En Sıcak Konular

Liderlerin seçim marazları

18 Temmuz 2007 16:48 tsi
Liderlerin seçim marazları
Seçime kısa bir süre kala, çalışma tempolarını iyice artıran liderlerin sağlıkları tehlikede. Başbakan Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli’nin sesleri kısık. Doktorlar, böyle giderse başka hastalıkların da gelişebileceğini söylüyor. Muhtemel hastalıklar ş

Mitingden mitinge koşan ve güneş altında seçmenlere hitap eden siyasi parti liderleri aşırı heyecan, yorgunluk ve düzenli beslenememekten hastalanmanın eşiğine geldi. Aşırı adrenalin salgılayan liderler şu günlerde pek çok sağlık problemi yaşayabilir. Bu problemlerin bir kısmı hemen fark edilebiliyor. Örneğin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ses telleri hasar görmüş durumda. Ama hastalıkların bir kısmı seçimden sonraki dönemde ortaya çıkacağa benziyor. Doktorlar, liderlerin seçim yüzünden yakalanabilecekleri hastalıkları NTVMSNBC’ye anlattı. 

KALP, TANSİYON VE ŞEKER

Kardiyolog Doç. Dr. Sinan Dağdelen, liderlerin kalplerinin çok sağlam olması gerektiğini söylüyor: “Stres, yorgunluk, dengesiz beslenme ve yoğun aktivite, sinsi bir kalp hastalığını aşikar hale getirebilir ve ciddi tehdit oluşturur. Ayrıca aşırı terlemenin olduğu sıcaklarda gerekli tuz, sıvı ve mineral alımının ihmal edilmesi, vücuttaki sıvı elektrolit dengesini bozarak tansiyon ve nabızda ciddi anormalliklere neden olabilir. Eğer ortaya çıkmamış sinsi bir kalp, tansiyon, damar ya da şeker hastalığı varsa bu hastalıklar tetiklenip kalıcı ve ciddi sorunlara dönüşebilir.”

ÇARPINTI
 

“Miting alanlarındaki heyecan farkında bile olmadan liderlerde aşırı adrenalinin salgılanmasına neden olur. Adrenalin salınması ise vücut için çok ciddi bir biyokimyasal strestir, bu stres de çarpıntı, nabız ve tansiyonda aşırı inme çıkma, kalbe aşırı yüklenme ve kan şekerinde dengesizlik yaratabilir.
Başbakan’ın bir hipoglisemi sorunu olduğunu biliyoruz, o nedenle mitinglerden önce ve sonra mutlaka çok sıkı kontrol ediliyor olması gerek. Sanırım doktorları bu kontrolleri yapıyordur. Hem tansiyon, nabız olarak hem de özellikle kan şekeri açısından sıkı kontrolde olmalı. Mitingler öncesinde yeterli su, tuz ve şekerin düşmemesi için önlem alınması gerekir. Bu parametrelerin mitingden sonra da ölçülmesinde fayda var. Çünkü gerekli itina gösterilmezse seçim atmosferinde alevlenen bu tür sorunlar kalıcı ve ciddi hastalıklara dönüşebilir.”

SES KISIKLIĞI

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çetin Vural liderlerin şu günlerde en çok ses kısıklığından mustarip olduğunu ifade ediyor: “Özellikle MHP lideri Devlet Bahçeli ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sesindeki sorun çok belirgin, her ikisinde de ses kısıklığı var. Bu sorun, sesi aşırı ve yanlış kullanmaktan kaynaklanıyor. Bunu önlemek için bol bol sıvı almaları gerekir.
 

Liderler hızlı bir tempoda yaşadıkları ve mitingden mitinge koşuşturdukları için nezle ya da soğuk algınlığı sorunu da yaşıyor olabilirler. Eğer böyle bir rahatsızlık varsa bu da ses kısıklığını ve sesle ilgili sorunları artırır. Sürekli konuşan ve hitap eden parti liderlerinin sesle ilgili sorunlardan kaçınmaları her zaman mümkün olmayabilir, özellikle de seçim sürecinde bu tür sorunlar yaşanacaktır ama seslerini iyi terbiye edip, doğru kullansalardı bu tür sorunları yaşamayabilirlerdi. Sesini çok kullanan ve uzun konuşmalar yapan insanların seslerini nasıl kullanacağını öğrenmesi her zaman avantaj sağlayacaktır. Çünkü sesi kısık olmayan bir lider muhtemelen halka daha çekici gelecektir. Ses kısıklığı kalıcı bir sekel bırakmaz ama belki bir nodül ya da lokal polip oluşumuna yol açabilir. Ancak seçim bitip de liderler seslerini dinlendirdikten sonra muhtemelen bu sorunlar kendiliğinden düzelir.”

ÜST SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI

“Klimanın mukozalar üzerinde olumsuz etkileri vardır, özellikle sürekli seyahat eden liderlerin araçlarındaki klimalar ses kısıklığının yanı sıra başka üst solumun yolu hastalıklarına da neden olabilir. Onun için klimalara dikkat etmeleri ve bol sıvı tüketmeleri önerilir. Eğer durum çok kötü ise geçici bir düzelme için kortizon enjeksiyonu yapılabilir.”

SICAK ÇARPMALARI

Dahiliye Uzmanı Dr. Ömer Ayata da, havaların sıcak olması nedeniyle liderlerin sıcak çarpması sorunu yaşayabileceklerini belirtiyor: “Liderlerin gömlek ve kravatla mitinglere ya da toplantılara katılması sıcak çarpmaları açısından önemli bir dezavantaj. Liderler bu yoğun tempoda her şeyden önce uykusuz kalıyorlar ve çok yoruluyorlar.”

ENFEKSİYONLARA BAĞLI HASTALIKLAR

“Ayrıca kuvvetle muhtemel çok dengeli ve yeterli beslenmiyorlar. Çünkü günleri çok hareketli geçiyor ve sürekli oradan oraya taşınıyorlar. Bütün bunlar vücut direncinin kırılmasına ve enfeksiyonlara yatkınlığa neden olabilir.”

KAZANMA VE KAYBETME STRESİ

“Güneşin altında bağıra çağıra konuşup terliyorlar ve sonra klimaların çalıştığı otobüslere biniyorlar. Bu da yine enfeksiyonlar, kalp damar hastalıkları, tansiyon ve solunum yolu hastalıklarını tetikleyebilir. Bütün bunlar liderlerin sağlıklarını tehdit eden unsurlardır. Liderlerin seçimi kazanma veya kaybetme kaygısıyla aşırı stres altındalar bu da sağlıklarına etki yapabilir.”


ntv



Bu haber 243 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,903 µs