En Sıcak Konular

MHP’nin 'kabus davası'

18 Temmuz 2007 18:01 tsi
Koray Aydın’ın ‘ihaleye fesat karıştırma’ ve ‘haksız mal edinme’ suçlarıyla yargılandığı Yüce Divan, cuma günü karar duruşması yapacak. Ancak kararı seçim sonrasına bırakacağı belirtiliyor

YÜCE Divan’da, deprem felaketinin ardından verilen ihalelere ‘fesat karıştırmak’ ve ‘haksız mal edinme’ suçlarından yargılanan MHP’li eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın’ın cuma günü yapılacak olan karar duruşmasının ertelenerek seçimden sonraya bırakılacağı öne sürülüyor. Ankara kulislerinde seçime iki gün kala açıklanacak kararın seçmeni etkileyeceği için kararın eylül ayına bırakılacağı konuşulmaya başlandı.

DURUŞMA 20 TEMMUZ’DA

ANAYASA Mahkemesi, Yüce Divan sıfatıyla yaptığı yargılamada, Koray Aydın ve avukatlarının son savunmalarını da alarak karar duruşmasını 20 Temmuz’a bıraktı. Ancak yargı çevreleri, duruşmanın seçim sonrasına ertelenme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. Yüce Divan’da yargılanan ANAP’lı Enerji eski bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan’la ilgili erteleme kararıyla mahkemenin Aydın davasının erteleneceği sinyalini de verdiği belirtiliyor.

Kulislerde konuşulan iddiaya göre Yüksek Mahkeme, cuma günü yapılacak olan karar duruşmasını eylül ayına erteleyecek. Yüce Divan’ın seçime iki gün kala verilecek kararla seçmen tercihini etkilemesinin önüne geçmek için kararı seçim sonrasına bırakacağı ifade ediliyor. Mahkemenin kararı ertelemesi durumunda, MHP’nin seçime ‘Bakanı depremzedeler için toplanan parayla yolsuzluk yapmış parti’ imajıyla girerek oy kaybetmekten kurtulacağı ifade ediliyor.

AYDIN’A GÖRE SORUN YOK

YÜKSEK Mahkeme’nin çok tartışılan cumhurbaşkanlığı seçimini 367 şartıyla kilitleyen kararının ardından Koray Aydın davasını da ertelemesinin tartışmalara neden olacağı belirtiliyor. Koray Aydın’ın mahkeme sonucuyla ilgili olarak yakın çevresine ‘O mesele sorun çıkarmayacak. Mahkeme kararını seçimden sonra Eylül’de açıklayacak’ dediği iddia ediliyor. Ankara’da 20 Temmuz’da tüm gözler Yüksek Mahkeme’de olacak.

216 YIL HAPSİ İSTENDİ

YAKLAŞIK üç yıldır devam eden davada Yargıtay eski Başsavcısı Nuri Ok yaş haddinden emekliye ayrılmadan hemen önce verdiği esas hakkındaki mütalaasında eski Bakan Koray Aydın için 216 yıl hapis cezası istemişti. Savcılık tarafından 10 ihaleye ayrı ayrı, 19 ihaleye de zincirleme olarak ‘fesat karıştırmak’ ve ‘haksız mal edinme’ suçlarından cezalandırılması istenen Koray Aydın için ayrıca, haksız edindiği ileri sürülen 1 trilyon 961 milyar TL’nin zor alımı ile Hazine’ye iadesine karar verilmesi talep edilmişti. Aydın’ın 2.3 milyon dolar ile 2.3 milyon markına da mahkemece el konmuştu.

Deprem ihaleleri tanıdık firmalara

SAVCILIK iddianamesinde, MHP’li Koray Aydın’ın ihaleleri istediği firmaların kazanmasını sağlayarak, böylelikle haksız kazanç elde etmesine ve devletin zarara uğramasına neden olunduğunu ileri sürülüyor. Aydın’ın bakanlık döneminde ihalelere giren firmaların indirim oranlarında önceki ve sonraki dönemlere göre önemli farklar olduğu ve bu firmaların teknik yeterliliğe sahip olmadıklarını belirtiliyor.

İHALEYİ kazanan firmaların Aydın’a ait şirketten mal aldıklarına dikkat çekilen iddianamede, ‘İhale kazandırılan firmalar, sanığın ortağı olduğu firmalardan mal almıştır. Davet edilen firmalar arasında ortaklık ve akrabalık ilişkileri tespit edilmiştir’ deniyor. Sanık ifadelerinde de Aydın’ın ‘Belli firmaların kayrılması ve değerlendirilmesi’ yönünde bürokratlara talimat verdiği öne sürülüyor.

Mücevherler 3 yılda 466 kat değerlendi

YARGILAMA sürecinde Aydın’ın mal varlığında da önemli derecede artış olduğu orta çıktı. MHP’li eski Bakan Aydın’ın bakanlık koltuğuna oturmadan önce, bakanlığı sırasında ve bakanlığı sonrasında çeşitli tarihlerde verdiği mal bildirimleri arasında özelikle döviz miktarları yönünden büyük farklılıklar bulunduğunu belirlendi. İddianame’de Aydın’ın bakan olarak atandıktan sonra verdiği mal bildiriminde, daha önce eşinin 300 milyon liralık mücevheratının 140 milyar liraya yükseldiğine dikkat çekiliyor. Savcılığın tespitine göre, Koray Aydın’ın mal bildirimleri arasındaki gayrimenkul, döviz ve nakit yönünden karşılaştırma yapılan iddianamede, Aydın’ın mal varlığında döviz cinsinden 1 trilyon 968 milyar 466 milyon 609 bin 998 Türk lirası artış olduğu kaydediliyor.

star gazetesi
 



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,667 µs