En Sıcak Konular

Siyaset onları bırakacak!

19 Temmuz 2007 12:02 tsi
Siyaset onları bırakacak! Zaman'ın haberine göre, 3 Kasım'a kadar hiçbir lider seçimde başarısız olduğu halde koltuğunu bırakmaya yanaşmadı. Bu konudaki tek istisna Erdal İnönü oldu. 1993'te aktif siyasete nokta koyan İnönü, bir daha dönmedi. İşte siyaseti bırakamayan isimler..

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "tek başına iktidar olamayan siyasetten çekilsin" çağrısına liderlerden olumlu cevap gelmedi. Bu tartışma, Türk siyasi hayatı için yeni değil. Son 25 yılda, her seçimden sonra liderlerin konumu masaya yatırıldı. Ancak 3 Kasım'a kadar, hiçbir lider koltuğu kendi isteğiyle bırakmaya yanaşmadı. Bırakanlar ise fırsat bulduğunda siyasete yeniden döndü. Bu anlamda tek istisna, İsmet İnönü'nün oğlu eski SHP Genel Başkanı Erdal İnönü oldu. İnönü, ani bir kararla bıraktığı aktif siyasetten hep uzak durdu. 1991 seçimlerinden sonra dönemin DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel ile koalisyon kuran İnönü, Demirel'in cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından çekilmeye niyetlendi. Demirel'in yerine DYP'ye lider olan Tansu Çiller ile ortaklığı kısa süre devam ettirdi. Ancak mahalli ara seçimlerde oy kaybına uğrayınca "kurultayda aday olmayacağını" açıkladı ve dediğini yaptı. İnönü, siyaseti bıraktıktan sonra zaman zaman kendisine gelen teklifleri geri çevirdi.

Baykal, bir yıl dayanabildi

Eski Başbakan merhum Bülent Ecevit de, 12 Eylül'den sonra kurduğu DSP'nin başında iken 'çekilmeye' niyetlendi. İlk ciddi çıkışı 1987'de yaptı ve "siyaseti bıraktığını" açıkladı. Kendisine gönül verenler ile bazı siyasiler, kararını gözden geçirmesi için yoğun baskı yaptı. Ecevit, ısrarlara dayanamayarak 'siyasete devam' dedi. 1999 seçimlerindeki başarısıyla başbakanlık koltuğuna oturan Ecevit, partisi 2002 seçimlerinden barajın altında kalınca "yerel seçimlerden sonra siyaseti bırakacağını" duyurdu. 2004'teki seçimin ardından da çekildi ve yerini Zeki Sezer'e bıraktı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, benzer süreci yaşadı. 1999 seçimlerinde partisi barajın altında kalan Baykal, genel başkanlığı bıraktı. Siyasetten kopmayan Baykal, 2000 yılındaki kurultayda CHP'nin başına yeniden geçti. CHP lideri, 2004 mahalli seçimlerinin ardından yapılan 'çekil' çağrılarına kulak asmadı.

Yılmaz döndü, Çiller ısınma turları yapıyor

Merkez sağın liderleri eski ANAP lideri Mesut Yılmaz ile eski DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de, 'çekil' baskısını hep üzerlerinde hissettiler. Turgut Özal'ın ardından genel başkanlığa getirilen Yıldırım Akbulut'tan koltuğu devralan Yılmaz, girdiği seçimlerden hep başarısızlıkla çıktı. Partisinin oy oranı sürekli eriyen Yılmaz, 3 Kasım'daki hezimetten sonra siyaseti bıraktı. Ancak Yüce Divan'daki yargılanma sürecinin ardından 22 Temmuz seçimlerinde memleketi Rize'den bağımsız aday oldu. Tansu Çiller ise DYP'nin aynı seçimde baraj altında kalması üzerine siyasetten çekildi. DYP'nin isim hakkını alan Turhan Güven önderliğindeki Ağar muhalifleri şimdi geri dönmesini istiyor. Geri dönüş kapısını aralık bırakan Çiller, muhaliflere, "Seçim sonuçlarını bekleyin." talimatı verdi.

Seçim gecesi çekilme sinyali verdi; ama ardı gelmedi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 3 Kasım'da baraj altında kalan liderler arasında yer almıştı. Seçim gecesi, "Toplanacak kurultayda, MHP'yi bundan sonra yönetecek kadrolar göreve gelecek." şeklinde bir açıklama yaptı. Açıklama, Bahçeli'nin çekileceği şeklinde yorumlandı. Ancak aradan geçen zaman bunun böyle olmadığını ortaya koydu. Bahçeli, ilk kurultayda aday oldu ve yeniden genel başkanlığa seçildi.

Saadet Partisi lideri Recai Kutan, sağlık sorunlarını gerekçe gösterip ayrılmak istediyse de Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ın ısrarı üzerine devam kararı aldı. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de her seçim yenilgisinden sonra koltuğunu koruyanlar arasında yer aldı.
 
Zaman



Bu haber 276 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,113 µs