En Sıcak Konular

Japonya erken genel seçime gidiyor

15 Kasım 2012 08:53 tsi
Japonya erken genel seçime gidiyor Japonya'da hükümet ve muhalefetin mali yasa tasarısı üzerinde anlaşmasının ardından gündeme gelen erken genel seçimler 16 Aralık'ta yapılacak.

Başbakan Yoşihiko Noda, cuma günü meclisin alt kanadını fesh etmeyi ve 16 Aralık'ta seçimlere gitmeyi planladığını açıkladı.

Başbakan Noda, KDV'nin artırılmasını öngören yasa tasarısı için muhalefetin desteğini istiyordu. Muhalefet partileri ise destek karşılığında erken genel seçimlere gidilmesi için bastırıyordu. Muhalefetteki Liberal Demokrat Partisi lideri Şinzo Abe ile mecliste bir araya gelen Noda, "Destek verirseniz cuma günü meclisi feshedebiliriz." diye konuştu. Görüşmenin ardından konuşan Abe de Başbakan Noda'nın teklifine destek verdi. Başbakan Noda da seçim tarihi olarak 16 Aralık'da karar kılarken iktidardaki Demokrat Partisi Genel Sekreteri Azuma Koshiishi de bu tarihi destekledi.

NODA'YA DESTEK DÜŞÜK

Japonya'da yapılan kamuoyu araştırmalarında Başbakan Noda'ya olan desteğin taban yaptığı ortaya çıkmıştı. Seçimlerle birlikte muhalefetteki Liberal Demokratların, iktidarı geri alması bekleniyor. Bu beklentilere karşılık Başbakan Noda, Tokyo'nun ABD destekli ticaret örgütü Pasifik Ortaklığı'na üye yapma ve nükleer enerjiyle ilgili vaatler de bulunması bekleniyor. Ekonomi Bakanı Seiji Maehara yaptığı açıklamada, "Bu seçimler birkaç nokta üzerinde geçecek. Birincisi nükleer enerji. İkincisi kamu parasının nasıl harcanacağı." ifadelerini kullandı.

SİYASİ İNTİHAR MI

Demokrat Parti içinden çok sayıda isim Başbakan Noda'nın erken genel seçimlere gitmemesini istiyor. Parti genel sekreteri Koshiishi, seçimlere gidilmesine karşı çıkmasına rağmen gazetecilere yaptığı açıklamada tartışmayı Başbakan Noda'ya bırakmak dışında bir seçenekleri olmadığını belirtti. Uzmanlar, Noda'nın neden erken seçimlere gitmek istediği noktasında kararsız. Bazı yorumcular, Noda'nın, partinin iktidara bu şekilde tutunmaya devam ettiği sürece puan kaybedeceğine inandığını belirtti. Bazıları ise puan toplamaya başlayan küçük partilerin, iyice güçlenmeden seçimlere gitmenin Noda'nın planı olduğu kaydetti. Ancak bu planlara karşın, Demokrat Parti'nin iktidarı kaybedeceği öngörülüyor.

SİYASİ İSTİKRAR ARANIYOR

Japonya'da 1955 yılında kurulan Liberal Demokratlar, 2009'daki yenilgiye kadar ülkeyi yönetmişti. 3 yıl önceki seçimleri Demokrat Partisi reform vaadinde bulunarak kazanmıştı. Buna rağmen 3 yıl içinde 3 başbakan değiştiren ülke siyasi iktidarı sağlayamazken ekonomisi de küresel ekonomik kriz ve Çin ile yaşanan sorunlar nedeniyle bir darboğazdan geçiyor. Milliyetçi bir isim olarak bilinen Liberal Demokratların lideri Abe, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra oluşturulan barışçıl anayasayı değiştirmek istiyor. Tokyo'nun ada krizi yaşadığı Çin'e karşı daha sert bir tavır tutturulmasından yana olan Abe, para politikalarında Merkez Bankası'nın daha gevşek olmasını da istiyordu.

cihan


Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,757 µs