En Sıcak Konular

'Liberal Türkler dindar siyasetçileri destekliyor!'

18 Temmuz 2007 19:48 tsi
'Liberal Türkler dindar siyasetçileri destekliyor!' Dünya medyası bugünlerde Türkiye'yi konuşuyor. Bunlardan biri olan the International Herald Tribune gazetesi de Türkiye'deki siyasi düşünce değişimini ele aldı.

Dünya medyası bugünlerde Türkiye’yi konuşuyor. The International Herald Tribune gazetesi de bugünkü sayısında bir makalede Türkiye’deki genel seçimi konu aldı. Makale özetle şöyle:

Modern Türkiye 84 yıldan beri kutsal üçlü ile tanımlanmıştır: ordu, cumhuriyet ve onun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk.

Ancak 70 milyon nüfusu olan Türkiye büyük bir değişim içinde. Bir zamanların yönetici elit sınıfının destekçisi olan laik liberal Türkler artık bu partilere arkasını dönüp dindar siyasetçileri desteklemeye başladılar.

Toplumun bu kesimi, elit sınıfının Türkiye’yi ‘din ve Türkiye’ olarak iki kısma ayırma çabalarından usanıp, halkın modern demokrasinin içinde olmasını istiyorlar.

Bunlardan biri olan Zafer Üskül bu seçimin değişim isteyenlerle istemeyenler arasındaki bir mücadele olduğunu söylüyor. Eski solcu olan Üskül şimdi AK Parti ile birlikte çalışıyor ve şöyle söylüyor: “Din laikçiler için sadece bir mazeret.”

Yine bunlardan birisi olan Suat Kınıklı ise “ Türk demokrasisine tehdit İslamcılardan gelmiyor, siyasete karışan ordudan geliyor.”

Komutanlar Türkiye Cumhuriyeti tarihinde seçilmiş dört hükümeti safdışı bıraktı ve beşincisi de Nisan ayında tehdit olarak gerçekleşti.

Şimdi seçimler yaklaşırken laik elit sınıf ile alt ve orta sınıfın desteklediği dindar bir grup siyasetçi arasında bir ‘güç mücadelesi’ olarak geçiyor.

 Bağımsız adaylardan Baskın Oran şöyle bir örnek vererek durumu açıklıyor: “Suyu 99 dereceye kadar ısıttığın zaman o hala sudur. Ama bir derece daha ısıtırsan artık o su olarak kalmaz. İşte bu kritik ‘bir derece’ bu yılki 2007 seçimleridir."

Şimdiki değişim Türk demokrasisinin çift yapılı olmasından kaynaklanıyor. 1940’dan beri üst laik sınıf yani güçlü bir bürokrasi ve yargı sınıfı ve ordu generalleri en kritik yerleri kontrol ederken seçilmiş hükümet sıradan işleri örneğin belediye işlerini yürütmüşlerdir.

Fakat toplum son yıllarda köklü değişim gösterdi. Dindar Türkler zenginleşip statü kazanarak görüşlerini de halka yaydılar. Başı kapalı kadınları artık her yerde alış veriş merkezlerinde, direksiyon başında görebilmek mümkün.

Önde gelen düşünce uzmanlarından Volkan Altay bu durum için şöyle söylüyor: “Laikliğin giydirmek istediği bu gömlek artık Türk toplumuna çok dar geliyor.”

Gazete, daha birçok uzmanın görüşlerini yazarak Türkiye’deki düşünce değişimini gözler önüne seriyor.
haber7



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,207 µs