En Sıcak Konular

Ortadoğu'da yeni bir savaş çıkabilir!

19 Temmuz 2007 13:09 tsi
Ortadoğu'da yeni bir savaş çıkabilir! İngiliz Independent gazetesi, dağlarda saklanan PKK'lıların Türkiye'nin Kuzey Irak'ı işgal etmesine yolaçabileceğini ve bunun Ortadoğu'da yeni bir savaşa neden olabileceğini öne sürdü. Gazeteye göre, KDP sözcüsü Safin Dizayi, Kürtlerin Türkiye'yi bek

Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani'nin Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) sözcüsü Safin Dizayi'nin "Daha geçtiğimiz günlere dek Türkiye'nin tehditlerini ciddiye almıyor, bunların seçim kampanyası malzemesi olduğunu düşünüyorduk" şeklindeki sözlerine yer veren gazete, ancak şimdi Dizayi'nin işgali "olası bir gelişme" olarak gördüğünü ve Kürtlerin Türkiye'yi beklediğini yazdı.

Iraklı Kürtlerin endişeli olduklarını belirten gazete, Türk politikacı ve generallerin "tehdit tamtamları"nın son zamanlarda daha belirgin hale geldiğine de dikkat çekti.

Dizayi'nin, "Türk hükümeti ve muhalefet partileri coşkun milliyetçilik için birbirleriyle yarışıyorlar" şeklindeki sözlerine de yer veren Independent, Türkiye'de PKK karşıtı hislerin daha önce hiç görülmediği kadar artış gösterdiğini ileri sürdü.

"En tehditkarı da, Kürtlerin Irak siyasetinde kilit oyuncu olup Kuzey Irak'ta yarı bağımsız bir Kürt devleti oluşturmalarının Türkiye'yi dehşete düşürmesi" diye yazan gazete, seçim sonrası Ankara'nın son haftalardaki savaşçı tutumundan geri adım atmasının mümkün olmayacağını ve küçük çaplı bir operasyon da olsa askerlerini sınır ötesine göndereceğini vurguladı.

Türk ordusunun işgali halinde PKK'yı bulmasının çok kolay olmayacağını da ileri süren gazete, PKK'nın kumanda merkezinin Kandil dağlarındaki bulunduğunu ve bu dağların gerilla savaşı için inanılmaz derecede uygun bir yer olduğunu, hatta zamanında Saddam Hüseyin'in ordularının bile bu bölgeye girmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Independent, Kandil'deki yerel yetkililerin, "bizim burada hiçbir yetkimiz yoktur" şeklindeki sözlerine de yer verip, PKK'nın hakim olduğu Kandil'in İran tarafından düzenli bir şekilde bombalandığını ve bu nedenle bölgede yaşayan halkın köylerini boşalttığını da yazdı.

"Tek çözüm yolu siyasi seçenek"

Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani de 16 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Türkiye ile dost olmak istediklerini belirterek, Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonunun sonuç vermeyeceğini, tek çözüm yolunun siyasi seçenek olduğunu öne sürmüştü.

•  Kuzey Irak’tan Türk topçu ateşine kınama

El Cezire televizyonuna konuşan Barzani, PKK'ya destek vermediklerini savunurken, bu örgütün Türkiye'nin iç sorunu olduğunu belirtmişti.

Sorunun çözümü için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyleyen Barzani, olası sınır ötesi operasyonun yapılması halinde sorunların daha da içinden çıkılmaz hale geleceğini iddia etmişti.

Barzani, PKK sorunun askeri yöntemlerle değil, siyasi yolla çözülebileceğini belirterek, geçmişte PKK'ye yönelik birçok askeri operasyon düzenlenmesine rağmen bu sorunun ortadan kalkmadığını anlatmıştı.

Milliyet



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,531 µs