En Sıcak Konular

Siyasete öldürücü darbe! 'Ya Tek Başına; Ya Hiç'

18 Temmuz 2007 14:17 tsi
Siyasete öldürücü darbe! 'Ya Tek Başına; Ya Hiç' Başbakan Erdoğan'ın siyasi gündemin merkezine oturan 'Tek başına iktidar olamazsam siyaseti bırakım' sözü usta kalemlerden de tam not aldı. Birçok yazarın öldürücü darbe diye nitelediği bu ifade hakkında Türkiye'nin fikir önderleri bakın neler dedi? <

Erdal Şafak / Sabah

'Demokrasi tarihinde bir ilk'

“Başbakan Erdoğan dün ‘AK Parti tek başına iktidar olmazsa siyaseti bırakacağını’ açıklayarak demokrasi tarihimizde bir ilke imzasını attı. İster tehdit, meydan okuma veya küskünlere ve kararsızlara olta atmak olarak görün; Erdoğan'ın bu beklenmedik ve iddialı resti, hiç kuşkusuz bir bölüm seçmenin tercihlerini etkileyecek. “

 Fehmi Koru / Yeni Şafak

'Güçlü bir iktidar istiyor'

“Başbakan Tayyip Erdoğan'ın partisinin tek başına iktidar olmaması durumunda siyasetten çekileceği açıklamasını neye yoracağız? Önemli bir açıklama bu ve her bakımdan yorumlanmayı hak ediyor… Tek başıma iktidar olamazsam siyaseti bırakırım” çıkışını güçlü iktidar olma arzusuyla açıklamak en doğrusu. Bu cümleyle, büyük ihtimalle, “Bana daha fazla sandalye verin, yapmak istediklerimi zorlanmadan yapabileyim” demek istiyor Ak Parti lideri. Mitinglerde gördüğü kalabalıkları sandık başına gitmeye, mitinglerini kalabalık kılmak için çaba gösteren örgütünü istediği sonucu almak üzere daha fazla çalışmaya zorluyor.

Sözün kısası şu: Hükümeti tek başına kuracağından duyduğu kuşkuyu dile getirmiş olmuyor Tayyip Erdoğan bu açıklamayla, daha güçlü bir iktidar için hâlâ tereddütte olanları seçim gününe kadar bir kez daha düşünmeye sevk ediyor.”


Rauf Tamer / Hürriyet

'Zamanında ve etkili hamle'

“Ya tek başına iktidar ya da siyasete veda.’’

Seçmeni etkiler mi?

Bence etkiler.

Gerçi partisini seçmiş kararlı insanlara bir şey yazmaz ama tereddüt geçirenleri epey düşündürür.

Arada 2 puan oynasa, zaten çok şey fark eder.

Yani, Başbakan, zamanlama olarak etkili bir hamle yapmıştır. Milletini iyi tanıdığı muhakkak.”


Mustafa Karaalioğlu / Star

'Siyasette öldürücü darbe'

Erdoğan’ın art arda dile getirdiği iki iddia ise sıra dışılıktır. Ardından gelen, ‘Ben tek başına gelemezsem bırakacağım. Tek başına iktidar olamazlarsa Baykal ve Bahçeli bırakacak mı?’ sorusu da siyaseten öldürücü bir darbedir.

Özellikle de, muhaliflerinin ‘AK Parti sandığa gömülecek’ sloganını yükselttikleri ortamda buna daha da güçlü gelmek iddiasıyla karşılık vermek cesaret isteyen bir çıkış olduğu kadar bağlayıcıdır da.

Erdoğan, Türk siyasetinin tabiatı gereği belki yüzde 30’larda bile kalsa başarılı sayılabilecekken çıtayı daha da yükselterek kendisini bağlamıştır. Bu seçimde, hem yüzde 34.4’ü aşmak ve hem de parlamentoda tek başına iktidar olacak sayıya ulaşmak gibi iki baraja karşı yarışacaktır.

Erdoğan’ın pozisyonunu artık biliyoruz. 5 gün sonra nasıl bir yol izleyeceğini anlamış bulunuyoruz.


Nazlı Ilıcak / Takvim

'Rakiplerini peşine taktı'

Erdoğan bu çıkışıyla, gene gündemi değiştirdi; rakiplerini peşine taktı. Baykal, "Er meydanına gel" diye çağrı yapmıştı. Tayyip Erdoğan, daha yüksek perdeden çıktı: "Yenilen istifa etsin, geriden gelenlerin önü açılsın" dedi. Böylece halkın büyük bir çoğunluğunun hislerine de tercüman oldu.



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,563 µs