En Sıcak Konular

Harry Potter, İsrail'i karıştırdı

19 Temmuz 2007 10:16 tsi
Harry Potter serisinin final kitabı "Harry Potter ve Ölümcül Takdis", İsrail’de satışa çıkmadan tartışmaların odağına yerleşti.

Dünya genelinde 64 dile çevrilen, 325 milyondan fazla satan Harry Potter serisinin son kitabı, "Harry Potter ve Ölümcül Takdis", tüm dünyada 21 Temmuz Cumartesi günü satışa sunulacak.
     
Ancak 21 Temmuzun İsrail’de dinen kutsal sayılan ve çalışılması yasak olan Şabat’a denk gelmesi, kitabın satışa çıkarılmasıyla ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi. Kitapçıların, kitabı daha önce satışa sunmaları ise yasak.
     
Kitabın Şabat’ta satışa sunulacak olması, koalisyonun Ortodoks partileri dahil aşırı dinci kesimlerin tepkisine neden oldu. Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı ve aynı zamanda Şas Partisi Başkanı Eliyahu Yişai, Cumartesi günü özel bir organizasyonla saat 02.01’den itibaren kitabı piyasaya sürmeyi planlayan kitapçıları para cezasına çarptırmakla tehdit etti.
     
Yişai, kitapevlerinin satışı Cuma günü Şabat başlamadan önceki saatlere almaları ya da Şabat sonrasına bırakmalarını istedi.
     
Yişai, Yedioth Ahranot gazetesine yaptığı açıklamada, "Öteki ülkelerin aynen taklit edilmesi isteklerine bir sınır koymak zorundayız. Çok sayıda çalışanın, bu kitabın satışı için işe gelmek zorunda olması ve Şabat’ın ruhuna zarar verilmesi kabul edilemez" diye konuştu. Yişai, bu durumda Çalışma ve Dinlenme Yasası’nı ihlal edenler hakkında suç duyurusunda bulunacağını ve ceza ödemelerini isteyeceğini de dile getirdi.
     
Birleşik Tevrat Yahudiliği partisinden milletvekili Avraham Ravitz de kitabın satışa çıkarılma zamanını eleştirdi ve "Bu yeni çağda, İsrail’de ve dünyada çocuklar için adeta bir eğitim aracı haline gelmiş bu kitap ve zayıf içeriği bir yana, bu kitap, Şabat’ın kutsallığını ayaklar altına alarak, kutlama programı ile yaraya tuz basıyor" diye konuştu.
     
Ravitz, "Maymunlar gibi kendimizi kaptırıp, özellikle kutsal Şabat’ı çiğneyerek, dünyayı böyle bir alt kültürle taklit etmemize gerek yok" dedi.
     
Serinin son kitabını merakla bekleyenler, Cumartesi günü saat 02.01’den itibaren, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kitabın İngilizce versiyonuna kavuşma imkanını bulacaklar.
     
İsrail’deki Steimatzky kitap zinciri, satışlara Cuma geceyarısından sonra Tel Aviv limanında büyük bir etkinlikle başlamayı planlıyor.
     
Steimatzky, eleştirilere karşı yaptığı açıklamada, yurt dışındaki yayıncı ile yapılan anlaşma doğrultusunda, tüm dünya ile aynı anda satışa başlama yükümlülüğü altında olduklarını duyurdu.
     
Aynı şekilde diğer bazı büyük kitapevleri de çeşitli organizasyonlar düzenleyecekler ve yeni kitap, kitapevlerinin raflarında Cumartesi günü yerini alacak. Kitabın yazarı J.K. Rowling, yeni kitapta iki karakterin öldüğü işaretini vererek, bunlardan birinin Harry’nin olduğu spekülasyonlarına yol açmıştı.
     
milliyet

Bu haber 341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,412 µs