En Sıcak Konular

Savaş tamtamları

19 Temmuz 2007 11:10 tsi
Savaş tamtamları Londra-Moskova hattındaki 'Soğuk Savaş'ta son hamle. Rus savaş uçakları Britanya hava sahasına girerken püskürtüldü, Londra'ya sığınmış Rus milyarder suikastten kurtuldu. ABD'nin İran'ı işgal edeceği konuşulurken, savaş Avrupa'da çıkabilir.

Rusya'dan İngiltere'ye uçaklı tehdit

Rusya, Britanya'nın eski KGB ajanı Aleksander Litvinenko'nun cinayet zanlısını iade etmediği için dört Rus diplomatı sınırdışı kararına karşı misilleme için pusuya yatarken, Londra-Moskova hattındaki 'Soğuk Savaş'ta askeri taktikler de devreye sokuldu. Herkesin 'Moskova nasıl bir karşılık verecek' diye beklediği sırada Rus savaş uçaklarının Britanya hava sahasına girmek üzereyken Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) Tornadoları tarafından 'püskürtüldükleri' ve Londra'ya sığınmış Rus milyarder Boris Berezovski'yi öldürme komplosunun engellendiği haberleri gündeme bomba gibi düştü. Rusya suçlamaları reddetti.

The Times'a göre RAF, önceki gün Kuzey Kutup Dairesi'nde Kola Yarımadası'ndaki üsten kalkan iki Tupolev 95 bombardıman uçağının Britanya hava sahasına yöneldiğini tespit etti. RAF'ın Acil Müdahale Alarmı'na bağlı iki Tornado Yorkshire'daki Leeming üssünden havalanarak, NATO'nun 'Ayı' kod adını taktığı ve ABD'nin Soğuk Savaş ikonu B-52 bombardıman uçağına eşdeğerdeki Tu95'lerin önünü kesti. Rus uçaklarını daha sonra Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16'lar takip etti. RAF sözcüsü uçakların hava sahasına girmeden geri döndürüldüğünü belirtti. Sözcü Murmansk'taki Rus uçaklarının Norveç kıyılarında düzenli kontrol uçuşu yaptığını ama son uçuşun İskoçya'ya yaklaşacak denli sıradışı olduğunu kaydetti. Norveç ise F-16'ları kaldırdıklarını ama Rusları zorlamadıklarını açıkladı.
Rus Hava Kuvvetleri Komutanı General Aleksander Zelin ise, bununla diplomatik kriz arasında bağ kurulmasına "Tümüyle saçma" deyip ekledi: "Uçaklar tarafsız sularda uçuyordu. Bu uçuşlar uzun menzilli eğitim çerçevesinde altı aydır yapılıyor."

Oligarka suikast haberi uçmuş

Diplomatik savaş kızışmışken Britanya medyası bir de Berezovski'ye suikast planı haberini patlattı. Basına göre, Kremlin'e savaş açıp 2001'de Londra'ya sığındığından beri Rus istihbaratının kendini öldürme planlarından bahseden, Moskova'da darbe yapacağı itirafından kaçınmayan Berezovski, üç hafta Scotland Yard ve Moskova'daki kaynaklarından kiralık bir katilin kendisini öldüreceği haberini aldı. Scotland Yard ünlü oligarka 'Bir süre ülkeyi terk et' tavsiyesi yaparken, kiralık katil Londra'nın batısında Park Lane'deki Hilton Oteli'nde MI5 ve MI6 tarafından enselendi. Scotland Yard ise dün 21 Haziran'da suikastçi şüphesiyle bir Rus'u tutuklayıp sorguladıklarını, 23 Haziran'da suçlamadan bırakıp Göç Dairesi'ne teslim ettiklerini açıkladı. Üç hafta sonra Londra'ya dönen Berezovski de BBC'ye Moskova'daki kaynağının "Tanıdığın biri Britanya'ya gelecek, seninle bağlantıya çalışacak, karşılaşınca seni öldürecek" dediğini aktardı. Yakalanırsa katilin bunu 'iş ilişkisi' nedeniyle yaptığını söyleyeceğini savunan Berezovski, "20 yıl hapis yiyecek, 10 yıl yatacak, sonra bırakılacak, ailesine para ödenecek vs." dedi. "Tehdidin Kremlin'den geldiğinden eminim. Litvinenko'yu da Putin öldürdü" iddiasında bulunan Berezovski, cinayet zanlısı eski KGB ajanı Andrey Lugovoy'a da "Almanya, Danimarka ya da Norveç gibi tarafsız ülkelerde yargılan, kendini akla" diye seslendi.
Londra'daki Rus Büyükelçisi Yuri Fedotov ise, "Rusya bu işte yok" dedi. Rus hükümetinin yıllardır karapara aklamak, yolsuzluk ve kriminal suçlara karışmaktan iadesini istediği Berezovski'nin gündemde kalmak için bu tür senaryolar çizdiğini öne süren Fedotov, sınırdışı edileceklere karşı misilleme konusunda da "Yanıt zaman alacak. Biz ciddi insanlarız. Bugün iyimser olmak çok zor" diyerek felaket borusunu öttürdü..

'NATO ile görüşmeyiz'

Bu arada Rusya, ABD'nin Doğu Avrupa'ya füze kalkanı planına karşılık Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'nı (AKKA) askıya alma kararıyla ilgili NATO'nun görüşme talebini reddetti. Moskova sadece yeni bir anlaşmayı müzakere edebileceklerini açıkladı.

Radikal
 



Bu haber 264 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,443 µs