaretinden de pay almak isteyeceğini belirtiyorlar.
Üst düzey bir bakanlık yetkilisi, "Türkiye bu projeye sadece geçiş ülkesi olmak için girmiyor" dedi.
Yetkili, Türkiye'nin Nabucco projesinin hayata geçirilmesinde son derece kararlı olduğunu, bu konuda alternatif kaynaklara ulaşılmaya çalışıldığını, İran ve Türkmenistan'dan sağlanacak yılda yaklaşık 50 milyar metreküplük gaza, en az 10 milyar metreküplük Rus gazı dahil etmeyi hedeflediklerini bildirdi.


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül:
İran'la çok eski komşuyuz

"Bir gün Washington'da bir fikir kulübünde konuşuyordum. Bir Amerikalı gazeteci bana Türkiye-İran ilişkilerini sordu. 'İran'la Türkiye'nin sınırı 1638'den beri sabit. Bu sizin tarihinizden çok eski' dedim. Cevabını aldı.
Büyüyoruz, enerji olmadan kalkınma olmaz. Rusya'dan gaz alıyoruz ama bir ülkeye bağımlı olmak istemiyoruz. Avrupa'nın da gaza ihtiyacı var. İran'la ön mutabakat imzalandı. Kimse bundan yanlış anlam çıkartmamalı. Bu, Türkiye'nin ve Avrupa'nın enerji güvenliğini ilgilendirir."


Enerji Bakanı Hilmi Güler:
Kararlı duruş sergiledik

"İran'la birçok Avrupa ülkesi ticari anlaşma imzalıyor. İş Türkiye'ye gelince mi olumsuz oluyor? Amerika'nın tavrını düşünmek lazım. Bütün dünya Türkiye'yi konuşuyor. Biz kararlı bir duruş sergiledik. İran'a, 'Avrupa'ya gazını Türkiye üzerinden ulaştırmak istiyorsan Türkmen gazının ülkenden Türkiye'ye girmesine olanak sağla' dedik. Sonunda İran kabul etmek zorunda kaldı."


Enerji uzmanı Necdet Pamir
AKP, ABD'yi karşısına alamaz

"Rusya'nın Güney Akım projesini açıklamasından sonra kamuoyunda 'Türkiye yaya kaldı' havası yaratıldı. Şimdi AKP seçim zamanı sanki yeni bir alternatif gibi İran opsiyonunu öne attı. Olmayacağını biliyorlar. ABD'ye rağmen AKP hükümeti böyle bir şey yapamaz. Yine de İran'da gaz üretmek ve taşımak her zaman kârlı bir yatırım olur, Türkiye'nin jeopolitik önemini artırır."


IEA Başekonomisti Fatih Birol
Rezerv miktarı iyi araştırılmalı

"Güney Pars sahasındaki rezervler konusunda çeşitli rivayetler var. Verilecek sahalardaki rezerv miktarına ve yatırım maliyetlerine iyi bakılmalı. Aksi halde zaten varolan siyasi riski, ekonomik risk de takip edecektir. İran petrol ve doğalgaz teknolojisi konusunda çok geride, bu da yatırım maliyetlerini artıracaktır. Güney Akım'ın siyasi sorunları yok, Nabucco'dan daha geçerli olacak." IEA: Uluslararası Enerji Ajansı

Milliyet



Bu haber 217 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,662 µs