En Sıcak Konular

İzmir: Denge aynı ama?

19 Temmuz 2007 13:34 tsi
İzmir: Denge aynı ama? Türkiye’nin 3’üncü büyük ili İzmir genel eğilimini koruyor Yine de 23 Temmuz sabahı küçük ‘rötuş’lar olabilir. AKP ve CHP arasındaki, sola eğilimli eşitliği DSP oyları ve MHP az da olsa bozabilir. İhtimaller şöyle…

İzmir için seçimlere yönelik iki genel kabul, daha doğrusu ‘değişmez’ var. Bir, İzmir seçimlerde ülkenin 3’üncü büyük ile olarak çok sayıda milletvekilini TBMM’ye gönderir. İki, İzmir CHP’nin ya da bu anlamıyla ‘sol’un kalesidir!

İzmir tüm büyükşehirlerde olduğu gibi bölgelere ayrılmış bir seçim alanı ve iki bölgeden çıkan toplam milletvekili sayısı 24.

İki bölge bu 24 milletvekili eşit sayıda bölüşüyor. 2002 seçimlerinde dağılım her iki bölgede de aynı olmuş. Birinci bölge: CHP: 8, AKP: 4. İkinci bölge: CHP: 8, AKP: 4.
Toplamda: CHP: 16, AKP: 8.

Aslında ‘sol’ bir kale için AKP’nin çıkardığı 8 vekil başarı sayılsa bile, çok sandalyeli bölgelerde bu durum normal. Esasen 22 Temmuz günü de bu tablonun çok değişmeyeceği varsayılıyor.

Kamuoyu yoklamaları, yöresel analizler ve siyasi gözlemcilerin notları bu sefer de CHP’nin İzmir’de hakimiyetini sürdürüceğini gösteriyor. Hatta biraz da artırarak. Bu artışın vekil sayılarına nasıl yansıyacağı ise iddialı yorumcuları dahi engelliyor.

Çünkü İzmir’de örneğin DSP oylarının etkisi ve hacmi tam kestirilemiyor. Bunun CHP’ye bir katkı sağlayacağı aşikar ama fazladan vekil çıkarmaya yetip yetmeyeceği tartışmalı.

Tartışmalı olmayan konu ise MHP’nin bu seçimlerde barajı aşması durumunda İzmir’den vekil çıkarma ihtimali. Üstelik bu ihtimal az olmadığı gibi 1’de olmayabilir. MHP’nin bu seçimlerde İzmir’den 2 vekil çıkaracağına ilişkin kanaat güçlü.

Tabii bu öngörü tutarsa, iki vekil muhtemelen AKP’den eksilecek. Yani AKP oy oranını korusa bile şu üçlü ayak, İzmir sonuçlarını değiştirebilir. DSP oyları, MHP’nin barajı aşması ve her iktidarın uğradığı ‘erime’ eğrisi.

Bu üçlü birarada gerçekleşirse AKP’nin iki vekil kaybı olası. Bu durumda seçim sonucunun yine 3’lü bir tahmin skalası var; birinci olasılık geçen seçimleri aynen tekrarlıyor: CHP: 16, AKP: 8. İkinci olasılık: CHP: 16, AKP: 6, MHP:2. Ve üçüncü ama zayıf olasılık: CHP: 15, AKP: 7, MHP: 2.

www.iyibilgi.com


 



Bu haber 335 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,899 µs