En Sıcak Konular

Türkiye emeklisine cömert ikinci ülkeymiş

19 Temmuz 2007 12:46 tsi
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hazırladığı rapor Türkiye'nin emeklilerine en cömert ikinci ülke olduğunu ortaya koydu. Peki gerçekten öyle mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hazırladığı, “Sosyal Güvenlik Reformu: Uygulama Öncesi Yeni Yaklaşım” isimli raporunda, vatandaşların çalışırken aldıkları maaşları ile emekli olduktan sonra ellerine geçen net ücretin karşılaştırmasını yaptı.

SGK bu karşılaştırmayı, Türkiye ile satınalma gücü paritesine göre kişi başına ortalama kazancı 25 bin doları aşan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi 30 ülke arasında yaptı. Çalışmanın sonucuna göre Türkiye’de net emekli aylıklarının ortalama net ücrete oranı yüzde 103,3.

GERÇEK FARKLI

Bunun anlamı; Türkiye’de çalışanlar emekli olduktan sonra daha fazla emekli maaşına kavuşuyor. Yani, çalışırken ellerine 100 lira net maaş geçen vatandaşlar, emekli olduklarında 103 lira 30 kuruşluk emekli maaşına sahip oluyor. Avrupa’nın zengin ülkeleriyle ABD ve Kanada gibi ülkelerin de yer aldığı OECD ortalaması ise yüzde 68,7. Buna göre, OECD ülkelerinde çalışanların net maaşı emekli olduklarında neredeyse yarı yarıya azalıyor. SGK’ya göre cömertlikte Türkiye’yi geçen tek ülke ise Lüksemburg oldu. Temmuz itibariyle, en düşük dereceli bir memur çalışırken 843 YTL maaş alıyor. En düşük dereceli memur emeklisinin maaşı ise 716 YTL. Aynı şekilde örneğin kamuda en düşük işçi maaşı 740 YTL. En düşük işçi emeklisinin maaşı ise 547 YTL. Peki, maaş rakamları tam tersini işaret ederken SGK, bu tespitlere nasıl ulaştı?

NASIL HESAPLANDI?

Söz konusu hesaplama işçi, esnaf ve memur emeklilerinin ortalama maaşları üzerinden yapıldı. Hesaplama, işçi emeklisinin zararda, memur ve esnaf emeklisinin ise kârda olduğunu gösteriyor: Türkiye’de sigortalı işçi 100 liralık brüt maaşı üzerinden 72 lira net maaş alıyor. Bu işçiye bağlanan emekli aylığı ise 65 lira oluyor. Dolayısıyla işçi emeklisinin maaşı düşüyor. Buna karşılık yine 100 lira brütü olan memur net 71 lira maaş alırken, emekli olduğunda maaşı 75 liraya yükseliyor. Bağ-Kur’lu da ise 51 liralık net maaş emeklilikte 65 liraya çıkıyor.

Erdoğan SÜZER/ ANKARA



Bu haber 334 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,859 µs