En Sıcak Konular

'Seçmen tipi'nizi biliyor musunuz?

18 Temmuz 2007 23:36 tsi
'Seçmen tipi'nizi biliyor musunuz? 'Seçim işte tipi mi olur' demeyin!" Var! Buyrun kendi seçmen tipinizin hangisi olduğunu listeden bulup, öğrenin. Tanıdıklarınız hangi tipe girdiğine de siz karar verin! İşte 17 'seçmen tipi'nin anatomisi!

A tipi seçmen: Bu tür seçmenler, tuttukları partiyi futbol takımı tutar gibi tutarlar. Partileri vaatlerini yerine getirse de getirmese de veya ligde kalsa da kalmasa da onların oyu değişmez.

B tipi seçmen: Bu türe giren seçmenler için sandık, intikam alanıdır. Belli bir parti düşmanlığına bağlanmış olduklarından diğer tüm partiler dosttur. Oy atmaya intikam duygusuyla giderler. İktidarca “ısırılmış” seçmen grubudur.

C tipi seçmen: Bunlar daha çok “Beyaz Türk” taifesine mensup olduklarından ekonomik bir kaygı taşımazlar. Koltuk veya cüzdanlarına yan bakmayan, statülerini sarsmayacak birilerine oy verirler. Partinin iyi veya kötü olması önemli değildir.

D tipi seçmen: Kendi iradeleri ile değil, aile reisinin (Erkek veya kadın) tercihi yönünde oy verirler. Karar verme yetileri “emanet”te durur.

E tipi seçmen: Düşünme yeteneklerini “emanete” teslim etmemiş seçmen türüdür. Partileri icraatlarına göre, inandırıcı vaatlerine göre değerlendirirler. Lafa değil işe bakarlar. Duygusal değil, mantık kaynaklı oy verirler. Parti değiştirebilirler.

F tipi seçmen: En sert tabiatlı seçmen türüdür. Ülkenin düzelmesi için sık sık üç beş adam asılmasını zaruri görürler. Ülkede yalnızca “taraftarlar ve düşmanlar” vardır. Düşmanlarını “F tipi”ne atacak her parti, onların reyini hak etmiştir. Oyların rengini “mantık” değil “öfke” belirler. En sert görüntü veren, en iyi liderdir. Tebessüm eden lider “out”tur.

G tipi seçmen:  (1. türü) Bunların oy rengini acıma ve merhamet duygusu tayin eder. “Kurtarıcı” misyonu biçtikleri, çile çekmiş liderlerini asla yalnız bırakmaz, vefayla ölene kadar peşinden giderler. Oylarının çöpe gideceğini bilseler de mantıkları karşı çıksa da reyleri hep “arkeolojik yönden değerli” liderleredir.

(2.türü) Çevresine toplandıkları tarikat şeyhi, onların öbür dünyasını kurtarmayı bırakıp bu dünyayı ve Türkiye"yi kurtarmaya kalkınca, derhal cemaatle zikir çekmeyi bırakıp, cemaatle slogan atmaya başlayan seçmen grubudur. Oy atmaktan, zikir sevabı umdukları söylenir.

H tipi seçmen: Daha çok kırsal kesimde yaşarlar. Ağa, hangi partiye derse onlar “He” deyip o partiye oy verirler. Bu oyların toptan satışları da söz konusudur.

İ tipi seçmen: İşsizlerdir. Bir maharet ve meslek edinme gayreti göstereceklerine, hükümetin gelip kendilerine bol maaşlı bir iş vermesini beklerler. Kim “iş” vaadinde bulunursa oyları onadır. Ülkedeki 450 bin kahvehanede ikamet edenlerin bir kısmını bunlar oluşturur.

J tipi seçmen: Partiler üstü olup her şeyi ve herkesi kendilerinden küçük görürler. Kendilerine layık parti veya lider bulamazlar. Ancak bazı bağımsız ve aykırı adaylar gözlerini doldurur. Bu tipin büyük çoğunluğunu plaza sakini, villa mukimi köşe yazarı esnafı oluşturur.

K tipi seçmen: Bunların herhangi bir partide yakın-uzak akraba veya tanıdıkları vardır. Olur da partileri başarılı olursa bir “kelepir” de biz buluruz umuduyla oy verirler.

L tipi seçmen: Bunlar daha çok “cinsi latif”ten oluşur. Ve o partinin liderine platonik bir aşkla bağlanırlar. Yaşam kaygıları yoktur. Liderin yakışıklılığına göre oy renklerini değiştirirler. Güzel bir bayan lider olsaydı, bu tipin erkek türü de anında peydahlanırdı.

M tipi seçmen: Koyun tabiatlı seçmen grubudur. Kalabalıkların yönelişine göre oy değiştirirler. Çoğunluk nereye yönelmişse “Me” tipi seçmen de sorgulamadan oraya oy verir.

N tipi seçmen:  “N” gerek var oy atmaya. Dünya yıkılsa umurlarında olmaz. Bunlarsa “nedensiz” olarak oy vermeye gitmeyen yurdum seçmenlerdir.

O tipi seçmen: Maaşları net, sırtları pek, ikametleri belli seçmen grubudur. Kurumsal ve tepeden bakış açılarıyla memleketin âli menfaatleri doğrultusunda, Cumhuriyetin tehlikede ve sarsılmakta olan, Arnavut tatlısı kıvamındaki temellerini güçlendirici yönde oy kullanırlar.

P tipi seçmen: Hazineden geçinen, gelir kaynakları faiz ve devlet tahvili olan, en mutlu günleri Anayasa kitapçığı fırlatıldığı, kriz çıktığı günler olan, enflasyon arttıkça gelirleri katlanan kitledir. Bunlar hangi parti iktidara geldiğinde işleri eline yüzüne bulaştıracaksa o partiye sevdalanırlar.

Eskiler ”Nasılsanız öyle yönetilirsiniz” derler.

Umarız seçimlerde tüm seçmenler, yukarıdaki duygusal saplantıları ve önyargıları bir kenara koyar, mantık ve akıllarıyla ülkeye yararlı yönde oy kullanırlar.
internethaber



Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs