En Sıcak Konular

Dibimizdeki Suudi Arabistan

27 Ekim 2012 13:01 tsi
Dibimizdeki Suudi Arabistan Dünyanın en zengin petrol ve doğalgaz rezervine sahip olan Irak, üretimde Suudi Arabistan'ı yakalamak üzere...

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan rapora göre sık sık çatışmalarla adı anılan Irak, artık Suudi Arabistan olma yolunda ilerliyor. Petrol zenginliğiyle ileride dünya ekonomisine yön verebilecek olan Irak'ın eski petrol bakanı İbrahim Alolom, dünyadaki petrol üretimindeki artışın bundan sonra önemli oranda Irak'a bağlı olacağını söyledi.

Uluslararası enerji ajansı ilk "Irak enerji raporu"nu açıkladı. Rapora göre Irak, dünyanın en zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip ülke. Raporda, petrol gelirleri 2035'te Rusya'yı geçebilecek düzeyde olan Irak'la ilgili, "geleceğin Suudi Arabistan'ı" yorumu yapılıyor.

Irak şu anda günde 3 milyon 400 bin varil petrol üretiyor. Uluslararası Enerji Ajansı Irak'ın 2015 yılında günde 5 ila 6 milyon varil arasında, 2020 yılında ise günde 9 ila 10 milyon varilin üzerine petrol üreteceğini öngörüyor. Dünyadaki petrol üretim artışının yüzde 45'i de ırak'taki artışa bağlı olarak sağlanacak.

Irak eski petrol bakanı İbrahim Alolom, Irak'ın dünya petrol ticaretinde çok önemli bir yere geleceğine dikkati çekiyor:

"Iak OPEC'in listesinde dünyada petrol üretiminde ikinci ülke oldu. Aynı zamanda Irak, Suudi Arabistan ve Rusya'dan sonra en büyük petrol ihracatçısı. Yani üretici ve ihracatçısı olarak komşu ülkeler için çok önemli bir kaynağız. Üretim arttıkça Irak petrol ticaretinde çok önemli bir rol üstelenecek."

Irak, varili ortalama 110 dolar olan petrolü 1,5 dolara mal ediyor. Bu da ırak petrolünün ABD, Rusya, Brezilya gibi üreticiler ile karşılaştırıldığında 40 kat daha ucuz olduğu anlamına geliyor. Rapora göre bu durum, ırak'ta savaşlara ve siyasi istikrarsızlığa yol açıyor.

Büyük şirketlerle 20-25 yıl gibi uzun dönemli anlaşmalar imzalandığına dikkati çeken Irak petrol bakanı, enerji üretiminde ilerleme sağlanabilmesi için merkezi yönetim ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguluyor.

İbrahim konu ile ilgili olarak, Exxon Mobil, Gasprom gibi büyük şirketlerle Kürt yönetimi arasında bir dizi anlaşma imzalandı. Ancak sözleşmeler Irak Petrol Bakanlığı'nın himayesinde yasal sayılmıyor. Politik değil ekonomik açıdan konuşuyorum, bu şirketlerin ırak'ta kalmasını sağlamalıyız. Bunun için de federal hükmet ile Kürt yönetimi bir araya gelmeli." diyor.



Bu haber 1,483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,659 µs