En Sıcak Konular

Malkoç: Karadayı suç ortağıdır

2 Kasım 2012 18:22 tsi
Eski milletvekillerinden Şeref Malkoç, Süleyman Demirel'in 28 Şubat döneminde demokrasiye, Menderes'in ruhuna uygun davranmadığını belirtti. Malkoç, İsmail Hakkı Karadayı'yı da eleştirdi.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 28 Şubat süreciyle ilgili Malkoç'un bilgisine başvurdu.

Milletvekili olduğu 28 Şubat 1997'de acı tecrübeleri bizzat yaşadığını belirten Malkoç, ''28 Şubat'ta insanların nasıl savrulduğunu, ufalandıklarını gördüm'' dedi. Malkoç, o süreçte en çok yargıya yapılan müdahalenin kendisini yaraladığını söyledi.

Malkoç, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde cuntacıların Osmanlı'dan beri hep olduğunu kaydederek, ''Bugün de vardır ama fazla seslerini çıkaramıyorlar'' diye konuştu. Malkoç, 1990'lardan sonra Refah Partisi'nin güçlenmesiyle cuntacıların aralarındaki iletişimi artırdığını ve sonrasında Batı Çalışma Grubu'nu (BÇG) oluşturduklarını ifade etti.

Malkoç, BÇG'nin Genelkurmay'da, hiyerarşi dışındaki örgütlenme olduğunu ve komuta kademesini etkilediğini söyledi.

BÇG'nin cebir, şiddet ve tehdit yoluyla Meclis'i çalışamaz hale getirdiğini, milletin meşru oylarıyla güvenoyu alan Hükümet'i ortadan kaldırmaya çalıştığını belirten Malkoç, ''Gemiyi o kadar azıya aldılar ki, gerekirse silah kullanılması Türkiye'nin gök kubbesinde yansımaya başladı. Tankları yürüttüler ve 'demokrasiye balans ayarı yapıyoruz' dediler. O kadar pervasızlaştılar ki Erbakan'a bir toplantıda omuz attılar. Bir general Başbakan'a ağza alınmayacak hakaretler etti. Genelkurmay Başkanı, o general hakkında soruşturma açacağına, adeta tebrik etti. Genelkurmay Başkanı, BÇG'nin dümen suyuna girdi ve onlarla birlikte hareket etti'' diye konuştu.

''MGK Başbakanlık'a bağlanmalı''

Şeref Malkoç, 1982 Anayasa'sının değiştirilmesi temennisinde bulunarak, ''İnşallah millete layık bir Anayasa yapılır da bu çağdışı kurumlardan kurtuluruz. MGK'nın, Anayasal bir kurum olmaktan çıkarılması ve sadece milletin savunmasına ilişkin olarak Başbakanlık'a bağlı bir kurum haline getirilmesi gerekir. MGK bu haliyle Anayasal bir kurum olursa, yarın siyasetin denklemi değişirse MGK aynı etkisini gösterebilir'' dedi.

28 Şubat'ta çok kötü sınav verildiğini dile getiren Malkoç, ''Dönemin Cumhurbaşkanı Demirel, bu fırtınalı dönemden 'bir dönem daha Cumhurbaşkanlığı çıkarabilir miyim', Mesut Yılmaz 'bir Başbakanlık çıkarabilir miyim' diye düşündü. Demirel demokrasiye, Menderes'in ruhuna uygun davransaydı o generaller emekliye sevk edilirdi. Ama bireysel menfaatleri milletin menfaatlerinin önüne geçti ve bir dönem daha kalabilir miyim diye düşündü'' dedi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndaki yapının, hukuku talimatlarla etkilemeye çalıştığını, askeri araçlara bindirilen hakim ve savcıların brifinglere götürüldüğünü ifade eden Malkoç, ''Yüksek hakim ve savcılar, hatta Anayasa Mahkemesi üyeleri bile askeri araçlara dolduruldular, önlerinde elinde tüfek olan bir onbaşı, iki tane asker, Genelkurmay Başkanlığı'na götürülüp brifing aldılar'' sözlerini sarf etti.

Şeref Malkoç, 28 Şubat'ta dönemin 5 büyük STK'sının bir araya gelerek, ''Hükümeti nasıl yıkarız, askerlere nasıl yardım yaparız'' diye çırpındıklarını iddia etti.

''380 milyar dolar 28 Şubatçılar tarafından gasp edildi''

28 Şubat'ta cunta ile sermayenin ilişkisine örnek vermek istediğini ifade eden Malkoç, ''28 Şubat'tan sonra Korkmaz Yiğit'in danışmanlığını Güven Erkaya, Hayyam Garipoğlu'nun danışmanlığını ise Teoman Koman yaptı, Acaba hangi konuları danıştılar? Milletin parası olan 380 milyar dolar, 28 Şubatçılar tarafından gasp edildi'' dedi.

Malkoç, cunta faaliyetlerinin bugün de olduğunu yarın da olacağını, bunu önlemenin yolunun askeri öğrencilere okullarda Anayasa'nın ne olduğunun öğretilmesi olduğunu söyledi.

''27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat cuntası, Ergenekon ve Balyoz olarak AK Parti döneminde de devam etti'' diyen Malkoç, bu illegal yapılanmaların şimdi siyaset güçlü olduğu için çıkamadıklarını, ancak cuntacıları destekleyen basın patronları olduğu sürece Türkiye'de demokrasinin sıkıntılı olduğunu bildirdi.

''Karadayı cuntacılara tekmil verenlerden birisidir''

Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'yı eleştiren Malkoç, ''Karadayı bu Anayasa ve hukuku içine sindirememiş. 'Bu benim hoşuma gidiyor, milletin de hoşuna gitmesi lazım.' Böyle bir şey olmaz. Karadayı bu işlere hevesli ise kurar bir siyasi parti ve ezanı Türkçe okutur. Karadayı emekli olmasına rağmen hala milletin ne istediğini anlamamış, dilerim bir hukukçu ona ne olduğunu anlatır. Karadayı ve benzerleri, 28 Şubat cuntasının suç ortaklarıdır. Cuntanın içinde bizzat yer almamıştır ama cuntayı görmesine rağmen müdahale etmemiştir. Karadayı cuntacılara tekmil verenlerden birisidir'' dedi.

Malkoç, o dönemde gazete manşetlerinin Hükümet'e karşı nükleer başlıklı füze, televizyonların bomba gibi kullanıldığını ifade ederek, cuntacıların yargıyı da makineli tüfek gibi kullandığını iddia etti. Malkoç, cuntacılara sadece emniyet teşkilatının direndiğini söyledi.

aa

Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,702 µs