En Sıcak Konular

İsrail suikastlerinin tarihçesi

15 Kasım 2012 12:36 tsi
İsrail, kıramadığı Filistin direnişini, liderlere düzenlediği suikastlerle yıpratmak istiyor.

Hamas komutanlarından Ahmed el-Caberi dün İsrail'in düzenlediği suikast sonucu öldü. İşgalci İsrail güçleri, suikastleri bir yıpratma ve savaş taktiği olarak kullanıyor. Mossad'ın, özel timlerin ve savaş uçaklarının düzenlediği suikastlerde Filistinliler, bu zamana kadar birçok değerli liderini kaybetti.

Özellikle son on yıldır, hava saldırıları sonucunda birçok Hamas lideri hayatını kaybetti.

1988- Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) kurucularından Ebu Cihad, İsrail'in "Sayeret Matkal" adlı elit komando birliği tarafından öldürüldü.

Ocak 1996- Yahya Abdullatif Ayyaş, Hamas'ın İzzettin Kassam Birlikleri'ne bağlı istişhadi eylemler grubunun komutanıydı.
Haziran 2002- Hamas'ın askeri kanadı liderlerinden Salih Şehade, İsrail savaş uçaklarının evini bombalaması sonucu hayatını kaybetti, o saldırıda Komutan Salih'le birlikte 14 kişi daha öldü.

Mart 2004- Hamas'ın kurucularından olan Şeyh Ahmed İsmail Hasan Yasin, İsrail'in düzenlediği bir helikopter saldırısında hayatını kaybetti. Şeyh Ahmed, 1987'de İntifada hareketi sırasında Abdülaziz El Rantisi ile Müslüman Kardeşler'in Filistin Kanadı'nı kurmuş ve ruhani lideri olmuştu.

Nisan 2004- Gazze'nin Hamas lideri Abdülaziz Rantisi İsrail helikopterlerinin Gazze’de, aracına düzenlediği füze saldırısında 17 Nisan 2004'de hayatını kaybetti. Saldırıda Rantisi'nin yanında bulunan iki kişi daha hayatını kaybetti.

Haziran 2009- Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden olan Nizar Reyyan yine İsrail'in bir hava saldırısında yanındaki 18 kişiyle birlikte hayatını kaybetti.

Hazirran 2009- Gazze'nin İçişleri Bakanı olan Said Salim, ağabeyi ve yanındaki iki Hamas yetkilisi ile birlikte hava saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Ocak 2010- Mahmud el Mabuh, Dubai'de kaldığı otel odasında Mossad tarafından öldürüldü. Mabhuh, Hamas’ın önemli kurmaylarından biriydi. Dubai, Mahmud el Mabhuh’un suikastıyla ilgili olduğu iddia edilen 11 kişi için uluslararası tutuklama emri çıkardı.



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,245 µs