iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Fiyasko değil, çözüm!

6 Kasım 2012 15:54 tsi
Fiyasko değil, çözüm! Türkiye adına "fiyasko" ilan edilen Katar'daki toplantıyı Türkiye istemiş olmasın? iyibilgi özel

Katar'ın başkenti Doha'da devam eden Suriye Ulusal Konseyi (SUK) toplantısı, kimi köşe yazarları tarafından Türkiye adına bir gerileme olarak lanse edildi. "Amerikan tescilli Suriye fiyaskosu" başlıklı yazısıyla Kadri Gürsel bu isimlerin başında geliyor. Gürsel'e göre "Davutoğlu patentli SUK, Washington tarafından geçersiz kılınmıştır, bitirilmiştir. SUK’a son noktayı ABD koyduğuna göre, AKP’nin Suriye politikasının Türkiye’ye yaşattığı acı fiyasko da ABD tarafından tescil edilmiş bulunuyor. Türkiye, Suriye’de başat aktör olma imkanını, aşırıcı, hayalci ve yanlış dış politikası nedeniyle artık maalesef yitirmiş bulunuyor."

Oysa Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Suriye konusunda kapsamlı bir diyalog geliştirdiğini bilenler için bu gelişme tam da Gürsel'in belirttiği gibi değil. Hatta tam tersi bir durum söz konusu.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu iyibilgi'ye yaptığı açıklamada kendi arasında çeşitli çatlaklar olan muhalif grupların, radikal unsurlardan arındırılmasının Türkiye'nin çıkarına olacağını söyledi. SUK'un tamamiyle lağvedilmediğinin altını çizen Dedeoğlu, radikal grupların tasfiye edilmesiyle muhaliflere atfedilen olumsuzlukların törpülenmesi yoluyla Türkiye'nin uluslararası arenada elinin rahatlayacağını belirtti.

Prof. Dedeoğlu'na göre bu, Rusya'nın Suriye konusunda direncini gidermek için de yapılan bir çalışma özelliği de taşıyor. El-Kaide gibi örgütlerin içine sızdığı iddiasıyla karşı çıkılan Suriye muhalefetinin daha ılımlı bir imaja büründürülmesi, Rusya ve Batı açısından orta bir yol bulma çabasında son safha.

Netice itibariyle, Suriye konusunda sürekli Ankara'nın yürüttüğü dış politikayı eleştirenlerin fiyasko olarak tanımladığı gelişme, tam tersine, Türkiye açısından Esad düğümününün çözümünde önemli bir rol oynayabilir.

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 6,837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,384 µs