En Sıcak Konular

Bakan Pepe: Seçim öncesi bazı hainler ormanlarımızı yakıyor

18 Temmuz 2007 14:42 tsi
Türkiye son 15 günde birbiri ardına başlayan yangınlarla sarsılıyor. Yangınlar özellikle ülkemizin oksijen deposu güney illerimizi tehdit ediyor.

Önceki gün Osmaniye'de ortaya çıkan orman yangını daha kontrol altına alınmadan Mersin ve Hatay'dan yangın haberi geldi. Mersin'in Bozyazı, Anamur ve Gülnar ilçelerindeki yangında yüzlerce hektar ormanlık alan kül oldu. Yangın 30 km'lik kıyı şeridini yok etti. Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki yangının ise 250 hektarlık alanı etkilediği kaydedildi. Türkiye'de, 1 Ocak-11 Temmuz 2007 tarihleri arasında çıkan bin 165 yangında 3 bin 32 hektarlık orman alanı kül oldu. 1-17 Temmuz tarihleri arasında alevlere kurban edilen ormanlık alan miktarı ise 2 bin 500 hektarı buluyor. Bu dönemde yanan orman alanının yaklaşık 900 hektarı Bodrum, Manavgat, Denizli ve İzmir'deki yangınlarda kaybedildi. Orman Bakanı Osman Pepe ise sabotaj ihtimali artan yangınlarla ilgili ilginç bir çıkış yaptı. Yangınları seçim öncesi tedirginlik oluşturmak isteyenlerin çıkardığını iddia eden Pepe, "Bazı hainler seçim öncesi ormanlarımızı yakıyor. Bu bedbahtlara yazıklar olsun, lanet olsun." dedi.

--------------------------------------------------------------------------------

Orman yangınlarında sabotaj şüphesi

Orman yangınlarının biri bitmeden diğeri başlıyor. Özellikle güney bölgelerde etkili olan yangınların önü bir türlü alınamıyor. Yangınların özellikle kıyı şeridinde ve aynı anda birden fazla noktada başlaması, sabotaj ihtimalini de güçlendiriyor. Muğla'nın Bodrum ilçesi ile Antalya'nın Manavgat ilçesindeki yangınların yaraları sarılmadan alevler, bu kez Mersin kıyıları, Osmaniye ve Hatay'dan yükselmeye başladı. Osmaniye'de aynı anda 3 noktada çıkan orman yangınında, sabotaj ihtimali üzerinde duruluyor. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin, "Bazı hainler ormanlarımızı yakıyor." açıklaması bu konudaki şüpheleri arttırıyor. Mersin'de önceki gün akşam saatlerinde üç ayrı noktada orman yangını çıktı. Bozyazı ilçesinden başlayan yangın, hızı 70 km'yi bulan rüzgârın da etkisiyle doğuya, Aydıncık'a kadar ilerledi. Dün saat 19.00 itibarıyla hala kontrol altına alınamayan yangında yok olan ormanlık alanla ilgili net bir açıklama yapılmadı; ancak tahmin edilen alan miktarı en az 400 hektar. Arazinin sarp olması sebebiyle müdehalede güçlük çeken ekipler, şiddetli rüzgâr sebebiyle yangına havadan müdahalede zorlanıyor. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, sarp dağlarda bulabildikleri yollardan yangının devam eden bölgelerine ulaşmaya çalışıyor.

Gözsüzce mevkiinde rüzgârın da etkisi ile alevler ev ve seralara sıçrayınca köylüler hayvanlarını ve motorlu araçlarını kurtarmanın telaşına düştü. Köylülerden biri elinde hortum ile serasını kurtarmaya çalıştı. Tatilciler, yangının siteleri etkilemesi üzerine yol kenarlarında sabahladı. Anamur ve Gülnar ilçelerindeki yangınların ise dün öğleden sonra kontrol altına alındığı bildirildi. Bozyazı'da devam eden yangın sebebiyle Orman Genel Müdürlüğü'nden takviye olarak 3 uçak istendi. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, helikopterle yangın bölgesine gelerek incelemelerde bulundu. Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara ise yangını kontrol altına almak için büyük bir mücadele verdiklerini ifade etti. Gözükara, "Yangını söndürmede helikopterleri şiddetli rüzgâr sebebiyle kullanamıyoruz." şeklinde konuştu.

Alevler, 350 hektar kızılçamı yuttu

Hatay'ın Yayladağı ilçesinde önceki gün iki farklı noktada çıkan yangın yüzlerce hektarlık ormanlık alanın kül olmasına sebep oldu. Yayladağı'nın Kılçatköyü civarındaki yangının elektrik tellerinden çıktığı tahmin ediliyor. Suriye tarafından başlayan orman yangını Yayladağı Gümrük Kapısı ile askerî bölge sınırları arasına sıçradı. Kılçatköyü yakınlarındaki yangın kontrol altına alınırken gümrük kapısı ve askerî bölge arasında meydana gelen orman yangını 350 hektarlık alanda etkisini sürdürüyor. Yangın alanının bir bölümünün 'askerî yasak bölge'de yer alması yangına müdahalede gecikmelere sebep oldu. Önceki geceden itibaren yürütülen yangın söndürme çalışmalarına dün sabahın erken saatlerinden itibaren havadan da helikopterle destek verildi. Yayladağı'nda 42 köydeki vatandaşların ve ilçe halkının da kürek, tırmık gibi aletlerle söndürme çalışmalarında bulunduğu bildirildi. Kızılçamdan oluşan ormanlık alanda etkili olan yangının söndürülmesi için Suriye'nin Laskiye vilayetine ait su taşıma tankerleri de geceden bu yana söndürme çalışmalarına katılıyor. Antakya Orman İşletme Müdürlüğü, yangın söndürme çalışmalarına havadan destek verilmesi için Adana bölgesinde bulunan helikopterleri de Yayladağı Sınır Kapısı yakınlarındaki yangın yerine çağırdı.
 
zaman



Bu haber 281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,524 µs