En Sıcak Konular

BDP, 'devlet sırrı' gerekçesinin kaldırılmasını istiyor

14 Kasım 2012 18:19 tsi
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na yasama bölümüne ilişkin önerilerini gönderdi.

BDP, seçim barajının kaldırılmasını, milletvekili dokunulmazlığının genişletilmesini, TBMM üye sayısının 300'ü erkek, 300'ü kadın 600 kişiden oluşmasını istiyor. Ulusal ve yerel düzeyde seçim barajının kaldırılmasını teklif eden BDP, milletvekili seçilme yaşının ise 18'e indirilmesini talep ediyor. Seçim döneminde 'Seçim Konseyi' oluşturulmasını isteyen BDP, üyelerinin bir bölümünün Meclis tarafından seçilmesini teklif ediyor. Bu üyelerin görev süreleri 6 yıl olacak.

BDP'nin sunduğu teklifler arasında şunlar yer alıyor: "Silahlı kuvvetler, güvenlik, istihbarat ve kolluk mensuplarının milletvekilliği adaylığı için en az bir yasama dönemi öncesinde görevlerinden çekilme koşulu aranacak. Bu görevleri yürütenler, askeri darbe, işkence, insanlığa karşı işlenmiş suçlardan ulusal ya da iç hukukla uyumlu uluslararası mahkemelerde suçlu bulunmaları halinde aday olamayacak. Milletvekilleri, milletvekilliği görevi kapsamındaki düşünceleri, konuşmaları, ifadeleri ve faaliyetleri nedeniyle görev süresince ve görev sonrasında sorumlu tutulamayacak. Bu hak, TBMM'de ve dışında güvence altında olacak. Yasama sorumsuzluğu nefret söylemini ve ırkçılığı kapsamayacak.

Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kararı olmadıkça tutulamayacak, sorguya çekilemeyecek, tutuklanamayacak ve yargılanamayacak. Milletvekili hakkında seçimden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, milletvekilliği sıfatının sona ermesine bırakılacak ve milletvekilliği süresince zamanaşımı işlemeyecek. Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis'in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlı olacak."

 300 BİN SEÇMEN İMZASIYLA KANUN TEKLİFİ VERİLEBİLECEK

 "Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçlarda suçüstü hali ile cinsel istismar, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma ve edimin ifasına fesat karıştırma suçlarından dolayı bir milletvekilinin sorguya çekilmesi ve yargılanması için TBMM kararı aranmayacak.

TBMM'nin görev ve yetkileri arasında, silahlı kuvvetleri, güvenlik ve kolluk güçlerini, istihbarat kurumlarını ve bu kurumların harcamalarını denetlemek yer alacak. Kayıtlı 300 bin seçmen imzasıyla, halk inisiyatifi yoluyla da kanun teklifi ve Anayasa değişikliği teklifi verilebilecek.

 Türkiye sınırları dışına silahlı kuvvet gönderme esasları, TBMM tarafından onaylanmış bir uluslararası anlaşma uyarınca yasayla belirlenecek."

"ARAŞTIRMA KOMİSYONLARINA DEVLET SIRRI GEREKÇE GÖSTERİLEMEZ"

 "Türkiye Büyük Millet Meclisi yürütmenin işlemlerini denetlemek için komisyonlar kurabilecek. Bir konunun yargıya intikal etmesi Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına engel olmayacak. Devletin her türlü kurumu, organı ve çalışanı Meclis Araştırma Komisyonu'nun talep ettiği bilgileri vermek, çalışmalarında yardımcı olmak ve Meclis Araştırma Komisyonu'nun çağrısına uymakla yükümlü olacak. Meclis Araştırma Komisyonu'nun talebine karşılık ticari sır ve devlet sırrı gerekçe gösterilemeyecek.

 Gensoru önergesi, bir siyasi parti grubu adına veya en az 20 milletvekilinin imzasıyla verilebilecek."

cihan

Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,113 µs