En Sıcak Konular

Köşk niye 'Nuh' dedi tamam demedi

19 Temmuz 2007 14:36 tsi
Köşk niye 'Nuh' dedi tamam demedi Hükümet ile Cumhurbaşkanı arasındaki MGK krizi devam ediyor. Gül, Sezer’e isyan etti. Erdoğan ise krizin perde arkasını anlattı. İşte bu süreçte yaşananlar ve sert açıklamalar:

İlk sivil MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogon'un görev süresinin dolmasının ardından, başlayan MGK Genel Sekreterliği ile ilgili atama krizi Köşk ile hükümet arasında kriz nedeni olmaya devam ediyor. Sezer hükümetin önerdiği isimleri birer birer veto ediyor. Sezer’in bu tutumu yüzünden yaklaşık 3 yıldır sivil temsilciyle yönetilen MGK Genel Sekreterliği’ne Tümgeneral Orhan Akbağ’ın vekaleti gündeme geldi.

SÜREÇ BU NOKTAYA NASIL GELDİ?

Hükümet ilk olarak Sezer'e Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Ecvet Tezcan'ı önermiş ama Cumhurbaşkanı bu öneriyi kabul etmemişti.

Sezer hükümetin önerisine, Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'i (Geçen yıl Başbakan Erdoğan’ın Almanya ziyareti sırasında bir Türk vatandaşının sorusu üzerine Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'i eleştirmiş, bu durum Türkiye'de günlerce tartışma konusu olmuştu) önererek karşılık vermişti.

Hükümet daha sonra Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nun MGK Genel Sekreteri olması önerildi. Sezer bu isme de sıcak bakmadı.

Hükümet Köşk’e üçüncü bir isim olarak eski İsrail Büyükelçisi olan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Feridun Sinirlioğlu'nun adını Köşk'e gönderdi.

Köşk, Sinirlioğlu ile ilgili kararını henüz aşılamadı. Sezer'in bu ismi de veto etmesi durumunda krizin hangi noktaya taşınacağı ise belirsiz. Başkent kulislerinde, atamanın seçim sonrasına kalacağı, MGK Genel Sekreterliği görevini de genel sekreter yardımcısı Tümgeneral Orhan Akdağ’ın vekaleten yürüteceği de konuşulan konular arasında... Bu durumda AB yasaları uyarınca 2004 Ağustos’unda sivilleşen MGK Genel Sekreterliği bir süreliğine de olsa yeniden askerlere geçmiş olacak.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Sezer'in gerekçe göstermeden atamaları veto etmesi, Dışişleri bakanlığının Rusya, Kıbrıs, ekonomi, Ortadoğu, dış Türkler konularıyla ilgilenmesi gereken çok önemli 5 müsteşar yardımcılığı koltuklarının da boş kalmasına neden oldu.

Dışişleri Bakanı Gül, Sezer’e isyan etti

Başbakan Yardımcısı Gül, MGK Genel Sekreterliği’ne atama kararnamesini veto eden Sezer’e yeni bir kararname gönderdiklerini anlatırken “MGK’yı vekaletle mi götüreceğiz? Bakanlığımda büyükelçi kalmadı” diye tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül seçim bölgesi Kayseri’de basın mensuplarıyla biraraya geldi. Gül, MGK Genel Sekreterliği’ne atama, Avusturya’nın PKK yöneticisini serbest bırakması ve PKK’nın elindeki ABD silahları konularında önemli açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Sezer’in, MGK Genel Sekreterliği’ne atama kararnamesini veto etmesi üzerine, bir başka kararname gönderdiklerini ve yanıt beklediklerini söyleyen Gül, bir gazetecinin ‘MGK sekreterliği için Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmiş bir ismin Köşk’e götürülmesinin yeni bir zıtlaşmaya neden olabileceği yorumlarının yapıldığı’ yönündeki soruya şu şekilde yanıt verdi:

“Değerli arkadaşlar, bakanlığımda büyükelçi kalmadı neredeyse... Böyle birşey söz konusu olabilir mi? Böyle bir kritik dönemde MGK’nın başının makamında oturmasını arzu ediyoruz. Bu hükümet meselesi değil. Biz herhangi bir parti geçmişi olan birisini atamadık ki. Atina Büyükelçisi’nden daha değerli birini mi bulacağız veya şimdi başbakanımızın verdiği isim eski Tel Aviv büyükelçimizden... Ne yapacağız yani, kimi önereceğiz? MGK’yı vekaletle mi götüreceğiz? Sivilleştirdiğimiz MGK vekaletle mi gidecek?”

Erdoğan'ın MGK krizi ile ilgili açıklamaları

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliğine, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Feridun Sinirlioğlu'nun atanmasına ilişkin kararnamenin Çankaya Köşkü'ne gönderildiğini açıkladı.

Kanal A Televizyonunda canlı yayına katılarak, soruları yanıtlayan Erdoğan,MGK Genel Sekreterliği'ne Yiğit Alpogan'dan sonra atanacak kişi konusunda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile konuşma şansı bulup bulmadığına ilişkin bir soru üzerine, gazetelerde yer alması dolayısıyla açıklaması gereken bir konu olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Sezer'e, sözlü olarak ''MGK Genel Sekreterliği için Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'na nasıl bakacağını'' sorduğunu anlatan Erdoğan, ''Sezer'in de olumlu bir yaklaşım gösterdiğini'' kaydetti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''Maalesef, ertesi hafta olumsuz haber geldi. Şimdi bu olumsuz haber gelirken, bize, 'Şu, şu, şu gerekçelerle uygun değildir' denmiyor. Bizi üzen bu. Sayın Cumhurbaşkanımızın Anayasa Mahkemesi üyesi olduğu zaman, Sayın Özal ile Sayın Demirel arasında sürtüşme olmuştu ve o zaman Cumhurbaşkanı'nın yerindelik kararı veremeyeceğine dair imzası var. Sayın Cumhurbaşkanımız aslında burada hukuki bir gerekçeyle reddetmesi lazım. Ama bu yok. Yerindelik kararı, Bakanlar Kurulu belirler, 'Uygundur' der, gönderir. Cumhurbaşkanımız bu konuda reddedecekse, iade edecekse, yerindelik noktasından hareketle değil, hukuki bakımdan gerekçe göstererek iade etmesi lazım. Yani takdir yetkisi hükümetindir. Üstelik bunlar Bakanlar Kurulu kararı olarak gidiyor.''

MGK Genel Sekreterliği için eski İsrail Büyükelçisi olan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Feridun Sinirlioğlu'nun kararnamesinin Çankaya Köşkü'ne gönderdiğini bildiren Erdoğan, ''İnşallah, temenni ederiz ki buradan olumlu bir netice çıkar ve MGK da vekaleten bir genel sekreter ile yürütülmez. Hep bunların faturası bize kesiliyor da bir şeyi ortaya koymak bakımından açıklamak durumundaydım'' diye konuştu.

Haber7



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,774 µs