En Sıcak Konular

İran'la safları sıklaştırıyoruz

18 Temmuz 2007 15:30 tsi
İran'la safları sıklaştırıyoruz Geçtiğimiz gün İran-Türkiye arasında tarihi bir anlaşma imzalandı. ABD'nin ve Rusya'nın enerji planlarını altüst eden doğalgaz anlaşması enerji piyasasında Türkiye'nin yıldızını partlattı. Rusya'ya bağımlılıktan kurtulmak isteyen Avrupa da gözlerini T

Amerika Birleşik Devletleri, 'Benim paşa keyfim için İran'a tavır koyacaksınız!' deyip duruyordu.

Allah'a çok şükür, paşa keyfi bozuldu.

Fiyakası da bozuldu.

Türkiye ile İran arasında imzalanan yeni doğalgaz anlaşması, ABD'nin bu topraklardaki havasının sönmeye başladığına işaret ediyor.

“Stratejik müttefiki” ve hatta “ağa babası” olan ABD'nin şiddetli muhalefetine rağmen İran'la bu anlaşmayı imzalayan Türkiye devrim yapmıştır, tarih yazmıştır.

İran da, kendisini dünyadan tecrit etmeye çalışan ABD'ye gol atmıştır.

Nûrun alâ nûr.


* * *
Şu haberin güzelliğine bakar mısınız:

“Ankara'da, önceki gece yarısı dünya enerji sektöründe büyük ses getiren, Türkiye'yi küresel enerji oyununda en kritik aktörlerden biri yapan, tarihi bir anlaşmaya, sessiz sedasız imza atıldı. İmzalanan anlaşma ile İran, mevcut doğalgaz ihtiyacının yarısını karşılayacak büyüklükte, 3 doğal gaz sahasını Türkiye'ye ihalesiz verdi. Bu anlaşma ile Türkiye doğalgaz ihtiyacı yani enerji arz güvenliği açısından çok önemli bir güvence elde ederken, aynı zamanda Avrupa'ya doğalgaz sağlayacak Nabucco projesinin hayata geçirilmesi de kesinleşmiş oldu. / İran ile Türkiye arasında önceki gece imzalanan anlaşma, sadece İran'dan kendi çıkaracağımız doğalgazı almamızı sağlamıyor aynı zamanda Türkmenistan gazının İran üzerinden Türkiye'ye gelmesine izin veren maddeler de içeriyor. Avrupa Birliği'nin enerji yetkilileri uzun zamandır 'enerjide arz güvenliği' için kendilerini Rusya'ya bağımlı olmaktan çıkaracak Nabucco projesinin hayata geçirilmesinin şart olduğunu söylüyorlardı. Yapılan bu anlaşma ile Türkiye'nin yanısıra Avrupa'nın arz güvenliği de büyük ölçüde sağlanmış olacak.” (Hürriyet, Erdal Sağlam, 16 Temmuz 2007)

ABD saçını başını yolsun; doğalgazda Rusya'ya bağımlılıktan kurtulacakları için Avrupalılar da Türkiye-İran anlaşmasını öpüp başlarının üstüne koyuyorlar.

Bu arada Rusya da saçını başını yoluyor tabii.

Avrupa'ya doğalgaz arzında Türkiye'yi 'baypas' edecekti ya!...


* * *
Anlaşmanın bence en güzel yanı, Türkiye ile İran'ın 'kader ortaklığı'nı kuvvetlendirmiş olmasıdır.

Sayısız provokasyon ve sabotajla uzun süre engellendikten sonra nihayet Refahyol hükümeti döneminde temeli atılan İran-Türkiye doğalgaz boru hattı faaliyete geçeli beri, iki ülke birbirine damardan bağlanmış durumdaydı.

Türkiye'nin İran'da milyarlarca dolarlık doğalgaz yatırımı yapması, Türkmenistan doğalgazının Avrupa'ya İran ve Türkiye üzerinden arz edilmesi, ayrıca İran'ın kendi doğalgazını da Avrupa'ya Türkiye üzerinden satması karşılıklı bağımlılığı arttıracak, dostluğu-barışı geri dönülmez hale getirecek ve her alanda stratejik işbirliğinin önünü açacaktır inşaallah.

Bu anlaşma için Cenâb-ı Hakk'a ne kadar şükretsek az.

Anlaşmanın hayata geçmesi için dua edelim.

Hakan Albayrak/Yeni Şafak



Bu haber 265 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,753 µs