En Sıcak Konular

Baykal'a mektup komisyonu gerdi

2 Kasım 2012 14:44 tsi
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, Komisyon Başkanı Nimet Baş'ın, toplantıdan ayrılan Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a komisyon adına yazı yazmasına tepki gösterdi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ve CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Tbmm'de basın toplantısı düzenledi.

CHP'li üyeler adına hazırlanan ortak metni okuyan Toptaş, Baykal'ın komisyonda yaptığı açıklamaları anlattı.

Baykal'ın toplantıdan ayrıldıktan sonra Komisyon Başkanı Nimet Baş ve Sözcü İdris Şahin'in yaptığı açıklamalar ile Baş'ın mektubunun, Baykal'ın kaygılanmakta ne kadar haklı olduğunu gösterdiğini dile getiren Toptaş, şunları söyledi:

"Sayın Baykal kimseden kendisine ayrıcalık istememiştir. Sadece komisyonun yasaya uygun çalışmasını, çalışma yöntemini sorgulamasını istemiştir. Son derece açık bu talep bile AKP'lileri telaşlandırmıştır.

Komisyon Başkanı'nın 'Yüzleşmeden de kaçtınız'. Mesela, 28 Şubat sürecinde size başbakan yardımcılığı teklif edildi mi-' gibi karalayıcı, soyut, mesnetsiz iddialarda bulunması, Komisyon Başkanı'nın Sayın Baykal'a karşı hangi karanlık duygularla yaklaştığını ve davetin de bu nedenle nezaketten uzak, sanki bir mahkeme celbi gibi yapıldığı anlaşılmaktadır. Şunu belirtmek isteriz ki, Sayın Nimet Baş'ın, Sayın Baykal'a komisyon kararıymış gibi komisyon adına cevabı bir yazı yazmasını doğru ve ahlaki bulmuyoruz. Zira komisyonun bugüne kadar dinlenen şahıslara cevap vermek uygulaması olmadığı gibi böyle bir yetkisi de yoktur.

Komisyonda beyanı alınan kişinin beyanları tutanağa geçer, bunun değerlendirmesi komisyonun iç çalışması sırasında yapılır. Bu anlamda Sayın Baykal'a yazılan, içeriğine katılmadığımız, hasmane nitelemeler içeren ve komisyonumuzun çalışma usul ve esaslarına uymayan cevabi yazıya katılmadığımızı, bu yönüyle kınadığımızı kamuoyunun bilgisine sunarız."

Toptaş, Baykal'ın kendisini CHP Genel Başkanı gibi hissedip hissetmemesinin, komisyonun görev ve çalışma alınına girmediğini dile getirerek, "Sayın Baykal'a yönelik, 'yüzleşmeden kaçındınız' tabiri Komisyon Başkanı'nın kendisini özel yetkili mahkeme başkanı gibi görmeye başladığının bir kanıtıdır. Komisyon Başkanı'nın kendi durumunu gözden geçirmeye, komisyon usul ve çalışma prensiplerine uymaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Komisyonun en son toplantısını 20 Haziran'da yaptığını dile getiren Toptaş, 3 gün önce talep etmelerine rağmen komisyonun toplanmadığını ifade etti.

"Baykal'ın şahsi fikri"

Toptaş, daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Komisyonun yetkili olup olmadığına ilişkin soru üzerine Toptaş, komisyonun tüm partilerin ortak önergesiyle kurulduğunu hatırlattı. Toptaş, "Biz bu çalışmaların İçtüzük ve Anayasa'ya uygun yapılmasını ve bu çalışmalardan sonuç alınmasını istiyoruz" dedi.

Baykal'ın İçtüzüğe ve Anayasa'ya aykırılıkla ilgili iddialarının hatırlatılması üzerine de Toptaş, bunun Baykal'ın şahsi fikri olduğunu ve saygı ile karşıladıklarını söyledi.

Komisyona çağrılacak kişilere gönderilen yazılardan örnekler veren Toptaş, Süleyman Demirel ve Merve Kavakçı gibi insanlara gönderilen yazılarda "hangi gün müsaitseniz o gün dinleyelim" gibi ifadelerin bulunduğunu anlattı. Toptaş, Baykal'a ise "mahkeme celbi" gibi yazı gönderildiğini iddia etti.

CHP'li Şeker de 27 Nisan bildirisine ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ile Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı'nın dinlenmesi için komisyona başvurduğunu belirterek, "Buna ilişkin şu ana kadar bir girişim yapılmadı. Başbakan bir televizyon programında, talep edilirse bilgi verebileceğini söyledi. Sayın Şahin 'düşünüyoruz', Baş ise 'Öyle talebimiz yok' diyor. Bunlar 27 Nisan'ı darbe olarak görmüyorlar. 27 Nisan bal gibi darbe. 27 Nisan'ı görmezden geliyorlar" diye konuştu.

aa



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,980 µs