En Sıcak Konular

Mahkumlardan edebiyat dergisi

18 Temmuz 2007 16:36 tsi
Ölüm ve tecritlerle sık sık gündeme gelen F tipi cezaevlerindeki mahkumlar, birkaç yıldır çıkardıkları dergilerle konuşuluyor. Daha önce Gomedi, Masala ve Vız Gelir gibi mizah dergileri çıkaran mahkumlar, şimdi de bir edebiyat dergisi çıkarıyor.

Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde kalan mahkumlar tarafından hazırlanan Eylül dergisi, içeriğiyle dikkat çekiyor. İlk sayısı Nisan 2007'de çıkan ve aylık yayınlanan dergide şiirden denemeye, röportajdan kitap tanıtımına kadar birçok yazı yer alıyor.

Eylül, cezaevinde kalan dört kişinin haricinde dışarıda bulunan üç kişinin yardımıyla yayınlanıyor. Daha önce Kütahya F Tipi Cezaevi'nde kalan ve Eylül'ün yayınlanmasına İzmir'den yazılarıyla katkıda bulunan Pervin Tuğan bu kişilerden biri. Tuğan, 1993 yılında düşünce suçundan cezaevine girmiş ve orada kaldığı zamanlarda hayattan kopmamak için arkadaşlarıyla bir mizah dergisi çıkarmış.

2004 yılında dışarıya çıkan ve bu tür dergilerin mahkumlar için çok önemli olduğunu belirten Tuğan, "Cezaevindeki arkadaşlarım, düşünerek ve yazarak yaşıyor. Onlar bu dergiyi çıkararak düşüncelerini somut bir şekilde aktarma imkanı buluyor. " diyor.

Mahkumların dergiyi çıkarmak için bir muhabir ve yazar gibi hareket ettiğini vurgulayan Tuğan, "Eylül, cezaevindeki arkadaşlarımı hayata bağlayan kalın bir köprü gibi. " şeklinde konuşuyor.

Pervin Tuğan, çoğaltılan dergilerin 10 tanesinin İzmir, Kocaeli, Edirne, Ankara ve Adanada bulunan F tipi cezaevlerine gönderildiğini, Latin Amerika, Fransa, İsveç ve Almanya gibi ülkelere de yollandığını ifade ediyor.

yenişafak



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,170 µs